הדיון בנושא התביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בגין "רצח עם בעזה" יתקיים בבית הדין הבינלאומי לצדק. גורם מדיני חשף היום (רביעי) לתקשורת פרטים נוספים אודות הדיון הדרמטי הצפוי, וסיפר כיצד הוא עשוי להיערך. בדבריו, הגיב גם לאמירותיו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על קליטת עזתים במדינות ברחבי העולם, וסתר: "אשליות חסרות בסיס. אף מדינה לא תקלוט עזתים. לא מיליון ולא 5,000".

ביום השנה לחיסול סולימאני: לפחות 70 הרוגים בפיצוצים בסמוך לקברו | תיעוד
גנץ מתקרב לפרישה מהממשלה? הצעד שעשוי לסמן את סוף הדרך

על פי הגורם המדיני, בישראל עדיין לא יודעים איך יפעלו אם בית הדין יוציא צו להפסקת הלחימה בעזה. "זו החלטה של דרג מדיני ונשקול את כל האפשרויות", הסביר הגורם. "הדעות של כל הגורמים הן שאין דילמה על שאלת ההתייצבות בפני בית הדין. כל הגורמים סברו כך. אין התלבטות כי כרגע אין לנו טרוניה כלפי בית הדין, הוא מחויב על פי האמנה שהקימה אותו לדון בתביעה שהוגשה נגד מדינה שחתומה על האמנה".

הוא הוסיף כי "ישראל חתומה על האמנה הזו בגאווה כדי שלא יחזור שוב האירוע הכי נורא שקרה לעם היהודי, האמנה קובעת שאין שיקול דעת לבית הדין והוא לא יכול להימנע מלדון. אם היינו מחרימים - היו שואלים אותנו למה. מבחינה עקרונית ומקצועית, אנחנו חייבים להשתתף בדיוני בית הדין. אם לא היינו משתתפים, ההערכות הן שזה לא היה משנה את העובדה וזה היה מתקיים בהיעדר הגנה. אם יהיו התנהגויות פסולות ולא מקצועיות אז השאלה הזו תעלה מחדש, אבל בעת הזו ההחלטה הייתה לכבד את התהליך".

בתשובה לשאלה האם צה"ל משנה את פעולותיו נוכח ההאשמות על רצח עם בעזה, ענה כי: "אנחנו לא משנים או מבטלים פעולות כלשהן מהסיבה שממילא, מהיום הראשון, פועלים על בסיס ייעוץ משפטי מובהק ומוודאים שכל הפעולות מתבצעות על פי חוקי הלחימה". בנוגע לבקשת תמיכה ממדינות אחרות, הודיע: "לא פנינו עד כה לאף מדינה בנושא, אבל הכוונה היא לנהל מערכה בינלאומית כדי להוכיח שההליך מופרך".

ההרס בעיר עזה ממעוף הציפור (צילום :רשתות ערביות)

"אנחנו כמובן נוציא את ההחלטה להתייצב", הוא הבהיר. "צריך למנות טוענים. יש לנו יועצים משפטיים במל"ל, בייעוץ המשפטי לממשלה ובמשרד החוץ והמשפטים. הם יהיו בצוות כשיהיה הליך בהאג. אנחנו פונים לטוענים, שיהיו בעלי ידע מובהק בהופעה בבית הדין. לא פרסמנו מי הסכים כי יש פנייה שהיא בתהליכים. נודיע על כך לבית הדין ולציבור בתוך יום או יומיים".

בתגובה לדיווח של ברק רביד מ"וואלה!" כי נתניהו מעוניין שעוה"ד אלן דרשוביץ האמריקאי ייצג את ישראל בתיק, מסר הגורם המדיני כי לא נשלחה בקשה מטעם ישראל לעורך הדין דרשביץ לגבי ייצוג בהאג. "אנחנו נענים לתהליך שבו נוכל למנות שופט מטעמנו. איש שהוא מטעמנו יישב בכל הדיונים, יצביע וישתתף. הוא והנציג הדרום אפריקאי מקזזים זה את זה ואכן יהיה מישהו כזה. אנחנו בתהליכי בירור ראשוניים מי זה יהיה. אני מעריך שתהיה החלטה גם כאן תוך יום או יומיים. לא הייתה פנייה לאלן דרשוביץ", קרא.

הגורם המדיני הוסיף כי בישראל "לא מכירים תהליך של צווי מעצר בסעד הזמני, אבל הם יכולים בסוף הדיון המהותי, בעוד שנים, אם תהיה החלטה - הם יכולים להטיל סנקציות ולבקש מבית הדין הפלילי לדון בכך ולבקש ממועצת הביטחון של האו"ם לדון. בסעד הזמני יכולות להיות החלטות שתהיינה להן השפעה על מדינות שונות בהתנהלות מול ישראל".

"בית הדין הספציפי הזה מעולם לא עסק בתביעה נגד ישראל", הבהיר. "בבתי דין אחרים כן, אבל בזה הספציפי לא. יש מדינות כמו ארה"ב, גרמניה, צרפת ואוסטרליה, שהשופטים שלהן תומכים בישראל ולא בחמאס. לא יכולים לומר כיצד יתנהל הדיון עצמו. יש מדינות שהן נגדנו או בעדנו אבל השופטים שלהם הם עצמאיים והם נבחרו לקדנציה אחת שאי אפשר להדיח אותם. חלקם הגדול באים ממדינות שאין להן משפט מוטה בבסיסו".

בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)
בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)

"בית הדין לא פנה לישראל בשום דבר, למעט ההודעה על התביעה", הוא המשיך. "זה נכון שהתביעה של דרום אפריקה, שמונה 84 דפים, עוסקת כל כולה בפעולות בעזה. רוב הטענות מגוחכות אבל יש שם פרק שעוסק באמירות של פוליטיקאים ישראלים שמצביעות לכאורה על חריגה מהכללים הנהוגים בלחימה. חלק מהפוליטיקאים האלה הכחישו מה שאמרו או חזרו במה שאמרו או לא שותפים לקבלת ההחלטות, אבל התביעה עושה בזה שימוש כדי להראות שהמדיניות הישראלית מפרה את אמנת הג'נוסייד".

על הגירת עזתים למדינות אחרות, אמר כי "ישראל לא מנהלת מו"מ עם אף מדינה על הגירה מרצון. אנחנו לא בלופ ולא שמענו על זה. בנוסף, הגיב לדבריו של בצלאל סמוטריץ' וטען כי דבריו הם "אשליות חסרות בסיס". לדבריו של הגורם המדיני, אף מדינה לא תקלוט עזתים: "לא מיליון ולא 5,000".

בנוגע לחיסולו של בכיר החמאס בביירות, סלאח אל עארורי, ועל הקשר למו"מ לשחרור החטופים, אמר: "העובדה שקאטר לא הודיעה על השהיית המו״מ - היא סימן אופטימי".