ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לכנס הערב דיון נוסף בנושא הנפיץ של מתווה הגיוס, אולם בשונה מהישיבות הקודמות שהוא קיים בסוגיה - הפעם הוא לא זימן את גורמי המקצוע ממשרדי הביטחון והאוצר, אלא רק הרכב מצומצם, שיכלול את השרים יואב גלנט ובצלאל סמוטריץ', וכן את נציגי המפלגות החרדיות.

החרדים לא מתפשרים: חקיקת חוק גיוס ופסקת התגברות - או שאין ממשלה
"על מה נתפשר?": שר חרדי במסר תקיף לנתניהו על חוק הגיוס

הדיון הערב יתקיים בהמשך לישיבת "צוות חוק הגיוס", שכינס מזכיר הממשלה יוסי פוקס בתחילת השבוע. על פי גורמים המעורים בפרטים, "לא חלה כל התקדמות באף אחד מהיבטי המתווה - לא לגבי נוסח חוק הגיוס ולא בנוגע לסוגיית ההגנה המשפטית של החוק מפני פסילתו האפשרית בבג"ץ. גם הפערים בין השרים סמוטריץ' וגלנט סביב סוגיית התקצוב של חוק הוקרת השירות, שאותו שר הביטחון מקדם כתנאי לתמיכתו בחוק הגיוס, לא צומצמו".

הדיון מתקיים על רקע המגעים השקטים לפשרה סביב הרפורמה המשפטית, שהתנהלו בשבועות האחרונים בין בית הנשיא לבכירי הליכוד והודלפו לתקשורת. בקרב הבכירים החרדים נרשמת מחלוקת סביב השאלה האם במצב שנוצר עדיף אסטרטגית לתמוך בפשרה ובסיום משבר הרפורמה המשפטית, או שמא החרדים חייבים להתנות את תמיכתם במתווה הפשרה בקידומו של חוק הגיוס ללא דיחוי.

גורמים ברשימת יהדות התורה סבורים כי עדיף לתמוך במתווה הפשרה שתוביל להקפאתה או סיומה של הרפורמה המשפטית, מתוך הנחה שבמצב של שקט במערכת הפוליטית יהיה קל יותר לקדם את סוגיית הגיוס – גם מול האופוזיציה וארגוני המחאה וגם מול השופטים. "הפשרה והקפאת הרפורמה ירככו גם את מערכת המשפט. זה יועיל לנו אם וכאשר חוק הגיוס יגיע לפתחם של שופטי העליון", אמר אחד מהם בשיחה עם "מעריב".

לטענת מקורבים ליו"ר ש"ס, אריה דרעי עצמו תומך בהשגת הפשרה ובסיום משבר הרפורמה. לדבריהם, "דרעי סבור כי הסכמה רחבה מסוגלת, בין היתר, לסלול את דרכו חזרה לשולחן הממשלה. באופן עקרוני, לאורך כל הדרך דרעי תמך בפשרה והתנגד לשיטה שבה נקט שר המשפטים בקידום הרפורמה".

כך או כך, בסביבת ראש הממשלה מגדירים את סוגיית הגיוס כ"פתירה". לדברי הגורמים, "זה עניין פתיר שלא יפיל את הממשלה. מאז הקמת המדינה לא גייסו חרדים בכפייה, וצריך לחפש את הדרך שזה ייעשה בהסכמה".