הממשל בארה"ב ממשיך למתוח ביקורת על החלטת התובעת בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג לפתוח בחקירה נגד מדינת ישראל. מזכיר המדינה של ארה"ב, אנטוני בלינקן, כתב הלילה (חמישי) בחשבון הטוויטר שלו: "מתנגדים נחרצות לחקירת ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. נמשיך לתמוך במחויבותנו החזקה לביטחונה של ישראל, כולל באמצעות התנגדות לפעולות הפוגעות בה בצורה לא צודקת".

"אין לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג סמכות לחקור את הנושא", כך אמר אתמול דובר מחלקת המדינה האמריקאית, נד פרייס. פרייס התייחס להחלטת התובעת בבית הדין, שהתקבלה מוקדם יותר היום, לפתוח בחקירה נגד ישראל על פשעי מלחמה שבוצעו לכאורה בשטחי עזה, מזרח ירושלים ויהודה ושומרון מאז חודש יוני 2014.

עוד אמר פרייס: "אנחנו מתנגדים להחלטת התובעת בהאג ומאוכזבים ממנה. נמשיך במחויבות שלנו לישראל ונתנגד למהלכים שפוגעים בישראל". בנוסף, הוא התייחס לסנקציות שהטיל ממשל טראמפ על בית הדין ונשאל אם הן צפויות להימשך, ואמר: "אנחנו בוחנים את העניין".

פרייס סיכם את דבריו ואמר: "אנחנו מודאגים מהניסיון של בית הדין להפעיל את סמכותו על אזרחים ישראלים. הפלסטינים לא עומדים בהגדרה של מדינה, ולכן לא יכולים לתפקד כמדינה חברה בבית הדין. התובעת אמרה שהיא רוצה לבצע הערכה לפני שתחליט כיצד להתקדם. ארצות הברית תמיד אמרה שסמכות בין הדין צריכה להיות שמורה למדינות שהסכימו לקבלה, או שהופנו על ידי מועצת הביטחון של האו"ם".

ג'ו ביידן (צילום:  REUTERS/Tom Brenner)
ג'ו ביידן (צילום: REUTERS/Tom Brenner)

החלטת בית הדין היום זכתה לשורת גינויים חריפה מכל קצוות הקשת הפוליטית בישראל, ואף לתגובה רשמית מצד היועמ"ש. "כפי שפורסם בעבר, עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שבית הדין הפלילי הבין-לאומי נעדר כל סמכות בעניין זהעמדה זו זכתה לתמיכה מצד מדינות מרכזיות ומומחים משפטיים בעלי שם, אך שופטי הרוב בהחלטתם וכן התובעת בהודעתה היום בחרו להתעלם מרבות מהטענות המשפטיות כבדות המשקל שהועלו בהקשר זה.  

החלטת מותב השופטים, כמו גם הודעת התובעת מכירים בעצמם בכך שנושאים עקרוניים הנוגעים לסמכות השיפוט של בית הדין נותרו ללא הכרעה. עניין זה לכשעצמו מלמד עד כמה ההחלטה להתקדם לחקירה ביחס לישראל שגויה ונעדרת את הבסיס המשפטי האיתן שנדרש, לשיטתה של התובעת עצמה, על-מנת להתקדם בעניין זה.

מדינת ישראל היא דמוקרטיה חזקה בעלת מערכת משפט עצמאית ומקצועית. מדינת ישראל מחויבת לערכי היסוד של המשפט הבין-לאומי ופועלת לאורם. יתרה מכך, לישראל מערכת ענפה לבחינת טענות להפרות לכאורה של הדין הבין-לאומי, והיא יודעת לבחון באופן עצמאי טענות להפרות דין. גם מטעם זה אין כל מקום להתערבותו של בית הדין בעניינים המסורים לסמכותה הריבונית של מדינת ישראל".




ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר על ההחלטה: "מדינת ישראל נמצאת תחת התקפה הערב. בית הדין הבינלאומי בהאג קיבל החלטה שהיא תמצית האנטישמיות ותמצית הצביעות. הוא קבע שחיילינו הגיבורים והמוסריים שנלחמים נגד הטרוריסטים האכזריים ביותר עלי אדמות, דווקא הם פושעי מלחמה. הוא קבע שכשאנחנו בונים בית בבירתינו הנצחית ירושלים, זה פשע מלחמה. בית הדין שהוקם כדי למנוע הישנות של הזוועות שהנאצים חוללו נגד העם היהודי, פונה עכשיו נגד מדינתו של העם היהודי".

