אלוף (מיל') מוטי אלמוז, ראש אכ"א לשעבר, שוחח עם אריה אלדד בתכניתו ב-103fm, והביע את דעתו על מחאת המילואימניקים שעוררה מחלקות בקרב אזרחי המדינה. זאת, לאור חקיקת הרפורמה המשפטית שמובילה הממשלה בימים סוערים אלה.

סקר "מעריב": על רקע המחאה והחקיקה - האם יש שינוי במפת הגושים?
לאחר ערב של הפגנות: שיירת המחאה ממשיכה לירושלים

"מזהה הבדל בין אי התנדבות לסרבנות ממש?", שאל אלדד בפתח השיחה, ואלמוז השיב בנחרצות: "לא. אני חושב שזה אותו דבר, מעין מכבסת מילים. אני מבין שיש לכאורה איזושהי מדרגה שיותר קל להגיד 'אני לא חייב להתנדב', אבל בפועל היה לך טוב להגיע ומילאת את חובתך ועשית את זה באהבה גדולה ופתאום משהו לא מסתדר לך. הסיפור הוא שכשהמדינה מצלצלת אתה אומר מיידית אני בא או שאתה אומר 'אני אחשוב'. ובעיניי, מהרגע שאתה אומר 'אני אחשוב אם אני בא', לבין סרבנות זה אותו דבר".

עוד טען כי "ההתנדבות בבסיסה היא לא מהמקום התפוקתי, היא מגיעה מהמקום של הרוח. כל סיפורי הקמת המדינה הם סיפורים של התנדבות. מדינת ישראל בלי רוח זו לא מדינת ישראל. נכון שהרוח ספגה מכה בחודשים האחרונים, אני חושב שהדברים האלה יסתדרו בעתיד, אבל אני לא חושב שהסיפור הוא רק תפוקתי. מעבר לזה שאנחנו צריכים אותם בהיבט התפוקתי, אבל אנחנו צריכים אותם בעיקר בשביל הרוח. אנשים שמתנדבים זה עושה להם טוב, הם מאמינים בזה, אנשים ששורשיהם עמוק בקרקע, פטריוטים, והם רוצים לעשות את זה כי הם מאמינים בערכים האלה".

באשר לשביתת הרופאים ואופן ההתנהלות מצד הממשלה בנושא, הבהיר: "המשימה הלאומית, אם היינו בתקופה אחרת אז אפשר היה לעשות דיון ענייני, אבל אני שומע את כל ההתבטאויות של השבוע האחרון, והמשימה הלאומית היא החלפת השפה. אם הייתי יכול לבקש משהו אחד מכולם זה להירגע, לכו רגע ליועצת להירגע", אמר.

"אני מאלה שחושבים שהרפורמה המשפטית היא משהו שיעשה טוב לדמוקרטיה בישראל, משהו שחיכיתי לו הרבה שנים, אז מה? אז אני צודק מאוד, אבל הממשלה לא הצליחה להסדיר את זה, היא זרקה את זה ככה בראש של האנשים ונתנה להם להבין שזה מעין דיקטטורה", הוסיף. אז עכשיו צריך ללכת צעד אחד לאחור, לא קרה כלום. מדינת ישראל משגשגת, החץ הולך קדימה. להרגיע, לא יקרה כלום אם ילכו כולם כמה שעות ליועצת".

כמו כן, כאשר ציין אלדד כי אחת הטענות הקיימות היא שמדובר בסוג של הפיכה צבאית וכי מי שמתקפל נכנע, ביקש אלמוז להדגיש כי הוא אינו רואה זאת ככה. "כניעה, מושג מעולם המלחמות הצבאיות, אני לא מרגיש שאם אני מוותר למישהו מבן עמי אני נכנע לו. זה מתקשר למה מידת האגו שבך ומאיזה מקום אתה מגיע, אבל אני מסתכל על המציאות קצת אחרת, ואולי אני אופטימיסט מושבע. לאבותינו היה פה הרבה יותר קשה".

"אנשים באים ולוקחים את השפה, מקצינים אותה, מוסיפים עוד אש למדורה, ועם ישראל נושא עיניים למעלה. אני חושב שאפשר לסדר את זה. אנחנו עברנו אירוע קשה מאוד של מחלוקת בקיץ ההוא, ואתה אומר לעצמך 'הוצאנו את האחים שלנו מהבית שלהם ונקרע ליבנו', או שהיו מלחמות שלא בקונצנזוס", הסביר.

מכת"זית נגד מפגינים באיילון (צילום :גיל לוין)

לסיום, הביע אלמוז את עמדתו בנוגע לרפורמה המשפטית הכוללת שינויים מהותיים במערכת המשפט, אמר: "זה נכון שהסיפור של העוול המשפטי הרדימו את עם ישראל, הוא לא מבין כמה זה חמור, כמה זה קריטי לחייו כי הוא ציבור נורמטיבי ברובו ולא פוגש את מערכת המשפט כל יום. נכון שצריך שם תיקון, הממשלה צודקת, אבל אם לזה הגענו הולכים צעד לאחור - אף אחד שלא ירגיש שהוא נכנע לאף אחד. ואם יהיו כאלה, אז בסדר, אז הם ירגישו וזה יעבור להם. אבל המשימה העיקרית היא לחיות יחד, יש לנו כל כך הרבה משימות משותפות".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm