כלי תקשורת בלבנון ובסעודיה, וכן גם גורמים אמריקאים טוענים כי הפסקת האש בצפון תכנס לפועל "בתוך שעות". בכיר אמריקאי אמר לאתר כי טיוטת הסכם הפסקת האש כוללת תקופת מעבר של 60 ימים, שבמהלכה צה"ל ייסוג מדרום לבנון, צבא לבנון ייפרס באזורים הסמוכים לגבול, וחזבאללה יעביר את נשקו הכבד צפונית לנהר הליטני.

דובר נתניהו אמר ל-CNN כי ממשלת ישראל תצביע מחר על הצעת ההסכם לגבי לבנון והיא צפויה לעבור. העיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי הוסיף למסור כי נשיא ארה״ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להכריז ביום שלישי בבוקר על ״הפסקת אש״ בין לבנון לישראל, למשך 60 יום. מקורות לבנוניים אישרו ל"רויטרס" על קיומה של "תוכנית ביידן ומקרון" ומטרתה להכריז על הסכם הפסקת אש תוך 36 שעות.

על פי דיווח השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין פנה לגורמים רשמיים בלבנון והודיע ​​להם שהסכם הפסקת האש הושלם ברובו ודן איתם בכמה פרטים.

גם בלבנון וסעודיה אישרו כי הסכם הפסקת האש צפוי להיכנס לתוקף בקרוב, כשנתניהו קבע למחר התייעצות מצומצמת בנושא ההסדר בצפון. סגן יו״ר הפרלמנט הלבנוני אליאס בו סאאב לרויטרס: ״אין מכשולים רציניים״ לתחילת יישום הפסקת האש המוצעת על ידי ארה״ב.

לאחר ההסכמות הסופיות בין הצדדים, צפוי להתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לאשר את ההסדר, ומיד לאחר מכן ההסכם יעלה לאישור הממשלה. לפני הקבינט, נתניהו זימן פגישה של ראשי הקואליציה. על פי הערכות, הרוב הנדרש בעד ההסדרה מובטח גם בקבינט וגם בממשלה, זאת על אף ההתנגדות להסכם של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר.

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

על פי הגורמים המעורים במו"מ, ההסדר הבשיל כבר בשבוע שעבר, אך המהלך התעכב בדקה ה-90 בגלל החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון לשעבר גלנט. המתווכים הביעו חשש שמא, לאור הוצאת הצווים, הצד השני (לבנון בהשפעת איראן) עלול להקשיח עמדות ולהציב דרישות חדשות. בסופו של דבר, המגעים חזרו למסלול והתקדמו, כאשר כעת המו"מ נכנס לישורת האחרונה - לקראת ההסכמות הסופיות.

על פי "אקסיוס" טיוטת ההסכם כוללת תקופת מעבר בת 60 יום במהלכה צה"ל ייסוג מדרום לבנון, צבא לבנון יתפרס במקומו באזורים הסמוכים לגבול וחיזבאללה יעביר את הנשק הכבד שלו אל מעבר לנהר הליטני. על פי דיווחים לבנוניים, המניע להתקדמות הוא חשש בצד הישראלי לפיו במידה ולא ייחתם הסכם בימים הקרובים, ארה"ב תסיר את ידיה מתיווך בין ישראל ללבנון. 

ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אישר ״עקרונית״ את הסכם הפסקת האש המתגבש עם חיזבאללה במהלך התייעצות ביטחונית עם בכירים ישראלים ביום ראשון בלילה, כך אמר מקור המעורה בפרטים לערוץ האמריקני CNN. שליח ארצות הברית עמוס הוכשטיין אמר בשבוע שעבר כי הסכם הפסקת אש בין ישראל ללבנון נמצא ״בהישג יד״, אך הוסיף כי בסופו של דבר זו ״החלטת שני הצדדים״.

בתוך כך, גורם דיפלומטי בכיר בביירות חושף בראיון לעיתון "אל-אנבאא" הכווייתי כי ישראל מבקשת להאריך את הפעילות הצבאית בלבנון בארבעה שבועות נוספים ומציבה תנאים חדשים להסדרה.

לדבריו, לאחר מיצוי בנק המטרות הצבאיות המסורתיות, עברה ישראל למתקפות באזורים מעורבים. במקביל, וושינגטון שומרת על שתיקה בנוגע לתוצאות מגעי השליח האמריקאי הוכשטיין באזור.

על פי הדיווח, נתניהו פועל תחת לחץ פנימי גובר, מתוך חשש שסיום המערכה ללא הישג משמעותי יוביל להאשמות בנפילה ל"מלכודת הלבנונית".

על רקע זה, ראש הממשלה חותר להשגת ויתורים לבנוניים במסגרת מסמך ההתחייבויות ההדדיות. העיתון "אל-ג'רידה" הכווייתי מוסיף כי למרות הדיווחים החיוביים על שיחות הפסקת האש, ישראל עשויה להמשיך את הפעילות הצבאית עד האביב הקרוב.

לפי העיתון, ישראל מתנגדת להשבת המצב לקדמותו ומבקשת לכונן מציאות חדשה בחסות בינלאומית, עם דגש על שינויים מהותיים במנגנון פעילות יוניפי"ל.

במסגרת הדרישות הישראליות: מינוי גנרל אמריקאי בראש ועדת הפיקוח והצבת כ-200 חיילים אמריקאים בדרום לבנון, ארבעים שנה אחרי עזיבתם בעקבות פיגועי 1983.

הכוח האמריקאי יקבל סמכויות נרחבות, במיוחד בכל הנוגע למניעת התעצמות צבאית של חיזבאללה. כחלק מהמהלך, מתנגדת ישראל לשיתוף צרפת בוועדת הפיקוח על יישום החלטה 1701.

מקורות מדיניים מציינים כי הדבר נועד להגיב על התנגדות לבנון למעורבות בריטית וגרמנית, וכן לבטא חוסר אמון בתפקוד יוניפי"ל בשנים 2006-2023, שלטענת ישראל אפשר לחיזבאללה להתחמש מחדש.

לפי המקורות, ישראל מבקשת למנף את ההסלמה הנוכחית לקידום הסדר אזורי רחב יותר שיכלול גם את סוריה, תוך "חידוש הקשר בין המסלולים".

חיזבאללה מצדו, על פי המקורות, פועל לסיכול מאמצים אלה. לפי העיתון, ישראל מנצלת את התקופה הנוכחית בתמיכת הנשיא האמריקאי הנבחר טראמפ, שהצהיר על רצונו "לזרוע שלום" באזור. על רקע זה, צפוי להתגבר הלחץ האמריקאי-מדיני במקביל ללחץ הצבאי הישראלי, בניסיון לקדם הסכמי שלום עם לבנון וסוריה. עם זאת, לבנון ממשיכה להתנגד למהלך זה.

תנועת ״המילואימניקים- דור הניצחון״ המאגדת מאות מפקדים ולוחמים במילואים מסרה בתגובה להסכם הפסקת אש עם לבנון: ״כל קידום הסכם שכולל את הוצאת צה״ל מלבנון יורק בפרצופם של תושבי הצפון ולוחמי צה״ל, מאפשר לחיזבאללה להשתקם ומקדם את מלחמת לבנון הרביעית תוך זמן קצר".

"במהלך החודשים האחרונים בלבנון, איבדנו את אחינו לנשק ולא ניתן יד להסכם בלהות שכזה. אם ממשלת ישראל והמטה הכללי לא מתכננים להביא אותנו לניצחון במערכה ראוי שיפנו את מקומם״.