ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה להוציא היום את משלחת המשא-ומתן לקהיר, להמשך השיחות. ההחלטה לשגר לקהיר את צוות המשא ומתן התקבלה במהלך התייעצות ביטחונית טלפונית בהובלת רה"מ ובהשתתפות השרים כ"ץ, דרמר, סער וסמוטריץ , ויו"ר ש"ס דרעי. על הפרק: לגבש מתווה להמשך שחרור החטופים הישראלים תמורת המחבלים, כאשר המטרה היא להוביל לשחרור נוסף של חטופים ישראלים חיים בקרוב- אולי כבר ביום שבת.
הרכב צוות המו"מ שיוצא לקהיר: סגן ראש השב"כ לשעבר מ׳, מתאם השבויים והנעדרים גל הירשגל הירש ,היועץ המדיני של רה"מ , אופיר פלק ונציגים מהמוסד ומצה״ל.
כאמור, לפי המסתמן, ההצעה הישראלית שהצוות יעלה בשיחות בקהיר: להמשיך בדיוק באותו המתווה, ולהביא לשחרור שלושה חטופים חיים תמורת אסירים ביטחוניים וסיוע הומניטרי.
במקביל, ישראל מפעילה לחץ על חמאס, כאשר היא מבהירה כי צה"ל מוכן לחזור ללחימה שהפעם תהיה עצימה, בגיבוי מלא של ארה"ב וללא מוגבלות שהיו בתקופת ממשל ביידן.ישראל מזהה הזדמנות לגשת למה שמוגדר כ"שלב ביניים" של העסקה .
על פי הערכות על בסיס מידע מודיעיני, חמאס מעוניין להמשיך בעסקה כי זה יעניק לו שמן יקר להמשך שיקומו הצבאי ולהמשך ביסוס משילותו בעזה. בימים הקרובים רה"מ נתניהו צפוי לכנס קבינט מדיני-ביטחוני שידון במגעים לעסקת ההמשך ובתנאים לזמן המו"מ. בין היתר, יוחלט מה קורה עם המשך הכנסת הסיוע ההומניטרי בזמן המגעים להמשך הפסקת האש.
יוזכר, כי עד כה נכנסו לרצועת עזה לא יותר מ-300 קרוואנים (במקור דובר על 60 אלף). על רקע דיווחים אלה, כתב אל חדת' מיהר לדווח בערוץ הסעודי: "נתניהו נשבע להחזיר את כל החטופים".
מוקדם יותר היום, על רקע האירועים האחרונים, עם השלמת ההסכם הנוכחי של הפסקת האש, לאחר שארבעת החללים החטופים הוחזרו לישראל, שר הביטחון, ישראל כ"ץ הבהיר: "ישראל מוכנה להמשך הפסקת האש, במטרה להחזיר עוד חטופים, את כולם", לדברי כ"ץ, "הדרך הכי אפקטיבית להשיג את המטרה הזאת זה איום צבאי אמיתי ואמין - וזאת האסטרטגיה".
שר הביטחון השתתף הבוקר (חמישי) בכנס ראשי המועצות האזוריות של מרכז השלטון האזורי, בנאום שנשא, הסביר כ"ץ בנוגע לסיום שלב א' של העסקה ואסטרטגיית ההמשך, כפי שרואים אותה בישראל: "שלב א׳ הסתיים, אנחנו החזרנו 25 חטופים וחטופות חיים, כולל החיילות. זה ממש לא היה כך בשלבים השונים של המשא ומתן, שבהם דובר על 10 או 12 חטופים. החזרנו גם 8 שאינם בחיים".
עוד הוסיף השר: "אנחנו רוצים להחזיר את כולם - והדרך הכי משמעותית להמשיך זה שחמאס יידע שצה"ל מוכן לחזור למלחמה - וזאת האמת. אנחנו ערוכים בהגנה כי גם במהלך הפסקת האש קיבלנו מידע שהם זוממים לתקוף חיילים ולתקוף יישובים - זה החמאס. אנחנו רוצים להמשיך בתהליך של החזרת חטופים, חיים ושאינם בחיים, כדי להביא את כולם לכאן", הוסיף לסיום.
לאחר שגורם ישראלי הבהיר היום כי חרף הסעיף בהסכם במקורי, צה"ל לא ייסוג מציר פילדלפי: "לא נאפשר למרצחי החמאס לשוב להסתובב עם טנדרים ורובים על גבולנו, ולא ניתן להם להתעצם מחדש מהברחות". גם שר הביטחון התייחס בהרחבה לחשיבות האסטרטגית של החזקת צה"ל בציר פילדלפי: "צה״ל שומר על מרחב חיץ בעזה שהוגדר, כולל מוצבים בתוך השטח מעבר למה שערוך בצד שלנו, כולל ציר פילדלפי".
