"ככל שחמאס יתמיד בסרבנותו - תלך ותתעצם הפעילות של צה"ל, תוך המשך סיכול פעיליו והרס התשתיות שלו. עזה תיהפך לקטנה יותר ומבודדת, ויותר ויותר מתושביה יאלצו להתפנות מאזורי הלחימה״, את המסר הזה העביר אמש (ראשון) שר הביטחון ישראל כ״ץ לנוכח הפעילות המוגברת של צה״ל במהלך החג בעזה.

צה״ל פועל ביממות האחרונות במספר אזורים בעזה: כוחות של חטיבה 401 של השריון תמרנו יחד עם גדוד 601 של ההנדסה הקרבית לתוך שכונת דר׳ג תופאח בצפון מרכז עזה. הכניסה של הכוח לוותה בירי ארטילרי, ירי מספניות טילים של חיל הים ומטוסי קרב. צה״ל פועל באופן כזה שהוא מנחית שטיח אש על המרחב בו אמורים הכוחות המתמרנים לפעול.

כוח צה"ל בצפון רצועת עזה (צילום :דובר צהל)

צה״ל, בעזרת השב״כ, מאתר מפקדות של החמאס, מנהרות אסטרטגיות וכן פעילים בדרגות פיקוד שונות ופוגע בהם באופן ממוקד, כך קרה אתמול במספר פעולות שביצעו כוחות צה״ל בצפון הרצועה, אז השמיד מפקדות בדר׳ג תופאח ובדיר אל באלח, חיסל פעיל חמאס שהיה אחראי על מערך צליפה והשמיד מנהרה מרכזית באזור. בכלל חיל האוויר תקף במהלך החג 90 מטרות בעזה.

במקביל, אוגדה 36 השלימה את ההשתלטות על כל ציר ״מורג״, 12 ק״מ מקו הגבול באזור חולות ועד לים ולציר פילדלפי. המטרה של המהלך היא כפולה. ראשית, בידוד שתי החטיבות של החמאס: רפיח, וחאן יונס. ושנית, תפיסה של שטח, בדיוק כפי שהגדיר זאת שר הביטחון ישראל כ״ץ.

אבל השאלה הגדולה היא - האם המהלך הצבאי יביא לשחרור חטופים? התשובה לכך היא לא חד משמעית. נכון לעכשיו הלחץ הזה לא הוביל לשחרור החטופים, ואם בעלי האוזן המוזיקלית יקשיבו לניגונים העולים מארה״ב נראה כי הבעיה באי-התקדמות המשא ומתן היא בכלל בצד הישראלי.

מאז שינוי הצוות הישראלי לשיחות, כאשר במקום דדי ברנע, רונן בר והאלוף ניצן אלון הוצב השר רון דרמר, המשא ומתן נתקע. האמריקאים דאגו להעביר את חוסר שביעות רצונם מהתנהלות של השר דרמר במגעים והם ידעו להעביר את הדברים לרשת CNN. גורמים במערכת הביטחון בישראל לא הופתעו בסוף השבוע מהביקורת בארה״ב. 

רון דרמר (צילום: אמיל סלמן/הארץ)
רון דרמר (צילום: אמיל סלמן/הארץ)

בימים האחרונים הדברים גם עולים כאן בישראל, התחושה היא כי דרמר נשלח לתקוע את המשא ומתן ולא לקדם אותו. זאת אולי הסיבה שהרמטכ״ל אייל זמיר ומפקד חיל האוויר האלוף תומר בר פעלו בסוף השבוע בהיסטריה וברצון לרצות את הדרג המדיני כאשר הדיחו את אנשי צוות האוויר, אזרחים אנשי מילואים, שקראו לשחרר את החטופים גם במחיר עצירת המלחמה. ההתנהלות של הרמטכ״ל ומפקד חיל האוויר עשויה להוביל למדרון חלקלק. החלטתם ״לסתום פיות״, שנעשתה בדרך גסה, יצרה תוצאה הפוכה ופתחה בשיח פוליטי ולקיטוב שנכנס עמוק לתוך הצבא.

הדרג המדיני נמצא עכשיו בשעת מבחן. כל יום שעובר ללא הסכם חטופים הוא כישלון ישראלי. כלומר, העובדה כי התאוריה של הדרג המדיני כי לחת צבאי יביא לשחרור חטופים עומד במבחן המעשה ובינתיים, עם כל הצער,  נראה כי ישראל תידרש למועד ב׳.