בריאיון שהעניק אתמול ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט לרשת 'BBC' על המלחמה העיקשת מול חמאס, האשים בין היתר את הקו שנקטה רשת השידור הבריטית בטרם יצאה ההודעה כי היא משנה את מדיניותה ומעתה תכנה את חמאס "ארגון טרור אסור". בנט תקף את המגישה ויקטוריה דרבישייר, ואמר: "אכפת לך רק מצד אחד, וזו הדרך של ה-BBC. אם את חושבת שיש כאן איזון בין יש שני צדדים שווים, אז איבדתם את המצפן המוסרי. תתביישו לכם". בשיחה שקיים היום (שני) עם בן כספית ואבי יששכרוף ב-103fm, סיפר על פועלו בימים אלה של המלחמה, ביקר את התנהלות הממשלה, ואף לקח אחריות אישית על המתרחש בישראל ב-17 הימים האחרונים. 

הלחץ עבד: שינוי המדיניות הקיצוני של ה-BBC בנוגע לחמאס
איראן מאיימת להצטרף ללחימה: "אם נצטרך - נשגר טילים לחיפה"

"יום יום אני נמצא בכמה צירי פעולה, הסברה בינלאומית, פוגש כמה שאפשר כיתות כוננות או את מי שנשאר מהן ביישובים השונים כדי ללמוד מה היה וליישם את הלקחים באופן מיידי בשאר היישובים בארץ, והרבה משפחות וקהילות ששרדו", אמר בנט. "אני הרבה מאוד בשטח. אני רואה תמונה מאוד דרמטית ומאוד קשה, ובתוך הקושי גם הרבה מאוד אור וגבורה פרטנית". 

"אתמול התראיינתי ל־BBC", סיפר. "המראיינת לא הפסיקה לשאול על הפליטים המסכנים בצד העזתי, זה לא סוד שהערוץ תפס לחלוטין עמדה פרו-פלסטינית, העמדתי אותה על העניין הזה. כמה שהערכתי ואהבתי את העם הזה, זה עם שמתגלה במיטבו. הדור הזה, גם אזרחים וגם חיילים, ודאי לא נופל מקודמיו. אני לפחות לא ידעתי את זה". 

על הרגע בו הכל התחיל, אמר רה"מ לשעבר: "זאת שאלת המפתח, והמערכות לא עבדו. אין מה לעשות. אבל כוחות כן הגיעו לפני 15:00, סיירת מטכ"ל, משטרה, יס"מ, שירות בתי הסוהר, שלד"ג, ימ"מ, עוקץ, דובדבן, זו שאלה לא רק מודיעינית אלא גם מבצעית. קפצתי לאוגדה 98 ודאגתי להיכנס לקבוצת כפר עזה. השעה הייתה בערך 13:00, והם אומרים 'נכנסים אליי, מתחילים לירות עליי'. לוקח זמן פסיכולוגי להבין שזו לא מלחמה, זו שחיטה. אני אומר 'אל תתכוננו למלחמה, עופו דרומה'. משהו שאתה נתפס בראש לתבנית, מאוד קשה לצאת ממנה. פה כל דקה היא עוד משפחה שנרצחת". 

תיעוד מחילוץ משפחה בקיבוץ בארי, שצולם ממצלמות הלוחמים והכלבים. באדיבות דובר צה"ל (צילום :דובר צה"ל)

"בוודאי שגם אני נושא באחריות", הבהיר. "אני שירתתי כרה"מ במשך 12 חודשים, היו עוד דברים שאני לא יכול לפרט שלא הספקתי לעשות שהיה בהם אולי לשנות את התמונה מקצה לקצה אבל אז הממשלה נפלה. האם אני גם נושא באחריות? בוודאי. לא הסכמתי לנושא של המזומנים".  

בהמשך קרא בנט לשפר את המענה לישראלים שחרב עליהם עולמם מפרוץ המלחמה: "המדינה צריכה להשכיל לתת מענה הרבה יותר טוב. אני קורא לשרי הממשלה ולפקידים - תרדו לשטח. תיפגשו עם האנשים. זה לא נעים אבל תעשו את זה, תבינו מה עבר עליהם. בלי להיפגש עם האנשים לא תבינו את הבעיות. קחו אחריות. תרדו לשטח. למה אתם לא שם? אני מעביר בצינורות רלוונטיים רבים את מה שהייתי עושה כרגע, זה דבר מאוד מבוסס שמביא לידי ביטוי את היתרונות והתחבולה. הייתי שואל את עצמי למה האויב מצפה, ואת זה לא הייתי עושה. הדור הצעיר ודאי לא זוכר שניצחנו את מלחמת יום הכיפורים. דדו היה החזק כשאחרים סביבו דיברו על חורבן בית שלישי. זה מה שאנחנו צריכים עכשיו, שכל אחד יגיד לעצמו את ההיגד שדדו אמר לעצמו, ולהיות סלע יצוק. בשביל מה באים לפוליטיקה אם לא בשביל רגעים כאלה? תניחו את הכל בצד, יש לנו מכה קשה וגם הזדמנות גדולה".

בתגובה לסיוע האמריקאי רחב ההיקף, אמר ראש הממשלה לשעבר: "גם אני, שמאוד מעריך את הנשיא ביידן, הופתעתי לטובה מהעמידה הנחרצת שלו שגם עזרה לגרוף במידה רבה חלקים ניכרים מהציבור האמריקאי. זה מדהים. אין ספק שנוכחות כלי המלחמה, יש לזה משמעות מרסנת מסוימת על חיזבאללה ואיראן. באותה נשימה, יהיו נקודות ארכימדיות מסוימות עליהן אנו חייבים לעמוד כדי לנצח במלחמה. עליהן צריך להיות מתרס. אם אנחנו נוותר על מרכיבים יסודיים ביותר, לא נוכל לנצח". 

"אני רואה את זה כמו שתושבי העוטף רואים את זה", אמר על המצב ברצועת עזה ביום שאחרי. "הם אומרים שהם מתכוונים לחזור בתנאי שאין בצד השני יותר איום. זו האמירה הכי טבעית והגיונית, וזו החובה הכי בסיסית של מדינה כלפי אזרחיה. קודם כל חיים. אני מציע, מבלי להיכנס לכל המכלול, להבין שעזה שווה חמאס וחמאס שווה עזה. בזמנו, לפני כמה שנים אמרתי שלבנון שווה חיזבאללה. זה היה דבר חדש ומשם זה אומץ. הפליטים בעזה יוכלו לחזור לבתים שלהם כשתושבי הדרום יוכלו לחזור לבתים שלהם. האחריות על מה שקרה היא לא רק חמאס, אלא גם על המדינה. ראש ממשלת עזה זה סינוואר, רמטכ"ל עזה הוא דף, זו לא פלנגה אלא הצבא הרשמי שלהם. אני חלילה לא אומר לפגוע במכוון באזרחים, אבל אני מקווה שזה מחלחל. רק לא לעשות את המובן מאליו".

לסיום התייחס לאיראנים ואמר כי "על פי פרסומים זרים, בתקופתי חוסלו בלב טהרן מפקדי יחידת הטרור של איראן, ופתאום בטורקיה ובקפריסין הפסיקו הניסיונות להרוג ישראלים. הם הרבה יותר פגיעים ורכים ממה שאנחנו מדמיינים". 

סייעה בעריכת הכתבה: מיכל קדוש, 103FM