שמואל רוזנר, פרשן לענייני ארה"ב של 'מעריב' ו'כאן', שוחח היום (שלישי) עם אראל סג"ל בתוכניתו ב-103FM על יחסי ישראל עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועל הדיון על היום שאחרי המלחמה.

"נסראללה לא מודה, חיזבאללה במצוקה - הם רוצים הפסקת אש"
דיפלומטים אירופים באזהרה חמורה לחיזבאללה: "ישראל נערכת למלחמה בלבנון"

בפתח השיחה אמר על ביידן: "הוא אמר לנו בצורה מאוד מפורשת מה הוא רוצה שנעשה. הוא רוצה שנחליף ממשלה כי קשה לו מאוד עם הממשלה הזו. דבר שני, הוא רוצה שנמצא דרך להילחם בעזה באופן שיביא לפחות נפגעים עזתים. המספרים שהוא נוקב בהם, אנחנו לא יודעים אם הם נכונים, הוא משתמש במספר שחמאס נותן, מצד שני זה לא שיש לנו מספרים אחרים".

"לביידן קרו שלושה דברים בחודשים האחרונים, תמיכתו בישראל בתחילת המלחמה הייתה מאוד מרשימה ומרגשת, ומאז קרו שלושה דברים", המשיך. "עבר הרבה זמן והזמן יש לו כוח שוחק, ומספר ההרוגים שעולה, יש לזה כוח שוחק וביידן נשחק. הדבר השני, מערכת בחירות אמריקנית. נכון שלנו יש פוליטיקה, גם להם יש. גם הפוליטיקה של האמריקנים משפיעה על האמריקנים".

"הדבר השלישי זה הקושי המתמשך של ביידן עם הממשלה המכהנת בישראל. ברור לגמרי שלביידן קשה מאוד לנהל שיח עם הממשלה הזו, הוא רוצה לשים על השולחן כל מיני רעיונות ליום שאחרי ואפילו לא שיש לו עם מי לנהל ויכוח או דיון. זו ממשלה שאי אפשר להביא לה רעיונות ליום שאחרי מהסוג שביידן מביא. בעיני רובם לא כל כך טובים, אבל הוא רואה את עצמו כמי שעומד במידה רבה מול קיר, מול הממשלה", הוסיף.

לאחר מכן אמר: "ההיגיון שלהם מכוון אליהם ולא אלינו. הנחת המוצא שלך היא, וזו הנחה רצויה, שהאינטרסים שלנו חופפים אבל בסופו של דבר אנחנו נלחמים כאן על חיינו, ומרווח הטעות שלנו בעינינו הוא מאוד קטן. לעומת זאת, ביידן מסתכל ואומר 'יש יותר מדי הרוגים, זה יוצר בעיה פוליטית, אתם לא מדברים איתי על היום שאחרי, וכל סוג הממשלה שלכם לא באה לי בטוב בעיניים'".

"יכול להיות שזה מסוג המקרים שעליהם אתה אומר ששני הצדדים צודקים", המשיך. "ביידן צודק שהממשלה בעייתית ושראש הממשלה גורם לסוג מסויים של נזק, וגם נתניהו צודק שביידן בדברים שלו גורם לישראל נזק. הם לא בהכרח מבטלים זה את זה. אני מסכים שכאשר ביידן מדבר באופן כזה על המלחמה זה יוצר לישראל קושי. אם אתה נסראללה או סינוואר אתה אומר 'עוד רגע עומדים לקשור לישראל את הידיים'".

ח'אן יונס בתחילת הרמדאן (צילום :רשתות ערביות)

"בעניין רפיח לדוגמה, שביידן אומר 'לא', בישראל יש הסכמה מקיר לקיר, כולם חושבים שצריך להיכנס לרפיח. אין אף דמות מנהיגותית חשובה בישראל שלא חושבת שצריך להיכנס לרפיח. במובן הזה, ביידן, אם נדמה לו שהוא מייצר אמירה שהולכת עם חצי מהישראלים, הוא טועה לגמרי. למהלכים הצבאיים בעזה יש תמיכה מאוד גבוהה, ובמובן הזה ביידן טועה אם הוא חושב שיש דרך טובה יותר", הוסיף.

עוד הסביר רוזנר: "טקטית, ביידן אומר כל הזמן 'אני תומך במטרות המלחמה של ישראל', הגנרלים הישראלים אומרים שאנחנו צריכים לעשות 1,2,3, וביידן אומר 'תמצאו דרך אחרת'. נניח שהגנרלים שלנו לא מגלים את הדרך האחרת, יבוא ביידן ויאמר איך הוא מיישב את שתי הבקשות שלו - לנצח את חמאס ולא להיכנס לרפיח. זה לא מצב שבו עם ישראל היה מקבל עצה נפלאה והיו אומרים 'אנחנו יכולים לנצח את חמאס ללא מאמץ', לא היינו לוקחים? הסיבה שישראל רוצה להיכנס לרפיח זה משום שעד עכשיו אף אחד לא הציע פתרון טקטי יותר טוב".

"ישראל לא נכנסת לרפיח כדי להרוג עוד 30 אלף פלסטינים, היא נכנסת לנצח במלחמה", אמר בסיום הראיון. "מצד שני, צריך לזכור שלהתרגז על נשיא ארה"ב זה הדבר שהתועלת בו מאוד מעטה. בסופו של דבר התלות של ישראל באמריקנים מאוד גדולה, אין לנו כרגע תחליף לארה"ב. אנחנו צריכים להיות חכמים בתמרון הזה. ביידן הוא ללא ספק ידיד ישראל, הוא אדם שאנחנו צריכים למצוא דרך להסתדר איתו כי הוא נשיא המעצמה שאנחנו נשענים עליה".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm