בדרך למשבר עם ארה"ב? ממשל ביידן מתכונן להחריף את התגובה להחלטת ממשלת נתניהו על בנייה בהתנחלויות והכשרת המאחזים, כך אמרו לוואלה! בכירים אמריקאים. לפי הדיווח הערב (רביעי) בוואלה!, בכירים בממשל ביידן אמרו כי ההודעות הפומביות של ארה"ב להחלטת הקבינט על הבנייה בהתנחלויות והכשרת המאחזים הבלתי חוקיים בגדה המערבית היו רק השלב הראשון של התגובה האמריקאית.

לדבריהם, מתקיימים דיונים במשרד החוץ האמריקאי ובבית הלבן לגבי צעדים נוספים שהממשל עשוי לנקוט כדי להבהיר את התנגדותו להתנחלויות. הם סיפרו כי השיחות שהתקיימו בין הצדדים לפני החלטת הקבינט היו קשות מאוד ובשלבים מסויימים אף עלו לטונים גבוהים ביותר ולוויכוחים סוערים.

עוד דווח כי ישראל הבהירה שנתניהו היה מחויב להסכמים הקואליציוניים עם סמוטריץ' ובן גביר, אך בכיר אמריקאי אמר כי בתגובה שממשל ביידן הבהיר שההסכמים הקואליציוניים של נתניהו אינם הבעיה שלו. בכירים אמריקאים הוסיפו כי הם לא יכולים לסמוך על מסרי ההרגעה שקיבלו מישראל, וציינו כי הדבר עלול לפגוע ביכולת של ממשל ביידן לעבוד עם ישראל על נושאים גדולים כמו הנורמליזציה עם מדינות ערב או הטיפול באיום האיראני.

בצלאל סמוטריץ', בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ', בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כאמור, התגובה האמריקאית הפומבית להחלטת הקבינט היתה רפה למדי עד כה. שר החוץ אנתוני בלינקן ודוברי הבית הלבן כלל לא השתמשו במילה "גינוי" בהודעות שפרסמו אלא הדגישו רק שהם "מוטרדים בצורה עמוקה" ומודאגים" לגבי ההחלטה הישראלית.

בישראל לא התרשמו במיוחד מהתגובה האמריקאית הפומבית וראו בה איתות לכך שממשל ביידן לא מעוניין להתעמת על רקע סוגיית ההתנחלויות. גורם מדיני בכיר אמר בתדרוך לכתבים כי ישראל לא הופתעה מהתגובה האמריקאית. "יש לנו מחלוקת איתם בנושא ההתנחלויות כבר שנים", הוא אמר.

שר האוצר סמוטריץ' הלך רחוק עוד יותר כאשר במסיבת עיתונאים שכינס באחד המאחזים שהוכשרו אמר כי ממשל ביידן יודע שהממשלה מחויבת להתנחלויות. "הבהרנו את עמדתנו לארה"ב ואנחנו מחויבים להסיר את כל ההגבלות מעל הבניה בהתנחלויות. אנחנו רוצים שההתנחלויות יקבלו יחס זהה לכל יישוב אחר בישראל", הוא אמר.

"הטון של הודעת בלינקן היה מדוד. אבל אני לא הייתי מזלזל בדאגה שדבריו מייצגים", אמר שגריר ארה"ב לשעבר בארה"ב דן שפירו שכיום עובד במכון המחקר "המועצה האטלנטית" בוושינגטון.

השליח האמריקאי למזרח התיכון לשעבר מרטין אינדיק אמר שאם בלינקן רציני בנסיונו לשמר את הסיכוי ליישם את פתרון שתי המדינות, זה לא מספיק לומר לממשלת ישראל הנוכחית שאתה מודאג.

סמוטריץ' על יהודה ושומרון (צילום: ערוץ הכנסת)

החלטת הקבינט לבנות כ-10 אלפים יחידות דיור חדשות בהתנחלויות ולהכשיר תשעה מאחזים בלתי חוקיים היתה הגדולה והנרחבת ביותר אי פעם. לשם השוואה, במהלך ממשל טראמפ החלטת הבניה בהתנחלויות הגדולה ביותר כללה 6000 יחידות דיור בלבד.
 