עוד אמר נתניהו הערב: "כמובן הוא לא אומר מילה נגד איראן וסוריה ומשטרי רודנות אחרים שמחוללים פשעי מלחמה אמיתיים חדשות לבקרים. במשך שנים פעלנו רבות מול מנהיגים ומול ממשלות נגד הכוונה הזאת, אבל כשבית הדין מוטה מראש נגד מדינת ישראל, יש רק דבר אחד שנשאר לעשות - להילחם על האמת בכל המדינות, בכל הבמות, בכל הפורומים. להגן על כל חייל וחייל, כל מפקד ומפקד וכל אזרח ואזרח. ואני מבטיח לכם, אנחנו נילחם על האמת עד שנבטל את ההחלטה השערורייתית הזאת".

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר: "החלטת בית הדין בהאג לפתוח בחקירה נגד מדינת ישראל שערורייתית. לא נקבל את הטענות נגד מימוש זכותנו וחובתנו, להגן על אזרחינו. מדינת ישראל היא מדינה חזקה, יהודית ודמוקרטית, שיודעת להגן על עצמה וגם לחקור את עצמה במקרה הצורך. אנו גאים בחיילנו, בנינו ובנותינו, בשר מבשרה של המדינה שלנו, העומדים על משמר ארצם דור אחרי דור כחומה בצורה נגד מבקשי רעתנו. נעמוד אנחנו על המשמר כדי להבטיח שלא יפגעו בעקבות ההחלטה".

 שר החוץ והרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, אמר הערב: "החלטת התובעת לפתוח בחקירה היא מעשה של פשיטת רגל מוסרית ומשפטית. מדובר בהחלטה פוליטית של תובעת בשלהי כהונתה, וניסיון לקבוע סדרי עדיפויות למחליף שלה, שהופכים את בית הדין לכלי שרת בידי גורמים קיצונים ונותנים רוח גבית לארגוני טרור ולגופים אנטישמיים. העובדה שארגון הטרור הרצחני, חמאס, מברך על ההחלטה, מעידה יותר מכל על היותה חסרת כל תוקף מוסרי. ישראל היא מדינה דמוקרטית בעלת מערכת משפטית עצמאית ואפקטיבית, שבכלל אינה חברה בבית הדין. ההחלטה לפתוח בחקירה נגד ישראל היא חריגה מהמנדט של בית הדין, ובזבוז משאבי הקהילה הבינ"ל ע"י מוסד מוטה שאיבד כל לגיטימציה, ופועל כגוף פוליטי ולא שיפוטי. החלטת התובעת רק תתרום לקיטוב בין הצדדים, ומרחיקה את הדיאלוג הנחוץ ליישוב הסכסוך. מדינת ישראל תנקוט בכל צעד הנדרש להגנה על אזרחיה וחייליה מפני רדיפה משפטית. אנחנו קוראים למדינות הרואות חשיבות בשמירה על מערכת המשפט הבינ"ל מפני פוליטיזציה לדחות את החלטת התובעת ולא לשתף איתה פעולה".

שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, בין היתר במבצע צוק איתן, בני גנץ אמר בראיון לבן כספית ואריה אלדד ב-103FM: "על זה נאמר לא יעזור בית דין, גם לא בהאג. זה פרדוקס משפטי-פוליטי מהמדרגה העליונה. מדינת ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון המחילה על עצמה כללים של משפט בינלאוומי בצורה מאוד מאוד קפדנית. כמי שניהל כמה מערכות כרמטכ"ל ושר ביטחון אני יכול לקבוע בצורה חד ערכית שאנחנו שומרים על מדינת ישראל וביטחונה, תוך שעושים זאת לאור המשפט הבינלאומי, לא כמו אויבינו שרומסים זכויות אדם ובעולם כולו מבצעים פשעים נוראים, ובית המשפט רוצה לחקור דווקא את הדמוקרטיה היחידה. לא שמעתי פרדוקס שכזה מעולם. אנחנו נמשיך להגן על אזרחי ישראל ונמשיך לפעול בצורה מוסרית וחוקית ככל שיידרש. זה אירוע שהוא תפור פוליטית, אני לא רואה איזשהו שהוא טעם לחקור את הנושא. אנחנו לא רפובליקת בננות ויש פה חוק שעומד לצדנו. אנחנו ערוכים ברמת משרד המשפטים ומשרד החוץ לסייע בעניין הזה".

הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי אמר: "לא נאפשר לאף מוסד זר ונטול סמכות להתערב בפעילותינו להגנת ישראל, וודאי לא להעמיד בסיכון משפטי את המשרתים בצה"ל"