אם מישהו חושב שיש קו אדום לציניות של מחבלי החמאס טועה: חדר הפיקוד והשליטה של ראש הזרוע הצבאית של חמאס היה שבעה עד שמונה מטרים מתחת למחלקת הפגייה של בית החולים האירופאי בחאן יונס. ראשי החמאס השתמשו בתינוקות בני יומם כמגן אנושי שלהם.

בכירי הזרוע הצבאית של החמאס סברו כי הם מוגנים היטב מפני צה"ל. מקום המסתור שלהם לשיטתם היה אופטימלי. הם בנו מערכת מנהרות שעוברת מתחת לבית החולים האירופאי, בית החולים הגדול והמרכזי בדרום הרצועה. חדר הפיקוד והשליטה של מפקדי החמאס היה ממש מתחת למחלקת הפגים, חדר המלחמה עם חומר סודי היה מתחת למחלקות האשפוז וחלק מהמנהרה עבר מתחת לחדרי הניתוח של בית החולים בעומק של 7 עד 8 מטרים בעומק האדמה.

הנחת העבודה של מפקדי החמאס כי צה"ל לא יפציץ בית חולים מרכזי שבו מאושפזים מאות חולים ופצועים. חיזוק לכך התקבל אצל מחבלי החמאס לפני כשנה כאשר בתמרון העצים של צה"ל בחאן יונס נמנעו כוחות צה"ל להפציץ או לכתר את בית החולים. וכך מנהרת הבכירים של חמאס פעלה מתחת לחדר המיון, חדרי הניתוח והפגייה.

התקיפה על בית החולים האירופי בחאן יונס (צילום: רויטרס)
התקיפה על בית החולים האירופי בחאן יונס (צילום: רויטרס)

ב-13 במאי התקבל בשב"כ מידע משמעותי. בשב"כ מיהרו להעביר את המידע לצה"ל ובתוך זמן אפס גלגלו בצה"ל מבצע שעיקרו הפצצה במספר מוקדים של המנהרה. השב"כ ואמ"ן ידעו לספק מודיעין איכותי מדויק ביותר על התוואי של המנהרה. כל ההצלחה או כישלון המבצע עמד על רמת הדיוק של פגיעת הפצצות שכל אחת מהן שוקלת כטון.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

הפצצה נבנתה כך ששני מוקדים בתוך בית החולים יופצצו ויגרמו לקריסה פנימה של החול ויסתמו את מקטע המנהרה באופן כזה שמי שבתוך המנהרה לא יוכל לחלץ עצמו. במקביל תקפו המטוסים את המנהרה בעוד מספר נקודות כאשר התקיפות בוצעו באופן כזה שעשרות פצצות הונחתו בדיוק של סנטימטרים בודדים אחד מהשני כך שכל פצצה מעמיקה את החדירה עבור הפצצה שהוטלה אחריה.

הנתון המדהים הוא כי למרות שעשרות טון של פצצות נחתו על המנהרה אף אגף ואף מבנה בית החולים לא ניזוק. הכל נותר על מקומו, רק המנהרה הושמדה באופן כזה שפיזור הגזים של ההפצצות נכלא בחלל שנותק ויצר מרחב גזים קטלני. מיד לאחר ההפצצה פעל חיל האוויר כדי למנוע את חילוץ הלכודים.

תיעוד ניסיון חיסול מוחמד סינוואר במתחם בית החולים נאצר בחאן יונס, מאי 2025 (צילום :מצלמות אבטחה,רשתות ערביות)

בפיקוד הדרום ובאוגדה 36 הבינו את הפוטנציאל בהגעה מהירה לבית החולים ולמנהרה. בשבוע שעבר ביקש צה"ל לפנות את בית החולים. עד אז פעלו בחיל האוויר בעזרת כטבמ"ים למנוע מלחלץ את הלכודים.

ביום רביעי ניתן האות. חטיבת גולני החלה לכתר את בית החולים היא ניהלה קרבות בשכונת "משולש" ליד בית החולים ומבית הספר הסמוך לבית החולים "בית ספר ג'נין". "הקרב מבחינתנו מתחיל לפני כמה ימים. אנחנו יוצאים להתקפה על השכונות. זאת הייתה התקפה של החטיבה אנחנו פוגעים בלא מעט אויב ותשתיות של חמאס", מספר מפקד סיירת גולני סא"ל ד'.

בסביבת בית החולים פעל כוח של כמאה מחבלי חמאס שאבטחו את מרחב בית החולים והשכונות שמסביב. רובם חובלו התקיפות מדויקות של חיל האוויר בהכוונה של אוגדה 36. ביום רביעי הסתערו לוחמי שלדג ולוחמי סיירת גולני על בית החולים. זה התבצע ללא קרב מול מחבלים אבל הכוח נדרש להתמודד עם מטעני חבלה שהונחו במרחב.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום :דובר צה"ל)

לוחמי יהל"מ של ההנדסה הקרבית החלו לאתר את המנהרה. הפיר הראשון נמצא מתחת לבית החולים בעומק 7 מטרים. צה"ל חפר בחזית בית החולים מול כניסת חדר המיון. במרחק שלושה מטרים הם מצאו את המנהרה. והיא כללה את חדרי הפיקוד מתחת למבנה בית החולים. שם נמצאו מוטלים מתים חמש גופות של מחבלים שעל פי ההערכות מדובר בגופת של מוחמד סינוואר, מוחמד שבאנה ואחרים.

"למבצע הזה יש ערך רב. ראשית ערך מודיעיני על מטענים על תוואי תת קרקע. הערך השני הוא לקיחת גופות הבכירים. והערך השלישי להראות לעולם את הפעילות הצינית של חמאס, שמסתתר מתחת לבתי חולים", אומר מפקד בכיר שתיכנן וניהל את המבצע. באוגדה 36 מרוצים מהישגים של הלחימה במרחב חאן יונס.