בליץ החקיקה הגיע לשיאו: מליאת הכנסת אישרה הבוקר (שלישי) את הצעת חוק יסוד: הממשלה, הידוע בכינויו "חוק דרעי-סמוטריץ'" בקריאה שנייה ושלישית. מדובר בהצעה שתאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי להתמנות לתפקיד שר, למרות הרשעתו בעבירות מס וכך גם את המינוי של יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לתפקיד שר במשרד הביטחון, נוסף לשר הביטחון עצמו, וזאת כולל סמכויות הנוגעות להתיישבות ביהודה ושומרון.

לפיד: "מאבק על נשמת אפה של ישראל"; מיכאלי: "מביישים את הציונות" 

שר הביטחון ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר בסיכום הדיון להצעת החוק שתכשיר את כהונתם של דרעי וסמוטריץ', כי "בהמשך לאישור שלי ושל רה"מ, דיבר הרמטכ"ל עם רה"מ המיועד ח"כ נתניהו וביקש להעביר את הבעיות המסתמנות במערכת ההפעלה של הצבא. הסלמה כזו, נוכח הפיצול המסתמן וחוסר הניהול הקוהרנטי היא דבר צפוי לחלוטין שיקרה פה במדינת ישראל. דם עלול להישפך, חבל שאנחנו לא שמים לב לזה, עוד יותר חבל שנשלם את המחיר הזה".

סמוטריץ' וגפני במליאת הכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
סמוטריץ' וגפני במליאת הכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

בפתח המליאה מסר יושב-ראש הכנסת, ח״כ יריב לוין, את הודעתו של ראש הממשלה המיועד, ח״כ בנימין נתניהו, כי עלה בידו להרכיב ממשלה, ועדכן באשר למועד הדיון וההצבעה על כינון הממשלה ה-37. 

לוין הודיע כי הדיון וההצבעה בדבר כינון הממשלה ייערכו בישיבה מיוחדת של הכנסת ביום חמישי הקרוב ב-11:00 בבוקר, זאת בכפוף לאישור הוועדה המסדרת. יושב-ראש הכנסת פנה לוועדה המסדרת בבקשה שתקבע סדרי דיון לישיבה המיוחדת.

לאחר מכן, כאמור, מליאת הכנסת אישרה את הפיצול בהצעת החוק לתיקון פקודת המשטרה שנועדה לעגן את סמכותו של השר לביטחון הפנים כמתווה המדיניות שלאורה תפעל המשטרה.

ההצבעה על חוק דרעי-סמוטריץ' בכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ההצבעה על חוק דרעי-סמוטריץ' בכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

בסעיף 1 להצעת החוק הוצע להסדיר את יחסי המרות והכפיפות של המפקח הכללי של המשטרה לשר ולממשלה באותו אופן שבו מוסדר הנושא לגבי הרמטכ"ל בחוק יסוד: הצבא. בסעיף 2 בהצעת החוק הוצע לקבוע הוראות לעניין סמכות השר להתוות מדיניות ולקבוע עקרונות כלליים בעbיין משך הטיפול בתיקים. 

כדי לאפשר לוועדה להמשיך ללבן את הסוגיות שעלו במהלך הדיון בסעיפים אלה, הוצע לפצל את הצעת החוק, כך שיתר הסעיפים יובאו להביא לקריאה השנייה והשלישית כעת, ואילו סעיף 1 וסעיף 8ה המוצע בסעיף 2 להצעת החוק יובאו לקריאה השנייה והשלישית כהצעת חוק נפרדת במועד מאוחר יותר.

יו"ר הוועדה המיוחדת שהכינה את החוק, ח"כ אופיר כץ הציג את הפיצול והוסיף: "ישבנו באמת משהו כמו שבועיים, ימים ולילות מאוד אינטנסיביים במשך שעות, חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, באמת לנסות ולהוציא את החוק הזה כמה שיותר טוב, וכמובן שהוא כרגע יוצא לא כמו שהוא נכנס וזה טבעו של הליך חקיקה. 

"המציע איתמר בן גביר הראה לאורך כל הדרך נכונות כן להקשיב, כן לשמוע מה שיש לחברי הכנסת להגיד, לייעוץ המשפטי של הוועדה, וההוכחה לכך היא שגם במהלך הדיונים נכנסו שינויים בחוק עצמו. התאכזבתי מאוד לראות את הייעוץ המשפטי לממשלה. בגלל שזה איתמר בן גביר, אז הם החליטו להתנגד מהרגע הראשון, מהשנייה הראשונה. לא הרגשנו בשום שלב נכונות מצידם לבוא לפשרות.

"לא רק פשרות שלנו ולא של המציע, אפילו לפשרות מצד הייעוץ המשפטי של הוועדה הם לא רצו לבוא לקראת, כי מגיש הצעת החוק הוא זה שקובע מבחינתם אם לתמוך בחוק ואם לא. אז מאוד מאכזב היה לראות את ההתנהלות של הייעוץ המשפטי לממשלה, שלא נראה כמו ייעוץ משפטי נקי."

ח"כ מרב בן ארי: "אנחנו ניסינו, באמת שניסינו, במשך שבועיים לשנות את החוק. החליט השר המיועד להוציא רק שני סעיפים, מכאן ההצבעה על הפיצול. צריך גם להגיד שהסיבה שאנחנו התכנסנו היא כי השר הקשיב לייעוץ המשפטי ובעצם פיצל שני סעיפים מתוך החוק לדיון ארוך. אבל החוק עדיין גרוע ברמה כזאת שכל מי שיש לו טיפה הבנה,  מבין שככה לא צריך להתנהל חוק לא מבחינת תהליך דמוקרטי, גם לא מבחינת מהות."

ח"כ מיקי לוי: "השינוי של פקודת המשטרה לא נעשה באורך רוח, לא נעשה בקשב. יתרה מכך, כל נושא מדיניות החקירות נשאר. אז מישהו יכול להסביר לי מה היא מדיניות חקירות? האם השר יגיד מה לחקור ומה לא לחקור?"

מיקי לוי במליאת הכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
מיקי לוי במליאת הכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ סיכם את הדיון: ״המשטרה אף פעם לא הייתה צבועה בצבע פוליטי והחוק הזה שהונח פה, הוא פיצול מהממלכתיות שמשותפת לכולנו. החוק הזה צובע בצבע פוליטי והוא נותן סמכויות שאין בינהם קשר בין מדיניות, הקשר היחידי הוא כוח, ״כי אני יכול וזה אפשרי״. הצעת החוק הזו צובעת את משטרת ישראל בצבע פוליטי שמעולם לא היה לה, צבע שמרגע שאתה מכתים אותו הוא נשאר, וככל שתמחק אותו ישארו השרידים שלו. 

"דמותו של המציע יש לה משמעות - צבעו של דמות המציע הוא אדם מסית ומדיח, שקרן מועד פה ובוועדה. מדובר בראש ממשלה מיועד שמינה סוכן כאוס לאחד מהמקומות הרגישים במדינת ישראל- במשרד לביטחון פנים. הבעיה הגדולה היא לא הממונה אלה גם הממנה- ראש הממשלה המיועד ממנה את האנשים הכי פחות מתאימים למקומות הכי רגישים הבעיה היא שכולנו נשלם את המחיר".