"באופן לא רשמי ישראל וטורקיה הפכו להיות שכנות. זאת הסיבה שבישראל מבינים כי הם חייבים לפעול במלחמת התודעה הטורקית", אומר ד"ר חי איתן כהן ינרוג׳ק, חוקר בכיר בחוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב.

אתמול (שלישי) הקים דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי יחידת הסברה חדשה בתוך דובר צה"ל שעניינה הסברה בשפה הטורקית והיא תעלה תכנים ברשתות החברתיות במטרה להגיע לדעת הקהל בטורקיה, בדיוק כמו שדובר צה"ל מתנהל בשפה הערבית והפרסית. 

השינויים שהתחוללו בחודשים האחרונים במזרח התיכון בעקבות קריסת משטר אסד בסוריה יצרו שינוים גלובליים שמשפיעים לא רק על המזרח התיכון אלא לשינויים בין מעצמות ואשר נוגעים בהם גם לאירופה, ארצות הברית ואפילו על סין והמזרח. המשולש המרכזי הוא טורקיה, רוסיה וישראל. המשולש הרחב הוא אירופה, ארצות הברית ואיראן. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

לפי ד"ר חי כהן, טורקיה מוטרדת בשני דברים מרכזים ביחסים מול ישראל: הראשון הוא הפעילות הישראלית מול הדרוזים בדרום סוריה ובניית אזור החיץ הישראלי בין רמת הגולן לדמשק, שייבנה כאוטונומיה דרוזית. העניין השני הוא הצד המזרחי של הים התיכון בדגש על היחסים של ישראל מול קפריסין והתעבורה של מערכות הגז והשייט. 

מכאן בדיוק נכנס שיתוף הפעולה בין ישראל לרוסיה. ישראל מנסה כעת, לדברי ד"ר חי כהן, למנוע את יציאת הרוסים מסוריה ובכך ישראל מגבילה את החדירה הטורקית לסוריה ולמזרח הים התיכון. 

בתמורה למאמץ הישראלי מול ארצות הברית בנושא הרוסי בסוריה, ישראל מצפה למאמץ רוסי מול ארצות הברית לפעול בנושא הסכם שיגביל את טהרן בנושא הגרעין. המהלכים הללו אמורים לשנות לא רק את המזרח התיכון הם מקרינים כך נראה עד אירופה ולמשבר עם ארצות הברית ואוקראינה.