הממשלה בראשות בנימין נתניהו מתכנסת היום (ראשון) לישיבתה השבועית, במהלכה אישרה מינויים למשרדים השונים. בין היתר, אישרה הממשלה את מינויו של יוסי פוקס לתפקיד מזכיר הממשלה, יוסי שלי לתפקיד מנכ"ל משרד רה"מ וצחי הנגבי לתפקיד היועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל. 

אחרי התנגדות היועמ"שית: מינוי המועמד של מירי רגב נדחה, השרים לא הצביעו

המינוי של שרת התחבורה מירי רגב למנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, שנפסל בוועדת המינויים והוכרז על ידי היועמ"שית גלי בהרב מיארה כבלתי כשיר, לא עלה להצבעה בסופו של דבר. זאת, לאחר שהמשנה ליועמ"שית הציג את חוות דעתה במהלך ישיבת הממשלה. 

הממשלה אישרה בנוסף כי בהובלת שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ ושרת התחבורה מירי רגב יוחל דין רציפות וחוק המטרו יתקדם לקריאה שניה ושלישית. מינויים נוספים שאושרו: משה בר סימן טוב יחזור לכהן במנכ"ל משרד הבריאות, איתמר דוננפלד יכהן כמנכ״ל משרד המשפטים. 

כמו כן, במהלך הישיבה, התייחס השר אופיר אקוניס לביקורת שנשמעה על מינויה של אסנת מארק למנכ"לית משרדו ואמר נחרצות: "היא תישפט לפי עבודתה המקצועית ולא לפי הציוצים הגזענים, המיזוגנים והמתנשאים נגדה". 

שופט בדימוס על תוכניתו המשפטית של לוין: "בשום אופן לא קץ הדמוקרטיה או איום עליה"

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה: "הרפורמה של לוין אינה סוף הדמוקרטיה" (צילום: אנה ברסקי)

נתניהו על התוכנית המשפטית של לוין: "סוף הדמוקרטיה? זה משולל יסוד"

בפתח הישיבה אמר נתניהו: "בסוף השבוע משטר הטרור באיראן הוציא להורג שני אזרחים איראנים צעירים שהפגינו נגד עריצות השלטון. ישראל מגנה בתוקף רצח נפשע זה. 

"אנו מצדיעים לאזרחים האיראנים שנאבקים בגבורה למען חירותם. הם מקריבים את חייהם למען זכויות אזרח בסיסיות, הם חושפים בפני כל העולם את פניו האמיתיות והמכוערות של משטר הדיכוי בטהרן, משטר שמאיים על אזרחיו, על מדינות האזור ועל שלום העולם כולו. אני אומר את זה כבר 20 שנה והיום לשמחתי יותר ויותר אנשים, ויותר ויותר ממשלות ברחבי העולם מבינים זאת". 

הוא המשיך: "ישיבת הממשלה היום תוקדש בעיקרה למינויים שיאפשרו את פעולת הממשלה. השרים והשרות נכנסו למשרדיהם והם נחושים, כל אחת ואחד מהם, לקדם את המדיניות לשמה נבחרנו. אבל כפי שאמרתי כאן לפני שבוע, אנחנו לא מחכים.

"בתחום המדיני: ביום חמישי התכנס הקבינט הביטחוני והחלטנו על שורת צעדים נגד הרשות הפלשתינית, שקידמה החלטה אנטי ישראלית קיצונית באו"ם. צעדים אלה כוללים סנקציות נגד בכירים פלשתינים, קיזוז כספי טרור והקפאת פרויקטים בכירה של בנייה פלשתינית בשטחי C, שמנוגדים להתחייבויות מפורשות שהרשות הפלשתינית נטלה על עצמה. אנחנו הקמנו ממשלה אחרת עם מדיניות אחרת, וכולם יראו זאת גם בהמשך.

