בעקבות סבב השיחות השני שנערך בין ארה"ב לאיראן, מעריב שוחח עם ד"ר שי הר-צבי, ראש התחום הבינלאומי והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים, על מדיניות הנשיא דונלד טראמפ ביחס לאיראן והמשמעויות לישראל.

לדברי ד"ר הר-צבי, "טראמפ פועל לקדם את מדיניות ההסדרים אותה הוא מנסה להוביל בזירה הגלובאלית בכלל ובמזרח התיכון בפרט מאז חזר לבית הלבן לפני שלושה חודשים בדיוק. טראמפ בודאי היה מעדיף הסכמים אזוריים רחבים, אבל במציאות הנוכחית ונוכח הפערים הקוטביים בין ישראל לחמאס, נראה כי הוא מתעדף הסכמים בילטראליים עם שחקנים מרכזיים במרחב, ובראשם איראן, סעודיה ותורכיה".

"המטרה המרכזית של טראמפ מול איראן היא למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. דומה כי ללא קשר ישיר לזהות המדליפים, הפרסום בשבוע שעבר בניו יורק טיימס על כך שטראמפ בלם, לעת עתה, תקיפה ישראלית נגד מתקני הגרעין, משקף הלכה למעשה את תפיסת "הלחץ המקסימלי" בה הוא נוקט, והוא נועד לשדר בין היתר לאיראן את המחירים שהיא עלולה לשלם באם תסרב לקדם הסכם גרעין חדש. זאת, לצד מהלכים נוספים בהם נקט בשבועות האחרונים, ובכללם הצבת מפציצים אסטרטגיים בבסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, עיבוי הכוחות האמריקנים במרחב המזרח התיכון, הטלת סנקציות כלכליות ואיומים פומביים".

השר רון דרמר בפגישת טראמפ ונתניהו (צילום: רויטרס)
השר רון דרמר בפגישת טראמפ ונתניהו (צילום: רויטרס)

הר-צבי הוסיף, כי "הדיווחים החיוביים מצד גורמים מארה"ב ואיראנים על תוצאות סבב השיחות השני, והעובדה שצוותים משתי המדינות אמורים להתחיל כבר השבוע בדיונים בניסיון לגבש מתווה להסכם עתידי עוד לפני סבב השיחות השלישי בשבת הבאה, ממחישים כי רכבת המשא ומתן צוברת תאוצה ונעה בשלב זה בכיוון אחד בלבד לעבר התחנה הסופית שהיא הסכם גרעין 2.0".

"עם זאת", הבהיר הר צבי, "האווירה החיובית שהצדדים משדרים משקפת את האתגרים הניצבים בפני ישראל. די ברור, כי לפחות לחודשים הקרובים, השאיפות של ראש הממשלה נתניהו להשיג אור ירוק אמריקני לתקיפה באיראן נתקלו בהתנגדות מצידו של הנשיא טראמפ. יתכן אמנם, כי בהמשך הדרך טראמפ ישנה את עמדתו, בעיקר אם יחוש כי האיראנים מנסים למשוך זמן ו/או למסמס את הדרישות שלו בתחום הגרעין, אולם כאמור לעת עתה נראה בברור כי הוא מעדיף את הנתיב הדיפלומטי כדי להבטיח שאיראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני".

המשלחת האיראנית לשיחות (צילום: רויטרס)
המשלחת האיראנית לשיחות (צילום: רויטרס)


לדברי הר-צבי, "האיום המשמעותי הניצב בפני ישראל הוא האפשרות שההסכם שיגובש לא ייתן מענה תשתיתי וארוך טווח לדרישות הסף שלה, ולמעשה יישמר במידה כזו או אחרת את היותה של איראן מדינת סף גרעין. זאת, גם אם ההסכם ידחה בכמה שנים את האפשרות מצידה לפרוץ להשגת גרעין צבאי. יתרה מכך, טראמפ מייחס חשיבות רבה לביקור הצפוי של בסעודיה, קטר ואיחוד האמירויות הצפוי במהלך חודש מאי. סביר כי הוא מצפה לקדם בביקור הסכמים בילטראליים עם מדינות אלו בהיקפים הנאמדים בעשרות אם לא מאות מיליארדי דולרים. לשם כך עליו להבטיח יציבות אזורית ולהימנע ממהלכים העלולים לערער אותה. הביקור שערך שר ההגנה הסעודי באיראן לפני מספר ימים נועד גם הוא להעביר את המסר כי בית המלוכה הסעודי מעדיף להימנע ממהלכים צבאיים שיגררו את האזור למערבולת ויובילו להסלמה אזורית".


הר-צבי הוסיף, כי "נוכח ההבנה שארה"ב ואיראן מתקדמות לעבר הסכם חדש, ראש הממשלה נתניהו צריך בראש ובראשונה, להדק את התיאום האסטרטגי ושיתופי הפעולה הביטחוניים-צבאיים עם ממשל טראמפ. זאת, כדי לנסות ולהשפיע ככל שניתן על תכני ההסכם המתגבש, ובה בעת לקדם מוכנות להפעלת שיטות פעולה אחרות, בתרחיש בו המו"מ ייכשל. לשם כך, עליו להפנות את מירב התשומות והמשאבים להתמקדות באיום האיראני".

מתקן העשרת אורניום באספהאן (צילום: רויטרס)
מתקן העשרת אורניום באספהאן (צילום: רויטרס)

הר צבי מדגש: "לשם כך, נדרש ממנו בראש ובראשונה לסיים את המלחמה בעזה, באופן שיאפשר גם לגבש הסכם כולל להחזרת כל 59 החטופים שנותרו בשבי החמאס. מעבר לחובה ההומניטארית, הערכית והלאומית בהחזרתם הביתה בהקדם האפשרי - הדבר יסלול את הדרך להרחבת הציר האזורי עם מדינות ערב, ובראשן סעודיה".

"מהצד האחר, להמשך המלחמה בעזה, עלולות להיות משמעויות הרות גורל עבור החטופים. הדבר אף יוביל להרחקת האפשרות לקידום הסכם נורמליזציה היסטורי עם סעודיה, ולמעשה ייפגע מהותית ביכולת של ישראל להיערך להתמודד ביעילות עם האיום האסטרטגי הרב-מימדי מצידה של איראן. לטווח הבינוני-ארוך, ישראל צריכה לגבש תוכנית פעולה לערעור יציבות המשטר הרצחני בטהראן, תוך ניצול החולשות החברתיות, הכלכליות והפנימיות במדינה", אמר לסיום.