צה"ל ייחל השבוע בהצגת תחקירי השבעה באוקטובר - ראשית למשפחות השכולות ולקהילות עוטף עזה, ולאחר מכן לציבור הרחב. מרבית התחקירים הוצגו כבר לשר הביטחון ישראל כ"ץ.
בשלב הזה, מבהירים בצה"ל, התחקירים לא כוללים מסקנות אישיות אלא מסקנות מערכתיות בלבד. עוד מבהירים כי לא מתוך 41 מוקדי הקרבות, יוצגו בהתחלה הקרבות המרכזיים, בהם הקרב על מוצב נחל עוז, קיבוץ כפר עזה ומסיבת הנובה. בצה"ל מבינים כי הם לא יספיקו להציג את כל הקרבות עד סיום כהונת הרמטכ"ל בתחילת חודש מרץ.
חזרת החטופים מאפשרת לצה"ל לקבל עדויות חדשות ומשמעותיות על חלק מהקרבות. כך למשל כבר בימים הקרובים כל חמש התצפיתניות ימסרו עדות מפורטת על מה שקרה בקרב על מוצב נחל עוז: מאיסוף המידע שלהן וההתראות שהועברו לפיקוד החטיבה לפני שבעה באוקטובר ועד לניהול הקרב באותו בוקר. מידע זה עשוי להשפיע בצורה ניכרת על התחקיר.
ארבעת התחקירים הגדולים שיפורסמו
1. התפיסות מול עזה: תפיסת ההגנה, המכשול והתוכניות האופרטיביות.
2. מודיעין: הערכת מצב אסטרטגית מודיעינית, התפתחות יכולות של האויב, איסוף, דרכי הפעולה של האויב, איפכא מסתברא ובקרה של המודיעין.
3. קבלת ההחלטות בלילה שבין 6 ל-7 באוקטובר: בירור תמונת המצב והסימנים בכל הדרגים והאופן שבו שוקפו, וההחלטות שהתקבלו בכל הדרגים והפעולות לאור הערכת המצב.
4. הפעלת הכוח בצה"ל וקרב ההגנה בפיקוד הדרום: מהפעלת הכוח מהמטה הכללי, חיל האוויר, חיל הים אגף המבצעים, דרך פיקוד הדרום ואוגדת עזה. כ-72 שעות של קרבות בלימה עד השבת השליטה.
בצה"ל אומרים כי לאחר הצגת תחקירי הליבה יוצגו את תחקירי הקרבות עצמם. זהו לקח מהצגת תחקיר בארי ובית פסי, אומרים בצה"ל: "אנחנו לא מציגים תחקירי קרבות לפני שהצגנו את תחקירי מוקדי הליבה, וכך ננהג גם בימים הקרובים".
באשר לתחקיר הקרבות אומרים בצה"ל כי אלוף נדב לוטן הוביל צוותי תחקור שישבו מאות שעות, וחקרו את 41 מוקדי קרבות. התחקיר כלל חברי כיתות כוננות, תושבי קיבוצים ומושבים. שיתוף עם משטרת ישראל, יחידה מבצעית של השב"כ, כבאות כוחות הצלה ורפואה וכל מי שפעל בשטח בזמן אמת.
באשר לתחקור תפקוד הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי אומרים בצה"ל "רצינו למנות צוות אלופים חיצוני שיבחנו את התחקיר הצבאי (רא"ל במיל' שאול מופז, האלופים תורג׳מן, יואב הר אבן) וזה לא צלח לאור אמירת הדרג המדיני בעניין".
בצה"ל טוענים כי הכוונה הייתה להציג את התחקירים כבר באוגוסט אבל המועד נדחה בשל הכניסה ללחימה בלבנון, ובהמשך - התקיפות באיראן, נפילת משטר אסד והפסקת האש בחזית עזה.
"עבדנו על התחקירים ימים ושעות ארוכות. כל תחקיר עובר 2-3 מפגשים בפיקוד דרום לפני שהוא מגיע לרמטכ"ל" אומרים בצה"ל, ומוסיפים: "עד שנסיים תחקירים - עד תחילת מרץ הערכה הרמטכ"ל ישב 230 שעות על התחקירים. צריך להכפיל את זה בדרגים שלמטה, זה מאות שעות".
לצד השבת אמון הציבור בצה"ל, מטרות התחקירים הן "לנתח ממצאים, להפיק מסקנות ולקחים ולבנות תהליך של הטמעת הלקחים בכל הצבא. חלק מהדברים היו רלוונטיים תוך כדי המלחמה, כדי לשפר את האפקטיביות תוך כדי המלחמה".