ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנחה אתמול (חמישי) לשלוח משלחת למשא ומתן לקהיר במטרה להאריך את השלב הראשון של הסכם הפסקת האש עם חמאס, שצפוי להסתיים בשבת הקרובה. ההסכם הנוכחי כלל חילופי שבויים והפסקת אש בין הצדדים, אך בממשלת ישראל סבורים כי יש להאריך את השלב הנוכחי כדי להבטיח את המשך שחרור החטופים הישראלים, ולהשאיר את השיחות פתוחות בנוגע להמשך המגעים.

חמאס סירב להצעה הישראלית, אך כניסת הרמאדן דוחקת את ארגון הטרור לפינה, כי הוא אינו מעוניין לחזור ללחימה בתקופה הרגישה הזו. צה"ל מצידו, לא קיבל עדיין פקודה - אך הוא ערוך עם מספר אוגדות בהמתנה, מתוכן שתיים על הקו. ברק רביד דיווח בוואלה מפי בכיר ישראלי כי בעקבות סירוב חמאס, צוות המשא-ומתן הישראלי צפוי לשוב הלילה מקהיר לאחר יום של שיחות על הארכת השלב הראשון של עסקת החטופים והפסקת האש בעזה.

לדבריו, השיחות יימשכו בשבת. עוד מסר בכיר ישראלי, כי ראש הממשלה יקיים התייעצות חריגה ומורחבת בערב שבת, בנושא המשך העסקה. בדיון ישתתפו ראשי מערכת הביטחון והשרים: ישראל כ״ץ, גדעון סער, רון דרמר, בצלאל סמוטריץ׳ וח״כ אריה דרעי. 

לפי מקורות במערכת הביטחונית, נתניהו ביקש מהצוות המשא ומתן להתמקד בהשגת שחרור נוסף של חטופים חיים, וישראל מציעה לחמאס להמשיך את השיחות תחת המתווה הנוכחי. במסגרת המגעים, מדברים על שחרור שלושה חטופים ישראלים חיים בתמורה להסכמה לשחרור אסירים ביטחוניים, בנוסף להגדלת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. עם זאת, חמאס הבהיר כי הוא מעוניין להתקדם לשלב השני של ההסכם, שלדבריהם יכלול תנאים שונים, במיוחד בנוגע לשחרור אסירים ישראלים.

לוחמי צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה\'\'ל)
לוחמי צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה\'\'ל)

שני מקורות ביטחוניים מצרים דיווחו לרויטרס כי המשלחת הישראלית בקהיר מנסה להגיע להסכם להארכת השלב הראשון של הסכם הפסקת האש בעזה ב-42 ימים נוספים. עם זאת, חמאס אינו מסכים לתוכנית להארכה ורוצה להמשיך לשלב השני כפי שסוכם.

בהודעה שפרסמה תנועת חמאס לאחרונה, צוין כי הארגון "מחויב במלואו ליישום כל שלב בהסכם הפסקת האש", אך מיהר להבהיר כי כל שלב בהסכם חייב להתבצע בתנאים שיכללו גם את שחרורם של אסירים פלסטינים. על פי מקורות בתנועה, חמאס דורש כי הקריטריונים לשחרור החטופים יהיו "שונים" מאלה שהיו בשלב הראשון, ולדבריהם, המחיר שהמדינה תשלם חייב להיות פרופורציונלי.

השלב הראשון של הפסקת האש, שהחל לאחר סיום הקרב האחרון בעזה, הניב את החזרת החללים החטופים לישראל, אך המגעים לשלב השני, שכוללים את עתיד רצועת עזה, הושעו בינתיים. ישראל מזהה הזדמנות להבטיח את חזרתם של עוד חטופים ישראלים, ולעיתים נעשו הערכות מודיעיניות שהצביעו על חמאס המעדיף להאריך את העסקה, על מנת לחזק את עמדותיו ולהתכונן לשלב הבא במאבק הצבאי.

קבלת ארונות ארבעת החטופים החללים (צילום: דובר צה''ל בערבית)
קבלת ארונות ארבעת החטופים החללים (צילום: דובר צה''ל בערבית)

לפי ההערכות, ראש הממשלה נתניהו שוחח טלפונית עם שר הביטחון ישראל כ"ץ, ועם שאר חברי הקבינט המדיני-ביטחוני במטרה לגבש עמדות ברורות להמשך המשא ומתן. הצוות הישראלי שצפוי להשתתף בשיחות בקהיר כולל את סגן ראש השב"כ לשעבר, מ', את מתאם השבויים והנעדרים, גל הירש, את היועץ המדיני של ראש הממשלה, אופיר פלק, ונציגים ממוסד ומצה"ל.

ישראל מצידה מבינה את הצורך להפעיל לחצים צבאיים חזקים כדי להבטיח את המשך שחרור החטופים, וההערכה היא כי צה"ל מוכן להפעיל כוח נוסף, אם יידרש. יש גם דיווחים המצביעים על כך שישראל שואפת לשוב למאבק צבאי במידה והמשא ומתן לא יוביל להתקדמות בזמן הקרוב, ובמיוחד אם יישארו עדיין חטופים אצל חמאס.

המשא ומתן על עתיד המצב בעזה והסכמות עם חמאס צפוי להימשך בתקופה הקרובה, כאשר ממשלת ישראל פועלת גם בשדה הדיפלומטי, ובמקביל מציבה איום צבאי מאיים במטרה לזרז את המגעים ולחץ על חמאס לעמוד בתנאים שישראל מציבה לו.