"בתחום הכלכלי: בסוף השבוע קיימתי דיון ראשוני על צעדי החירום המיידיים שננקוט, עוד לפני דיוני התקציב, כדי להילחם ביוקר המחייה שמרקיע שחקים בגלל אפסות המעשה והמחדלים של הממשלה הקודמת. שר האוצר ואני נציג צעדי חירום אלה, בזמן הקרוב ביותר.

בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ)
בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ)

"בתחום המשפטי: שר המשפטים הציג את השלב הראשון ברפורמה שהוא מתכנן. הטענה שרפורמה זו היא סוף הדמוקרטיה היא משוללת כל יסוד", טען נתניהו. "עד לאחרונה, רבים מכל חלקי הקשת הפוליטית הכירו בצורך להחזיר את האיזון בין שלוש הרשויות.

"יש השתלטות עוינת של אסכולת האקטיביזם השיפוטי על השיח הפוליטי ועל עולם קבלת ההחלטות בישראל" - אלה לא מילים שלי, אלא של יאיר לפיד כשהיה שר אוצר ב-2014. "האיזון בין הרשויות צריך לכלול פסקת התגברות. המילה האחרונה היא של הכנסת, כי הכנסת מייצגת את העם" - גם אלה לא מילים שלי, אלא של שר המשפטים הקודם, גדעון סער שאמר אותם גם בשנת 2014.

"האמת היא שהאיזון בין הרשויות במערכת השלטונית הופר בשני העשורים האחרונים, וביתר שאת בשנים האחרונות. זוהי תופעה חריגה שאין דומה לה בשום דמוקרטיה בעולם - לא בארה"ב, לא במערב אירופה ולא בישראל ב-50 שנותיה הראשונות.

"האם ישראל ב-50 שנותיה הראשונות, לפני המהפכה האקטיביסטית, לא הייתה דמוקרטיה למופת? האם ארה"ב ומדינות מערב אירופה, שאין בהן אקטיביזם שיפוטי מרחיק לכת כמו שלנו, אינן דמוקרטיות למופת היום? הניסיון להשיב את האיזון הנכון בין הרשויות אינו הרס הדמוקרטיה אלא חיזוק הדמוקרטיה. לכן אין ספק שצריך לעשות זאת באחריות ושיקול דעת - וכך נעשה.

ישיבת הממשלה של בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ)
ישיבת הממשלה של בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ)

עוד אמר: "שמעתי על ההצעה להקים ועדה ציבורית שתדון ברפורמה במערכת המשפט. לא זכור לי ששמעתי הצעה דומה להקים ועדה כזאת מממשלת המעבר היוצאת, כשהיא חתמה על הסכם הכניעה למסירת שטחים ונכסים כלכליים של מדינת ישראל לחיזבאללה. היא אפילו לא טרחה להביא את ההצעה לדיון בכנסת, כמתחייב בחוק - אנחנו ננהג אחרת. 

"הרפורמה שהציג שר המשפטים תידון בדיון מעמיק ורציני בוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, בו יושמעו כל הדעות בלי יוצא מן הכלל. זהו הפורום המתאים, הטבעי והחוקי לדיון מעמיק זה.

נתניהו הוסיף והתייחס להפגנת הענק /שנערכה אתמול בתל אביב בה עשרות אלפי מפגינים מחו כנגד הרפורמה המשפטית. "אני לא יודע אם אתם ראיתם אבל אני פשוט הזדעזעתי.

"ראיתי בסוף השבוע כרזות שהשוו את שר המשפטים למנהיג הנאצים, דיברו על הרייך השישי. זוהי הסתה פרועה שעברה ללא שום גינוי מצד האופוזיציה או ערוצי התקשורת המרכזיים. יש לעצור זאת מיד, להוקיע את הדברים הללו בתוקף ובכל פה ולהתכנס לדיון רציני וענייני סביב הרפורמה, נוקב ככל שיהיה".

"אני מבקש להדגיש: אנחנו קיבלנו מנדט ברור וחזק מהציבור כדי לבצע את מה שהבטחנו בבחירות, וכך נעשה. זהו מימוש רצון הבוחר, וזוהי מהות הדמוקרטיה", סיכם. 