הדיונים הסגורים שהתקיימו בין ארה"ב לישראל בימים שלפני החלטת הקבינט על הרחבת ההתנחלויות היו חריפים וקשים בהרבה מההודעות הפומביות שפורסמו לאחר ההחלטה. מי שהוביל את השיחות מהצד הישראלי היה השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר כאשר מהצד האמריקאי היו יועצו הבכיר של הנשיא ביידן לנושא המזרח התיכון ברט מקגרק ושגריר ארה"ב בישראל טום ניידס.

שלושה בכירים אמריקאים אמרו כי השיחות שהתקיימו בין הצדדים לפני החלטת הקבינט היו קשות מאוד ובשלבים מסויימים אף עלו לטונים גבוהים ביותר ולוויכוחים סוערים על המדיניות. לשכת ראש הממשלה לא הכחישה את התיאור הזה. הבית הלבן סירב להתייחס לדברים אך בכירים אמריקאים אחרים טענו שהשיחות התנהלו בצורה תרבותית.

מקגרק וניידס הביעו בשיחות הסגורות התנגדות חריפה לכל בנייה שהיא בהתנחלויות ועוד יותר מכך להכשרת המאחזים. בכיר ישראלי ציין שדרמר אמר לבכירים האמריקאים כי הכשרת המאחזים היא חלק מההסכמים הקואליציוניים עם מפלגות הציונות הדתית ועוצמה יהודית. בכיר אמריקאי אמר כי בתגובה שממשל ביידן הבהיר שההסכמים הקואליציוניים של נתניהו אינם הבעיה שלו.

בכיר ישראלי אמר כי דרמר הבהיר לאמריקאים ששותפיו הקואליציוניים של נתניהו דרשו מהלך נרחב עוד יותר בהתנחלויות. לדבריו, שר האוצר סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר רצו קידום של תכנון ובנייה של 14 אלף יחידות דיור והכשרה של כעשרים מאחזים.

יועציו של נתניהו אמר לבכירי הממשל האמריקאי כי ראש הממשלה הצליח למתן את ההחלטה. "נתניהו אמר לאמריקאים שיוכשר מספר חד ספרתי של מאחזים וכך באמת היה", אמר בכיר ישראלי שמעורה בפרטים.

ישראל הבהירה לארה"ב שמתוך הבניה שאושרה רק 2500 יחידות דיור יהיו לבניה מיידית, כאשר כל השאר הן תכניות בלבד שיקודמו בצורה הדרגתית ושחלקן יגיעו לבנייה בשטח רק בעוד שמונה שנים.

בכירים אמריקאים אמרו כי הדגישו בפני הישראלים שתהיה תגובה חריפה מצד הממשל להחלטה על בנייה. לדבריהם, בנסיון להרגיע את הממשל אמרו הישראלים כי לא תהיה הודעה נוספת על בניה בהתנחלויות במשך תקופה ארוכה.

בכיר אמריקאי אחד אמר כי יועציו של נתניהו טענו בתחילה שלא תהיה הודעה נוספת על בניה בהתנחלויות במשך שנה, אך לאחר מכן שינו את גרסתם לחצי שנה. גורמים בלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדברים ואמרו כי לא ניתנה כל התחייבות לפרק זמן ספציפי. גורם בסביבתו של שר האוצר סמוטריץ' אמר כי ההודעה הבאה על בניה בהתנחלויות תהיה קרוב לוודאי בתוך שלושה חודשים, כאשר מועצת התכנון העליונה של המנהל האזרחי תתכנס שוב בחודש מאי.

בכירים אמריקאים הודו כי הם לא יכולים להיות בטוחים האם מסרי ההרגעה שקיבלו מישראל לגבי הפעם הבאה בה תאושר בניה בהתנחלויות אכן יתממשו במציאות. שפירו אמר שהחלטת ממשלת נתניהו לגבי ההתנחלויות עלולה לפגוע ביכולת של ממשל ביידן לעבוד עם ישראל על נושאים גדולים כמו הנורמליזציה עם מדינות ערב או הטיפול באיום האיראני.

בתוך כך, מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להתכנס בתוך כמה ימים כדי להצביע על הצעת החלטה שמקדמים הפלסטינים נגד מדיניות ישראל בשטחים ובמיוחד הבניה בהתנחלויות. ממשל ביידן יהיה בדילמה האם להטיל וטו על ההחלטה. "הדבר היחיד שיגרום לממשלת ישראל לעצור בכל הנוגע להתנחלויות זה אם הממשל האמריקאי יעשה משהו - או יותר נכון לא יעשה משהו - במועצת הביטחון", אמר אינדיק.