הסכם חדש נחתם בין ממשלת סוריה לבין הנכבדים והמנהיגות המקומית של מחוז א-סווידא שבהר הדרוזים, בקרבת הגבול עם ירדן, אשר יוביל לשילוב מוחלט של המחוז במוסדות המדינה הסורית. על פי מקורות בלעדיים שהגיעו לידי אל-ג'זירה, ההסכם קובע כי שירותי הביטחון במחוז א-סווידא, שבשנים האחרונות היו נתונים לשליטה מקומית, יועברו ויוצמדו למשרד הפנים הסורי.
בנוסף, ההסכם קובע כי אנשי המשטרה המקומית בא-סווידא יהיו מאנשי נפת א-סווידא עצמם, מה שיבטיח שליטה אזרחית של תושבי המחוז. עם זאת, המוסדות הממשלתיים והבטחוניים בא-סווידא לא יוגבלו לאנשי המקום, והסכם נוסף קובע כי מושל ומפקד משטרת המחוז לא חייבים להיות תושבי א-סווידא עצמם.
בערוץ החדשות הסעודי אל-חדת' דווח כי ההסכם בין שלטונות דמשק לדרוזים מאפשר לכוחות הביטחון להיכנס למחוז א-סווידא. לפי ההסכם מוסדות המדינה במחוז יופעלו מחדש וינוהלו על ידי הדרוזים. עוד דווח, כי ההסכם הצפוי פותח פתח להתנדבות עבור הדרוזים מ-א-סווידא במשרד ההגנה הסורי וכי כוח הביטחון הסורי ייכנס למחוז בתיאום עם הפלגים של השייח'ים "לאית אל-בלעוז" ו"סלימאן עבדול-באקי".
למרות הדיווחים הנ"ל, אתר תקשורת בסוריה ציטט מקור המקורב למנהיגות המקומית של מחוז א-סווידא, שאמר: "אנו מכחישים את מה שהופץ על הסכם בין נכבדי האזור לבין הממשל החדש. אנחנו פתוחים לדיאלוג אבל הדיבורים על הסכם חדש הם חסרי בסיס".
ההסכם מגיע לאחר חודשים של מתח ותחושות ניכור בין הממשלה הסורית לבין המנהיגות המקומית בא-סווידא, שהייתה בעלת נטייה לפרופיל עצמאי לאורך השנים האחרונות. זהו ניסיון מצד המשטר הסורי להחזיר את שליטתו על כל מחוזות המדינה, במיוחד אחרי ששטחים רבים, כולל אזורים סונים ודרוזיים, חוו תחושת נתק וערעור סמכות מצד שלטונות דמשק.
החודשים האחרונים בסוריה אופיינו בשורת שינויים משמעותיים בשדה הפוליטי והביטחוני. מאז תחילת השנה, מתנהל דיאלוג חזרתי בין המשטר הסורי למספר קבוצות אופוזיציה מקומיות, מה שמעיד על שינוי במדיניות של הנשיא בשאר אל-אסד, ששואף לשדר תהליך של חזרה לסטטוס-קוו במדינה כולה. במהלך תקופה זו, היו מספר צעדים שנועדו להרגיע את המתיחות בצפון ובמרכז המדינה, במיוחד באזורים שנשלטים על ידי המיעוט הדרוזי בא-סווידא.
בנוסף, בשדה הקרב, נמשכת ההתמודדות עם המורדים הסונים והקבוצות המזוהות עם אל-קאעידה באזור אידליב. בחודשים האחרונים, התמקדו כוחות המשטר הסורי במאמץ להשיב לעצמם את השליטה באזורי הצפון-מערב, שם מתקיימת נוכחות של פעילים אוזרים ואחרים.
באופן כללי, סוריה נמצאת כעת בתקופה של שיקום הדרגתי, תוך כדי מאבקי שליטה פנימיים ומאבקים בין קבוצות שונות במדינה. ממשלת אסד מנסה לשדר רגיעה ולהחזיר את הסמכות המרכזית, אך עדיין נותרו חיכוכים מקומיים שמלווים את ההתפתחות הפוליטית והחברתית במדינה.
בישראל, המערכת הפוליטית התייחסה לדרוזים בסוריה, והתבטאה רבות בנושא - ייתכן כי בעקבות כיבוש החרמון והתקיפות במדינה. שר הביטחון ישראל כ"ץ ציין בהודעה שאנשי ג'וליאני מבצעים טבח בעלווים בסוריה, וכתב: "ג'וליאני הוריד את הגלאביה ולבש חליפה והציג פנים מתונות - כעת הוא הוריד את המסכה וחושף את פניו האמיתיות: טרוריסט ג'יהאדיסטי מבית המדרש של אל-קעידא שמבצע מעשי זוועה באוכלוסייה אזרחית".
עוד קשר את ישראל לאירועים וציין: "ישראל תגן על עצמה מול כל איום מסוריה. נישאר באזורי הביטחון ובחרמון ונגן על יישובי הגולן והגליל. נשמור על דרום סוריה מפורזת מנשק ואיומים ונגן על האוכלוסייה הדרוזית שגרה שם - מי שיפגע בהם ייפגע על ידינו". העלוואים, נזכיר, הם מיעוט מוסלמי-שיעי, אך הם אינם דרוזים. שליט סוריה אל ג'ולאני האשים את שר הביטחון ישראל כ"ץ, כי "האמירות שלו הן שטויות". עוד הוסיף: "טענות חסרות בסיס".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ הנחו בתחילת החודש את צה"ל להיערך להגנה על היישוב הדרוזי ג'ראמנה הנמצא במרחק של כשלושה קילומטרים בלבד ממרכז הבירה דמשק ומותקף כעת על ידי כוחות המשטר הסורי. בהודעה שהוציאו, נכתב כי "לא נאפשר למשטר הטרור של האיסלם הקיצוני בסוריה לפגוע בדרוזים", הוסיפו: "לא נאפשר למשטר הטרור של האיסלאם הקיצוני בסוריה לפגוע בדרוזים. הנחנו את צה"ל להיערך ולהעביר מסר אזהרה חריף וברור: אם המשטר יפגע בדרוזים - הוא ייפגע על ידינו".