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)

כאמור, הממשלה תדון במינוי של רגב למנכ"ל משרד התחבורה, פעיל ליכוד שהיה ממארגני ה"ליכודיאדה" באילת, אשר שימש בעבר כראש המטה של רגב במשרד התחבורה. זאת כאמור למרות שנפסל בוועדת המינויים, וגם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה סבורה שיש מניעה משפטית לאישור המינוי. 

ועדת המינויים כתבה כי היא חוששת שמינויו לתפקיד בעל השפעה כה דרמטית על חיי היומיום של אזרחי ישראל עלול לפגוע בתפקוד משרד התחבורה. "הוועדה החליטה כי למועמד אין די ניסיון ניהול או מקצועי, לא כל שכן ניסיון ניהולי בכיר, ובוודאי שלא ניתן לקבוע כי הוא עומד ברף הכשירות הגבוה הנדרש ממועמד בעל זיקה פוליטית", נכתב בהחלטת הוועדה. 

משה בן זקן  (צילום: ללא קרדיט)
משה בן זקן (צילום: ללא קרדיט)

בחוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה בעניין מינוי בן זקן למנכ"ל משרד התחבורה נכתב: "המינוי נבחן על ידי ועדת המינויים של נציבות שירות המדינה, שהיא הגורם המקצועי האמון על העניין. לאחר שוועדת המינוים בחנה את העניין ושמעה את השרה, היא מצאה כי המועמד אינו כשיר למילוי התפקיד, ומינויו עלול לפגוע בתפקוד המשרד וביכולתו לעמוד במשימותיו הרבות והמורכבות. 

"לפי הדין, החלטת הוועדה היא בעלת משקל רב במיוחד, כמעט מכריע, ורק בהימצא טעם מיוחד בעל משקל מהותי, תהיה הצדקה לסטות ממנה. לאחר שהוועדה נדרשה לנושא בשנית, בהמשך לפניית נוספת של שרת התחבורה, ולא הוצבע על טעם מהותי לשינוי עמדתה, הרי שאין בסיס משפטי המאפשר את המינוי בניגוד לעמדתה".

"לפיכך, סבורה היועצת המשפטית לממשלה כי יש מניעה משפטית לאישור המינוי".

החלטת ועדת המינויים בעניין מינוי מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים by maariv on Scribd

רגב הופיעה בפני חברי הוועדה ביום שלישי, לפני ההחלטה הרשמית, והציעה לחבריה - הנציב פרופ' דניאל הרשקוביץ, אלי כהן, לשעבר מנכ"ל מקורות, ונגה קינן - להמליץ על מינויו של בן זקן לתקופה מוגבלת של חצי שנה. ואולם, חברי הוועדה סירבו. הוועדה מסרה כי "מינויו של המועמד לתפקיד בעל השפעה על חיי היומיום של כלל אזרחי ישראל עלול לפגוע בתפקודו של המשרד וביכולתו לעמוד במשימותיו הרבות והמורכבות".

מטעם רגב נמסר: "בן זקן עומד בכל תנאי הסף. הוא מינוי מקצועי, מנוסה וראוי. שר במשרד ממשלתי רוצה להצליח ולא להיכשל, ולכן מינוי משרות האמון הוא קריטי להצלחה. אני מכבדת את הנציב, אך ועדת המינויים היא המלצה בלבד, ולכן אני לא מקבלת את המלצתה, כפי שעשו בממשלה הקודמת עם מינויו של עמיר פרץ.

"פקידים, בכירים ככל שיהיו, לא יכולים להחליט במקום שרה נבחרת את מי למנות למשרת האמון הבכירה ביותר שלה". רגב הבהירה כי חרף החלטתה של ועדת המינויים, המינוי של בן זקן יובא היום לאישור הממשלה - וכי היא מצפה לאישורו פה אחד.