נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נחת היום (רביעי) לביקור תמיכה בישראל. בן כספית ואבי יששכרוף שוחחו ב-103FM עם אלון פנקס, לשעבר קונסול ישראל בארצות הברית, שאמר כי הגעתו של הנשיא האמריקאי "נובעת מידידות אמת", אך גם מ"פחד שפעולות מסוימות של ישראל או היגררות של ישראל יפגעו באינטרסים אמריקאים".

"מגיע ברגע קריטי": ביידן נחת בישראל וייפגש עם רחל מאופקים | כל הפרטים
דובר צה"ל חשף: ההקלטה שמוכיחה שחמאס ידע כי הרקטה שפגעה בבי"ח היא של הג'יהאד

בפתח השיחה תהה כספית מה מטרת ביקורו של ביידן - לעזור או להשגיח, ופנקס השיב: "גם וגם. ההגעה שלו חסרת תקדים במובן של נסיעה כל כך מהירה בתוך משבר מתגלגל. היא נובעת מידידות אמת, אהבת אמת וכל הקלישאות הנכונות. יחד עם זאת, מסתתר אי אמון ביכולת קבלת ההחלטות של ישראל, פחד שפעולות מסוימות של ישראל או היגררות של ישראל יפגעו באינטרסים אמריקאים".

עוד אמר פנקס, כי "יש פה עניין הרבה יותר חמור, האמריקאים לא בטוחים שישראל יכולה להגן על עצמה בשתי חזיתות כרגע. זו אמירה מאוד לא נעימה, מנוגדת למה שאנחנו יודעים, מאמינים וחושבים שנים, אבל לא שולחים נושאת מטוסים ואז עוד אלפיים חיילי כוח משימה של המארינס, עוד נושאת מטוסים, ואז אחרי עשרה ימים נגד החמאס, מערכה שתחומה לתוך עזה כרגע, ישראל פתאום מבקשת 10 מיליארד דולר סיוע צבאי מארצות הברית. איפה כל הציוד? הטכנולוגיה? המוכנות? דברים מאוד משונים".

"אני לא צריך להגיד את זה בפעם ה־25, אבל איפה נשמע שמזכיר מדינה יושב בקבינט מלחמה? נשיא שמבקר? זה דבר כמעט בלתי נתפס והוא לא נעים. עם כל הרעפת האהבה והתמיכה של ביידן שהיא יקרה מפז, יש פה כמה אמיתות מאוד לא סימפטיות", אמר והוסיף: "הם חושבים שישראל לא יכולה להרתיע בעצמה. להיכנס לראש של האיראנים אני לא יודע ולא מסוגל. מה שכן ברור, שכבר בנאום שלו ביום שלישי שעבר, לפני שמונה ימים, ביידן הזהיר, הוא לא נקב ספציפית בשמות אבל ברור היה למי הוא מתכוון. מצד אחד זה טוב לנו, לביטחון הלאומי של ישראל, ארה"ב עושה ולא רק מדברת, ומצד שני זה מנוגד ב־180 מעלות לתפיסת הביטחון הלאומי של ישראל. לשמחתנו זה עדיין ספקולטיבי".

לאור אמירותיו ציינו צמד המגישים כי שר החוץ האיראני מתבטא בחריפות בכלי התקשורת ואף מאיים על האמריקאים כי אם פעולות ישראל יימשכו ברצועה הם לא יהססו להיכנס למלחמה. פנקס טען מנגד כי "על משחק הכפול הזה אפשר להסתכל גם מזווית אחרת. נתניהו ושלוחיו האנונימיים והפחות אנונימיים זלזלו והגחיכו את ארה"ב שהיא הפשירה, אגב הם לא הופשרו, הכסף לא הופשר, ואמרו 'בשביל חמישה בני ערובה? בושה וחרפה'. ואז כשהם מתערבים שיש פה בני ערובה, אומרים 'תראו איזו עוצמה, איזו נחישות'".

"לגבי איראן, האמריקאים לפעמים טועים, הרבה פעמים, אבל אסטרטגית רואים סימנים שהם חושבים על היום שאחרי. הם מזהים פה, אני יודע שמוקדם להעריך את זה, אבל הם מזהים הזדמנות לייצר את אותה קואליציה אנטי איראנית ששנים נתניהו התגנדר בה אבל לא באמת הייתה קיימת. דווקא משום ההתבטאויות של האיראנים אפשרות לעשות את זה. כל זה לא יקרה עם הממשלה הזו של נתניהו בראשה, וחוסר האמון הוא בעיקר בנתניהו", הבהיר.

באשר להשפעת התערבותו של ביידן במלחמה בישראל על הבחירות הקרובות בארה"ב, אמר: "הבחירות בעוד 13 חודשים, לכן להעריך השפעה על בעוד שנה אי אפשר, אנחנו גם לא יודעים איך זה ייגמר ובאיזו עצימות של מעורבות אמריקאית. 385 מיליון אמריקאים לא מצביעים על נושאי חוץ, 75 אחוזים מיהודי אמריקה מצביעים לביידן. אלקטורלית זה לא עושה לו כלום. יש ניתוחים או זוויות הסתכלות שאומרות שזה נותן לו סוג של רוח גבית, תראו הוא חובק עולם. האינטרס האמריקאי שכל הסיפור הזה יעלם. הם לא רוצים להישאב לסכסוך פה".

"כל הנסיגה האמריקאית נועדה בין השאר להימנע מהרפתקאות צבאיות. מבחינתנו רוסיה-אוקראינה זה סדר היום המיידי וסין היא סדר היום העתידי. ואז אומרים, לפי ההסתכלות הזו זה ייתן לו סוג של רוח גבית. מצד שני, יש פה יותר מדי חלקים שיכולים גם לסבך אותו. לא סתם הוא פוגש גם את מלך ירדן, גם את א־סיסי, לא סתם הוא פוגש גם אותם", הוסיף.

פגישת בנימין נתניהו וג'ו ביידן בניו יורק. באדיבות טובה לזרוף (צילום :טובה לזרוף)

לסיום, ולאור אמירותיו, נשאל פנקס מדוע ביידן היה מעוניין לפגוש גם את אבו מאזן, ופנקס הסביר: "מהסיבה הפשוטה שהוא רואה במה שאנחנו כולנו רואים שהקונספציה האווילית הזו שבואו נחזק את החמאס ונחליש את הרשות התפוצצה לכולם בפנים. הם מתבוננים, מנסים לייצר תרחישים ליום שאחרי, והיום שאחרי כולל את חיזוק הרשות הפלסטינית. יכול להיות שבלינקן יפגוש את אבו מאזן יותר מאוחר".

סייעה בעריכת הכתבה: שני רומנו, 103FM