במזרח התיכון טוענים: ישראל לא מבקשת תמונת ניצחון מהירה - "משהו הרבה יותר גדול"

גל התקיפות בדאחיה, יוזמת התיווך של מקרון וההמתנה האמריקאית מציירים תמונה מורכבת של מלחמה שעלולה לעצב מחדש את המציאות הפוליטית והביטחונית בלבנון

מעריב אונליין צילום: מעריב אונליין
תקיפה בביירות שבלבנון | צילום: רשתות חברתיות
תומכי חיזבאללה בלבנון
תומכי חיזבאללה בלבנון | צילום: רויטרס

במוקד ההתפתחויות עומד גל התקיפות האינטנסיבי על הדאחיה הדרומית של ביירות, שנלווה אליו פרסום הוראות פינוי רחבות היקף לתושבים. הוראות אלה, שכללו שכונות שלמות, יצרו מציאות של עזיבה המונית ושל חוסר ודאות בקרב האוכלוסייה המקומית. עבור רבים בלבנון, צעדים אלה נתפסים לא רק כחלק מהמאמץ הצבאי הישיר נגד חיזבאללה, אלא גם כחלק ממדיניות רחבה יותר שמטרתה לשנות את המצב בשטח.

לפי הניתוח המובא בכתבה, המערכה אינה מתמקדת עוד אך ורק בפגיעה ביכולות הצבאיות של חיזבאללה, אלא משקפת ניסיון רחב יותר לשנות את המציאות הגיאופוליטית בלבנון. ההרס הנרחב באזורי מגורים והפגיעה בתשתיות אזרחיות מוצגים כחלק מתפיסה אסטרטגית שנועדה ליצור לחץ על סביבת התמיכה של הארגון ולערער את בסיס כוחו.

הדאחיה הדרומית של ביירות הפכה לסמל הבולט ביותר של מדיניות זו. התקיפות האינטנסיביות והפינויים ההמוניים הובילו לכך שאזורים שלמים הפכו כמעט ריקים מתושבים, בעוד מבנים רבים נהרסו או נפגעו קשות. בעיני המבקרים בלבנון, צעדים אלה נועדו ליצור לחץ מתמשך על החברה המקומית ולנתק את חיזבאללה מסביבת התמיכה האזרחית שלו. מדיניות האזהרות שמפרסם צה"ל ברשתות החברתיות, הכוללת קריאות לפינוי אזורים לפני תקיפות, נתפסת בהקשר זה לא רק כאמצעי ביטחוני אלא גם ככלי פסיכולוגי שמגביר את תחושת הפחד וחוסר היציבות בקרב התושבים.

חיל האוויר תוקף בדאחייה שבביירות
חיל האוויר תוקף בדאחייה שבביירות | צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א'

גישה זו מתוארת כ"מתנה אסטרטגית", שבמסגרתה וושינגטון אינה ממהרת להתערב, מתוך הערכה כי הלחימה עשויה ליצור תנאים פוליטיים חדשים בלבנון. לפי תפיסה זו, הלחץ הצבאי וההרס בשטח עשויים להביא את הממשלה הלבנונית להסכים להסדרים חדשים שנחשבו בעבר בלתי אפשריים. במסגרת זו עולה גם האפשרות להסדר בינלאומי מעודכן שיחליף או יעדכן את החלטה 1701 של מועצת הביטחון, שהסדירה בעבר את המציאות הביטחונית לאורך הגבול בין ישראל ללבנון.


תושבים מביירות לאחר הודעת הפינוי של צה''ל
תושבים מביירות לאחר הודעת הפינוי של צה''ל | צילום: רויטרס

הפילוג הפוליטי הזה מחליש את יכולתה של הממשלה הלבנונית להציג עמדה אחידה בזירה הבינלאומית או במשא ומתן אפשרי על הסדר עתידי. במצב כזה, לבנון מתקשה לגבש אסטרטגיה מדינית ברורה מול הלחצים החיצוניים וההתפתחויות בשטח. על רקע מציאות מורכבת זו, נראה כי גורלה של המערכה אינו מוכרע רק בשדה הקרב, אלא גם בזירה הדיפלומטית והפוליטית. השילוב בין הלחימה המתמשכת, היוזמות הבינלאומיות והמשבר הפנימי בלבנון עשוי לעצב מחדש את מאזן הכוחות במדינה.

עד שתתבהר התמונה, הדאחיה הדרומית והאזורים בדרום לבנון ממשיכים לשאת את עיקר נטל העימות. עבור תושבי האזורים הללו, המציאות היומיומית של תקיפות, פינוי וחוסר ודאות הפכה לסמל הבולט ביותר של המלחמה הנוכחית ושל השאלות הגדולות שהיא מעוררת לגבי עתידה של לבנון.

תגיות:
חיזבאללה
/
לבנון
/
המלחמה עם איראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף