עימות סוער פרץ היום (שני) במהלך דיון בוועדת החוקה על פרשת פגסוס ו-NSO בין ח"כ משה סעדה לבין חבר הכנסת יואב סגלוביץ, שתקף את הקואליציה והממשלה: "אתם חיים בסרט פוליטי, לא סרט מקצועי". 

בשל האזנת סתר פסולה: הפרקליטות משכה ראיות בתיק רצח

בהמשך סגלוביץ לעג לסעדה, ששירת בעבר במח"ש: "כנראה שהיית חוקר לא מי יודע מה". סעדה לא נשאר חייב והחזיר לסגלוביץ: "מרוב שלא הייתי טוב חברים שלך נכנסו לכלא".

משה סעדה  (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
משה סעדה (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

כאמור, חילופי הדברים אירעו במהלך הדיון בוועדת החוקה על הצעת יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן לקרוא לממשלת ישראל להקים ועדת חקירה או בדיקה ממשלתית בראשות שופט בפרשת NSO. 

הוועדה הייתה אמורה להצביע על ההחלטה, אך ברגע האחרון נדחתה ההצבעה לאחר שח"כ סעדה לא נעתר לבקשת רוטמן להסיר את הצעת התוספת שלו, לפיה "הוועדה תחקור את התנהלות היועמ"ש מנדלבליט בכל הנוגע למניעת חקירת מח"ש ואת החלטתו לשבש את החקירה באמצעות מינוי המשנה הכפופה לו, לחקור את כשליו".
 
רוטמן התייחס לתוספת המוצעת של ח"כ סעדה: "אמרתי שראוי שוועדת החוקה תשאל שאלות ולא תקבע קביעות וראוי ששאלתו של ח"כ סעדה  תיבדק ע"י ועדת החקירה ולא תעלה להצבעה. הנוסח מאפשר לוועדת החקירה להתייחס גם לכך. הצורה שבה בחר ח"כ סעדה להתנהל דיונית מכשילה ועדת חקירה". 

בתגובה ביקש ח"כ סעדה דחייה של ההצבעה בשם יו"ר הקואליציה. רוטמן: "לצערי ההתנהלות הדיונית שלך מונע את קידום ועדת החקירה. בפרקליטות מודים לך". 

ח״כ יואב סגלוביץ תקף את חברי הקואליציה: "אתם חיים בסרט שהוא סרט פוליטי, הוא לא סרט מקצועי, לא סרט של לעשות טוב. זה לא נכון להקים ועדה יש מבקר מדינה שצריך להוציא דוח בנושא וצריך לחכות לו".

״102 נרצחים בחברה הערבית, הממשלה לא מתפקדת לחלוטין העניין הזה. אז מצאו פתרון קסם וראש הממשלה אומר: ״נכניס את השב״כ, אנחנו צריכים אמצעים של השב״כ״. הפתרון הזה נזרק לאוויר בשביל שתהיה התנגדות של המערכת המשפטית אז אנשים שלא מסוגלים לכלום יגידו: ״זה בגלל שהיועצת המשפטית לא מרשה והשב״כ לא רוצה ואנחנו נורא רצינו״

"אני מציע ליו״ר רוטמן לחברים בוועדה לללמוד לעומק מה המשמעות של הפעלת אמצעים של שירות הביטחון הכללי. כשאתם מדברים על זה זה פופוליזם.  יש אמצעים טובים וזמינים של המשטרה. אבל כרגע מה שקרה זה שזורקים את התינוק ע״פ המים. וכאילו נמצאים במגדל בבל- פה מתקיימת ועדה, במשרד רה"מ מתקיים דיון, ממנים את צחי הנגבי".

יואב סגלוביץ' (צילום:  אריק מרמור, פלאש 90)
יואב סגלוביץ' (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)

נוסח הצעת ההחלטה: "בדיוני ועדת החוקה, חוק ומשפט בדו"ח ועדת מררי ובמה שכונתה פרשת הפגסוס, שהחלו עוד בזמן כהונת הכנסת ה-24 והמשיכו בכנסת זו, נותרו מספר סימני שאלה גדולים ביותר, שללא חקירת עומק של מי שבידו סמכות חקירה, לא יוכלו לקבל מענה.

