נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לראש הממשלה בנימין נתניהו מסר אישי וחשאי לאחר הדחת שר הביטחון יואב גלנט ובו דרש לעצור את הרפורמה המשפטית ולנסות למצוא פשרה, כך דיווח הערב (רביעי) הפרשן המדיני של וואלה! ברק רביד.

גורם מדיני בכיר: "דברי ביידן הפתיעו מאוד, השגריר אמר דברים אחרים"
"הברית בלתי ניתנת לערעור": נתניהו במסר לאחר העימות עם ביידן
"משפיע על איך מסתכלים עלינו": פרשן 'מעריב' על השלכות המתיחות מול ארה"ב

על פי הדיווח, המסר החשאי שביידן העביר לנתניהו מראה כי הנשיא האמריקאי היה מעורב ישירות בקמפיין הלחץ שהבית הלבן ניהל בנושא בפומבי ובערוצים שקטים, כדי לשכנע את ראש הממשלה לעצור את החקיקה. החלטתו של נתניהו ביום ראשון בערב לפטר את שר הביטחון יואב גלנט זעזעה את הבית הלבן והתניעה שורה של התייעצויות דחופות בקרב יועציו של הנשיא ביידן לגבי תגובה אמריקאית אפשרית, כך אמר בכיר בממשל האמריקאי.

לפי מקור אמריקאי אחד, הרעיונות שהועלו באותן התייעצויות היה לבטל את השתתפותו של נתניהו בפסגה הדמוקרטיה של הבית הלבן שמתקיימת השבוע במידה וראש הממשלה לא יעצור את החקיקה. הרעיון לא זכה לתמיכה רחבה בקרב יועציו של ביידן, ובכל מקרה לא היה בו צורך בסופו של דבר. נתניהו נאם בפסגה היום והצהיר כי הוא פועל להשיג פשרה סביב הרפורמה המשפטית.

באותו דיון בבית הלבן הוחלט לבסוף על שני מהלכים - פומבי וחשאי. ראשית, יועציו של ביידן החליטו לפרסם הודעה לתקשורת בשם דוברת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן שבה יודגש כי הם מודאגים מהמצב וקוראים לנתניהו לקדם פשרה. במקביל, כך אמרו מקורות אמריקאים, החליטו בבית הלבן להעביר מסר אישי וחשאי מהנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו. יועציו של ביידן ביקשו את אישורו למהלך והוא נתן "אור ירוק".

המקורות האמריקאים אמרו כי ביום שני בבוקר העביר שגריר ארצות הברית בישראל טום ניידס את המסר הסודי של ביידן ללשכת ראש הממשלה. לדברי המקורות המסר החשאי של ביידן נוסח בצורה חריפה יותר מהמסר הפומבי שנמסר לתקשורת. ביידן הדגיש במסר שהעביר לנתניהו כי הוא מצפה ממנו לחדול את החקיקה.

ביום שלישי לפני שחזר מצפון קרוליינה לוושינגטון ביידן רמז על ההתרחשויות הללו. "הם לא יכולים להמשיך בנתיב הזה ואני די הבהרתי זאת (לנתניהו)", אמר ביידן. "לא אמרתי לו את זה ישירות. העברתי מסר באמצעות השגריר שלנו". בכיר ישראלי אמר כי ביום שני בצהריים, כמה שעות לפני שנתניהו נשא את נאומו לאומה, לשכת ראש הממשלה עדכנה את השגריר האמריקאי כי החקיקה תושהה.

דוברת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן אדריאן ווטסון אמרה לוואלה: "המסר הפרטי שהנשיא ביידן העביר היה אותו מסר ששמעו מאיתנו כל הזמן - אנחנו דוחקים בהנהגה הישראלית למצוא פשרה בהקדם האפשרי".

שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר דן שפירו, שהיום עובד כחוקר במועצה האטלנטית בוושינגטון, אמר כי ביידן הוא חבר ותיק של נתניהו ומחוייב לברית עם ישראל. "אבל הנשיא לא השאיר ספק לגבי מה מונח על הכף במסגרת התוכנית המשפטית של ממשלת ישראל - ביטחון ישראל, הכלכלה שלה והמוניטין שלה כדמוקרטיה עם איזונים ובלמים ומערכת משפט עצמאית. אם אלה ייפגעו זה יפגע ביחסים בין ישראל לארצות הברית ויפגע באינטרסים אמריקנים", אמר שפירו.

טום ניידס (צילום: ועידת הנשיאים)
טום ניידס (צילום: ועידת הנשיאים)

שפירו הוסיף כי זה היה המסר שהממשל האמריקני העביר לממשלת ישראל באופן קבוע בימים האחרונים וזה עזר לשכנע את נתניהו להשהות את החקיקה.

אתמול בערב ביידן החליט להפוך את המסר הפרטי שלו לנתניהו למסר פומבי ואמר לכתבים כי הוא מקווה שראש הממשלה הישראלי ייסוג מתוכניתו להחלשת מערכת המשפט. הוא גם הבהיר כי נתניהו לא צפוי להיות מוזמן לבית הלבן בעתיד הקרוב. התבטאותו הפומבית של ביידן שהראתה את חומרת המשבר בין המדינות יצרה גלי הדף פוליטיים בישראל ועוררה ביקורת חריפה נגד נתניהו מצד ראשי האופוזיציה.

ראש הממשלה הגיב בהודעה חריגה לקראת השעה אחת בלילה שבה הדגיש כי ישראל היא מדינה עצמאית שמקבלת החלטות על בסיס רצון אזרחיה ולא על בסיס לחץ חיצוני. הבוקר כמה חברי כנסת ושרים מהליכוד תקפו את ביידן בציוצים בטוויטר ובריאיונות ברדיו. חבר הכנסת ניסים ואטורי מהליכוד אף טען כי ישראל אינה זקוקה לארצות הברית כדי לשמור על ביטחונה.

בצהריים נתניהו ניסה להתחיל ולצנן את המתיחות. לשכת ראש הממשלה שיגרה הנחיה לשרי הממשלה ולחברי הכנסת של הליכוד לא להתבטא בתקשורת בנושא היחסים עם ארצות הברית. שני בכירים בלשכת ראש הממשלה אמרו לוואלה כי נתניהו אינו מעוניין במשבר עם ממשל ביידן. לדברי אחד מהם, כמו ביידן - גם נתניהו עצמו רוצה להגיע בעצמו להסכמה עם האופוזיציה על התוכנית המשפטית כדי לשם את הנושא הזה מאחוריו.

לדברי בכיר אחר בלשכת ראש הממשלה, נתניהו מעוניין להרגיע את המצב "ולייצב את הספינה" כיוון שהוא מבין את המציאות שנוצרה ואת האיומים הביטחוניים בהם צריך להתמקד כעת. "קיימת אפשרות שהקואליציה והאופוזיציה לא יצליחו להגיע להסכמה רחבה על רפורמה משפטית ואז התוכנית להחלשת בית המשפט העליון תוכל לעלות להצבעה בכל רגע. בנסיבות האלה, פגישה בין נתניהו לבין ביידן, שנשיאותו מתאפיינת בהגנה על הדמוקרטיה, תהיה דבר קשה מאוד לקיים", אמר שפירו.