לאחר עשרות שנים: נבדקת האפשרות כי שרידיו של המרגל אלי כהן שהוצא להורג בסוריה ב-1965 הושבו לישראל, כך על פי דיווח ערבי. על פי הדיווח שרידיו הושבו יחד עם אלו של החלל צבי פלדמן ז"ל ומספר שרידים נוספים. גורם צבאי אמר כי נעשות פעולות להבאת נעדרים נוספים לישראל.
על השבת גופתו של פלדמן אמר הגורם: "ברגע שגופתו של צביקה פלדמן זוהתה באופן מלא הגענו למשפחה ומסרנו. במבצע הזה לא סיכנו את אנשינו אבל סיכנו אחרים. זה אירוע מרגש, אירוע של סגירת מעגל. הבאנו את הגופה ואת הסרבל של הלוחם".
כהן נולד לפני 100 שנה, ב-6 בדצמבר 1924, באלכסנדריה שבמצרים, למשפחה ובה שמונה ילדים. הוריו, שהיגרו למצרים מחלב שבסוריה, חינכו אותו לציונות.
לאחר שסיים את לימודי התיכון היהודי באלכסנדריה, התקבל ללימודי אלקטרוניקה באוניברסיטת אלכסנדריה. בשנת 1944 הוא הצטרף לתנועה הציונית "בני ברית" ולתנועת הבונים החופשיים.
מגעיו עם המודיעין הישראלי החלו כבר ב-1952, ולבקשת אנשי המודיעין, ביניהם חברי חוליית “העסק הביש" (כינוי שניתן לפעולת טרור במסווה, שישראל ביצעה במצרים), הוא שכר חדר באלכסנדריה. על קשריו עם חברי החוליה, שנעצרו וחלקם הוצאו להורג, נחקר כהן במצרים, אבל נוקה מחשד לריגול נגד מצרים.
בשנת 1957, בעקבות הרעה במצבם של יהודי מצרים אחרי מבצע קדש, עלה כהן עם משפחתו לישראל והתגורר בבת ים. הוא התפרנס מתרגום עיתונות ערבית באמ"ן, ולאחר מכן עבד בהנהלת חשבונות ב"משביר המרכזי". ב־1959 נשא לאישה את נדיה, עולה מעיראק, אחותו של הסופר המנוח סמי מיכאל.
בשנת 1960, כשעזב כהן את עבודתו ב"משביר המרכזי" לטובת הכשרתו כמרגל במוסד – נדיה לא ידעה על כך דבר. “הוא סיפר רק שהעבודה החדשה שלו קשורה למפעל סודי שקשור לממשלה, והחל להיפגש באופן קבוע עם גבר צעיר ונחמד שביקר אצלנו לעיתים תכופות", היא מספרת. "אז לא חשדתי בכלום, גם כשזה נראה לי קצת מוזר. בשלב מסוים אלי סיפר לי שהוא נוסע מטעם העבודה להביא חלקי חילוף לכלי נשק ישראליים. הנסיעה הזו ארכה שמונה חודשים, שבמהלכם התכתבנו כל הזמן".
באותה נסיעה, לארגנטינה, בנה כהן את דמותו של כאמל אמין ת’אבת, איש עסקים סורי, בן למשפחה עשירה שהוריו נפטרו והוא משוטט בעולם בחיפוש אחר קרובי משפחה נוספים.
בנסיעתו השנייה לחו"ל כהן כבר נכנס לסוריה, ובינואר 1962 הוא הגיע לדמשק בדמות של אזרח סורי השב למולדתו לאחר שנים בנכר. כהן שכר דירה בסמוך למטה המטכ"ל הסורי בדמשק, והחל להתיידד עם אישים מהצמרות הצבאית והפוליטית. אישים אלה שיתפו אותו עם הזמן במידע רגיש, שאותו העביר כהן למוסד.
ב-24 בינואר 1965 סוריה הודיעה רשמית על מעצרו של כהן, שכּונה “Master Agent". במהלך חקירתו הוא עונה קשות.
כחודש לאחר שכהן נלכד נפתח משפטו בסוריה. רוב המשפט התקיים בדלתיים סגורות וחלקו נערך והוצג בטלוויזיה. כהן לא הואשם בריגול, אלא בעבירה קלה יותר, כביכול – כניסה לתחום שאסור לאזרחים. העוברים עבירה זו, על פי החוק הסורי, צפויים לעונש מוות. הסיבה לאי־האשמתו של כהן בריגול הייתה חששם של בכירים סורים שמשפט כזה יחשוף את כשליהם בשמירה על ביטחון שדה.
ב־18 במאי 1965, בשעה 3:30 לפנות בוקר, כהן בן ה-40 נתלה בכיכר מרג’ה בדמשק לעיני עוברים ושבים. לאחר מותו הוא הועלה לדרגת סגן אלוף. כהן נקבר בדמשק, והסורים לא נענו לבקשה להבאת גופתו לקבורה בישראל. לימים נטען כי מקום קבורתו בסוריה לא נודע.
מוקדם יותר היום הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי במבצע של המוסד וצה"ל הושבה גופתו של לוחם השריון רס״ל צבי פלדמן ז״ל, שנפל בקרב בסולטאן יעקב ביוני 1982 במלחמת לבנון הראשונה. "במשך שנים ארוכות אישרתי פעולות חשאיות רבות לאיתורם של נעדרי סולטאן יעקוב, והבטחתי למשפחת פלדמן שלעולם לא אפסיק לפעול להשבתו של צביקה הביתה", אמר נתניהו.
בהודעה משותפת של צה"ל והמוסד נמסר: "השבתו של רס״ל צביקה פלדמן ארצה התממשה במבצע מורכב וחשאי, בזכות מודיעין מדויק ושימוש ביכולות מבצעיות אשר הביאו לידי ביטוי את כוח התחבולה ועוז הרוח. בכך הושלמה פעילות מודיעינית ומבצעית ענפה, שנמשכה על פני למעלה מארבעה עשורים, תוך שיתוף פעולה ועבודה כתף אל כתף של מתאמי השו״ן במשרד ראש הממשלה, המודיעין והיחידות המבצעיות במוסד ובאמ״ן, יחד עם השב״כ ואכ״א".
"מדובר בסגירת מעגל, המצטרפת למבצע קודם בו הושב רס״ל זכריה באומל ז״ל ב-2019, אשר התאפשרה בזכות מאמצי מחקר ואיסוף מודיעיני לצד פעילויות ומבצעים רבים בשטח אויב. משפחתו של החייל הנעדר רס״ל יהודה כץ, עודכנה על השבתו של רס״ל צביקה פלדמן ז״ל לצד המאמצים המתמשכים לאיתור יקירם".