לשכת מלך מרוקו הודיעה היום (שני) כי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו שלח מכתב למלך מרוקו מוחמד השישי, ובו הודיע לו כי ישראל החליטה להכיר באופן רשמי בריבונות מרוקו בסהרה המערבית, ותשקול לפתוח קונסוליה בעיר דחלה שבחבל הארץ הזה. לשכת ראש הממשלה אישרה את הפרטים בהצהרת מרוקו.

נתניהו כתב במכתב כי עמדתה של ישראל תבוא לידי ביטוי בכל המעשים והמסמכים הרלוונטיים של הממשלה והדגיש כי ההחלטה תועבר לאו"ם, לארגונים אזוריים ובינלאומיים שישראל חברה בהם, וכן לכל המדינות שעמן מקיימת ישראל יחסים דיפלומטיים.

היועץ לביטחון לאומי צחי הנגבי ביקר במרוקו לפני כמה שבועות ונפגש עם שר החוץ נאסר בוריטה ובכירים נוספים במדינה. במהלך אותו ביקור נדונה האפשרות של הכרה ישראלית בסהרה המערבית.

שר החוץ אלי כהן התייחס להודעה ואמר: "אני מברך על הודעת ראש הממשלה נתניהו על ההכרה בריבונות מרוקו על סהרה המערבית. צעד זה יחזק את היחסים בין המדינות ובין העמים והמשך שיתופי הפעולה להעמקת השלום והיציבות האזורית".

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בביקור במרוקו (צילום :רויטרס)

זו הפעם הראשונה שבה ישראל מכירה בריבונות מרוקו בסהרה המערבית מאז חידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות בדצמבר 2020. ההכרה הישראלית היתה אחד התנאים המרוקאים לשדרוג הנציגות המרוקאית בתל אביב למעמד של שגרירות.

ההחלטה להכיר בסהרה המערבית כחלק ממרוקו עשויה לקדם באופן משמעותי את האפשרות של ביקור של נתניהו ברבאט וכן את האפשרות שהמרוקאים יסכימו לכנס בספטמבר את מפגש השרים של פורום הנגב אותו הם דחו חמש פעמים מאז חודש ינואר.

נזכיר כי עד 1975 הייתה סהרה המערבית בשליטה ספרדית. כשהספרדים עזבו, מרוקו כבשה את השטח, גירשה חלק מהתושבים המקומיים שעברו למחנות פליטים והקימה התנחלויות שבהן יישבה יותר ממאה אלף אזרחים מרוקנים. ב-1979 מרוקו סיפחה את סהרה המערבית.

ב-45 שנות הסכסוך התרחשו בסהרה המערבית סבבי אלימות לצד סבבי מו"מ, ללא התקדמות משמעותית. מרוקו מסרבת לתת עצמאות לסהרה המערבית ומסכימה רק לאוטונומיה. כמעט אף מדינה בעולם לא מכירה בכיבוש המרוקאי והאיחוד האירופי אף מגנה את המרוקאים באופן קבוע.

כחלק מההסכם לחידוש היחסים בין ישראל לבין מרוקו בדצמבר 2020 הודיע ממשל טראמפ על הכרה בריבונות מרוקו בסהרה המערבית - מהלך שהיה הישג מדיני היסטורי עבור המרוקנים.