"לצד החיזוק על ההכרה בתקלות העבר המערכתיות, וחידוד ההנחיות מכאן ולהבא על המותר והאסור בשימוש ברוגלות במסגרת חקירות משטרה והאזנות סתר, אין ספק שבמשך זמן לא קצר, משטרת ישראל עשתה שימוש בכלי ששאב מידע שאוחסן במכשירים סלולריים, ולא רק בהאזנה לתקשורת בין מחשבים או לשיחות טלפון. אפיוני אותו מידע השתנו במהלך השנים, בהתאם להתאמות שבוצעו בכלים הטכנולוגיים.

"הנושאים המרכזיים שלשמם נדרשות סמכויות חקירה הינם:
1. שאלת השימוש במידע האסור, בתוך המערך הטכנולוגי של משטרת ישראל ובגופי המודיעין, התביעה והחקירה.
2. המודעות ליכולותיהם של הכלים הללו בשלבי הרכש ובשלבי קבלת האישורים הפרטניים לשימוש בהם מאת בית המשפט.
אשר על כן אנו קוראים לממשלת ישראל לעשות שימוש בסמכותה על פי חוק ולהקים ועדת חקירה/ועדת בדיקה ממשלתית בראשות שופט שתקבל סמכויות חקירה כפי שדורש החוק, כדי לברר את הטעון בירור.

"עד כה הנחת העבודה הייתה שהיה כשל משמעותי ביותר ברכש ובהפעלה של תכנת הפגסוס, הרוגלות, שהיה כשל בשימוש, בידיעה של גורמים שונים אולי במשטרה, הפרקליטות, בבימ"ש או גם וגם, ביכולות הכלים, היו גורמים שידעו על היכולות אך זה לא טיפס למעלה. היו שידעו על היכולות אך גידרו את המידע בחטיבת הסייבר והנחת העבודה הייתה שהגידור הנוהלי לא היה מספק אך לא נעשה שימוש במידע העודף כלל. כלומר, לקחנו מידע שאסור היה לנו לקחת אך שמנו אותו בכספת. זה לא בסדר שלקחנו או ששמנו בכספת אך לא נעשה זאת להבא. אך מה שנחשף בשבוע שעבר הוא שנעשה שימוש, כלומר שהגדר הנוהלית לא עבדה וייתכן שלא רק במקרה הזה.

"מתחדדת עוד יותר השאלה אם הבדיקה שנעשתה היא מהסוג המתאים, האם היו כלים מתאימים לבדיקה והאם צריך לאור התגלית לפתוח מחדש את האירוע ולעשות בדיקה פרטנית. הייתי מניח שמאוד קל לדעת האם נעשתה גישה למידע מסוים. לשבת על הלוגים של המידע ולומר האם נעשתה גישה למידע העודף, צריכה להיות תשובה בינארית שקל לבצע, שלא צריך לעשות זאת בהנדסה לאחור כמו במקרה עליו מדברים, ומתברר שכל דרכי הבדיקה בהן נעשה שימוש בצוות מררי לא הביאו לתוצאה הזו וזה התגלה באקראי בתיק. זה מחדד את השאלה האם אנחנו בכלל באירוע הנכון. אני מקווה שוועדת החקירה תיתן גם לתגלית האחרונה מענה נרחב יותר. הממשלה סוברנית גם בלי ההמלצה שלנו. ההחלטה שלנו לא כובלת את הממשלה מלחקור כל מה שדרוש לחקירה". 

כאמור, ח"כ משה סעדה (הליכוד) הציע להוסיף להצעת ההחלטה: "הוועדה תחקור את התנהלות היועמ"ש מנדלבליט בכל הנוגע למניעת חקירת מח"ש ואת החלטתו לשבש את החקירה באמצעות מינוי המשנה הכפופה לו, לחקור את כשליו".