האתר הערבי "אל-חאליג'" דיווח היום (חמישי) מפי מקורות כי גורמים בממשל האמריקאי אמרו לבכירים במדינות המפרץ כי הצגתה הפומבית של עסקת המאה תתבצע ב-15 במאי, "יום הנכבה". לפי הדיווח, ממשל טראמפ השלים את כל הצעדים הנחוצים להצגת תוכנית השלום, וכן השיג מימון ממדינות ערביות ואחרות להשגת יישום תנאי העסקה, שמתמקדת בהיבט הכלכלי באותו דגש על ההיבט המדיני. 
למרות הסירוב הפלסטיני לדון בעסקה, הנשיא טראמפ החליט לא לעכב את פרסומה וכן כי תאריך הצגתה יהיה ב"יום הנכבה". כזכור, בחודש שעבר חשף העיתון הפלסטיני "אל-קודס" כי על פי "עסקת המאה" של טראמפ, לא תוקם מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים, אלא אוטונומיה בעזה שיהיה לה קשר מדיני עם הגדה. עוד נטען, כי ישראל תאפשר לפלסטינים חופש תנועה, עם שליטה ביטחונית מלאה, ואילו גושי ההתנחלויות יישארו תחת שליטת ישראל - אך לא יורחבו.

בינתיים, יועצו של הנשיא טראמפ ג׳ארד קושנר, ושליחו למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, ממשיכים בחלק הראשון של מסע השכנוע במזרח התיכון, שכלל עד את טורקיה, עומאן, בחריין והאמירויות. מקורות בוושינגטון אמרו לעיתון כי קושנר מתמקד בחלק הכלכלי של התוכנית, וכי העסקה המתגבשת לא תכלול הכרה במדינה פלסטינית ובירתה ירושלים, אלא במתן אוטונומיה לרצועת עזה עם קשר לאוטונומיה בשטח A בגדה המערבית, שנמצא בשליטת הרשות הפלסטינית, ויחסים כלכליים עם שטח B, בחסות הרשות הפלסטינית, כאשר במקביל הפלסטינים יתחילו במשא ומתן עם ישראל לגבי עתיד שטח C.

 אבו מאזן. צילום: רויטרס
אבו מאזן. צילום: רויטרס


מבחינה ביטחונית יוסרו רוב המחסומים הצבאיים שמעכבים את תנועת הפלסטינים בדרכם לעבודה, לבתי הספר, לבתי החולים ולבתי העסק, כאשר האחריות הביטחונית תישאר בידי ישראל בצורה מלאה, כולל בקעת הירדן.

התוכנית כוללת גם "חיזוק השותפות בין ירדן, הפלסטינים וישראל בכל הקשור בניהול מסגד אל-אקצה והר הבית, עם אבטחת הגעת המתפללים", אולי באמצעות שערים מאבו דיס הסמוכה בימי שישי ובחגים. לגבי ההתנחלויות, הן יחולקו לגושים שיסופחו רשמית לישראל, ואילו המאחזים יפורקו. המקור שביקש להישאר אנונימי הודיע, כי "עסקת המכה" לא תכלול חילופי שטחים, מאחר וסוגיית הקמת מדינה פלסטינית בשטחי 1967 שבירתה ירושלים לא באה בחשבון, אך "תכלול פיצויים גדולים לפלסטינים שיוכיחו בעלות ישירה על הקרקע".

לגבי סוגיית הפליטים, עסקת טראמפ קובעת כי מספרם נע בין 30 ל-60 אלף בלבד, והם יאוכלסו בשטחי האוטונומיה הפלסטינית בגדה המערבית או ברצועה, כאשר "תוקם קרן לפיצויי נכדי הפליטים שנטשו את כפריהם ועריהם עם הקמת מדינת ישראל ב-1948". התוכנית בונה על ״חיזוקים כלכליים״ הכוללים הקמת נמל גדול ברצועה, ומעבר יבשתי בין עזה לגדה לאזרחים ולסחורות, וכן חיזוק הפיתוח הטכנולוגי בשטחי A.