"ביקרתי שם וראיתי מנהרות חודרות, יש חסומות ויש חודרות שנכנסות מעזה לצד המצרי. מה זה אומר? הברחות. הרי ההוראה הכי משמעותית שנתנו היא לא לאפשר הברחה דרך הסיוע ההומניטרי ולהכניס חימושים ונשק. ברגע שיש מנהרות חודרות, אם אתה לא אוחז בציר הזה, אז ב-42 יום האלה הכל היה היה מתמלא בנשק. אני אומר את זה מבחינה ביטחונית על דעת האנשים והמפקדים בשטח".
שר הביטחון חזר על העיקרון האסטרטגי, ועל התנאי המרכזי של ישראל בכל המו"מ העתידי: "החמאס לא יישאר לשלוט בעזה, לא אזרחית ולא צבאית - זה לא יהיה כי זה לא יכול להיות. אם תוכנית טראמפ תתממש - אני מייחל לזה ומקווה לזה אחרי שצה"ל יכריע. אני בתהליך מואץ של הקמת מנהלת הגירה מרצון ולאפשר למי שרוצה לצאת מרצון מעזה, לצאת דרך נמל אשדוד, דרך שדה התעופה רמון".
שר הביטחון חשף בנאומו כי לפי תיקי ההתקפה של חמאס שנתפסו, ארגון הטרור תכנן פלישה ליישובי יהודה ושומרון ובקו התפר . לדברי שר הביטחון, המסקנות הוסקו: "ההתיישבות ביהודה ושומרון היא חומת המגן של מרבית האוכלוסייה במדינת ישראל, אנחנו צריכים לוודא שאנחנו מגנים גם על המגן. מבחינתי יהודה ושומרון ויישובי קו התפר הם אותו דבר - כי גילינו שהחמאס תכנן לתקוף לפני ה-7/10 גם ביישובי השומרון וגם בקו התפר, ואני מדבר איתכם על תיקים שנתפסו בעניין הזה - אנחנו מתייחסים לזה כאיום חמור ולכן אני שיניתי את המדיניות".
"התשתית המרכזית של הטרור ביו״ש זה מחנות הפליטים. איראן יותר משנתיים דוחפת נשק ומימון והכוונה לתוך המחנות כדי לבנות גדודים, לבנות כוח וחזית מזרחית נגד ההתיישבות ויישובי קו תפר נגד מדינת ישראל. הנחיתי את צה״ל, שעושה את זה בצורה טובה מאוד, להמשיך בג׳נין בטול כרם נור א שאמס והלאה כדי לחשוף את הדרכים ולטפל בבתים שמאיימים - וזה מה שקורה. היום מחנה הפליטים ג׳נין ריק מתושבים וצה״ל נמצא בתוך המחנה ואמרתי להם שהם לא יוצאים לפחות שנה מהמחנה", הוסיף.
עוד הדגיש השר בנושא: "החיילים והמפקדים אומרים שסוף סוף נותנים להם לעשות מה שצריך וזה שנשארים שם אומר שלא צריך כל פעם לבוא ולצאת".
ארגון הטרור חמאס הגיב לדבריו של שר הביטחון: "הטענות של שר המלחמה של הכיבוש, ישראל כץ, לפיהן חמאס תכנן לתקוף חיילים ויישובים במהלך הפסקת האש הן אמירות מטעות ואין להן בסיס לאמת והן באות בהקשר של ניסיונות הכיבוש להתחמק מהתחייבויותיו במסגרת הפסקת האש. הצהרותיו בדבר שמירת אזור הגבול בין עזה למצרים כאזור חיץ הן הפרה ברורה של הסכם הפסקת האש, וניסיון להמציא באמתלות לשבשו ולסכלו".
"אנו מאשרים את מחויבותנו המלאה להסכם הפסקת האש, על כל היבטיו והוראותיו, ואת נכונותנו להיכנס למשא ומתן הקשור לשלב השני של ההסכם. אנו מדגישים את חשיבותם של מתווכים, הקהילה הבינלאומית וכל הגורמים הרלוונטיים לנקוט בצעדים מיידיים ורציניים כדי לחייב את הכיבוש לקיים את תנאי ההסכם ולפעול למנוע מנתניהו וממשלתו הפושעת לחסום ולסכל אותו".
ממועצת יש״ע נמסר בתגובה כי "חשיפת תיקי התקפה של חמאס, שתכננו לפלוש ולתקוף ביישובי יהודה ושומרון ובקו התפר, היא תמרור אזהרה חמור. אנו עומדים בפני אויב שמטרתו לחזור על השבעה באוקטובר – והמציאות מוכיחה שהאיומים אינם תיאורטיים, אלא מוחשיים ומסוכנים. אסור שמתקפת הטרור של 7 באוקטובר תחזור על עצמה, לא ביישובי קו התפר, וערי השרון ולא ביהודה ושומרון. הדרך למנוע זאת היא הכרעה ברורה של הטרור – לא רק בפעולות סיכול ממוקדות, אלא במהלך כולל שינטרל את האיום על ערי המרכז ועל יישובי יו”ש".