השבוע, לאחר פרסום מתווה הפשרה של שר המשפטים לוין ושר החוץ סער, השופט יצחק עמית צפוי להתמנות לנשיא בית המשפט העליון. במקביל, בקואליציה ובאופוזיציה נמשכים דיונים ערים סביב ההצעה. בקואליציה דנים בעיקר בלו"ז קידום תיקוני החקיקה בתחום המשפטי, בעוד באופוזיציה הוויכוח נסוב סביב השאלה: האם לתת יד ליוזמה שגררה ביקורת רבה בחוגים המשפטיים וכן במחנה המרכז-שמאל. האם לשתף פעולה, להציב תנאים ולהידבר או שמא עדיף ונכון לדחות על הסף את הצעת לוין-סער ולקבוע, כמו שכבר התבטאו מספר גורמים באופוזיציה ובמערכת המשפט, כי כלל לא מדובר בפשרה.

כך, נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית ביניש, התראיינה אתמול (ראשון) בכאן רשת ב', והסתייגה מהמתווה שהוצג על ידי השרים יריב לוין וגדעון סער. "זה הרס הדמוקרטיה", גרסה. "הרעיון הזה הוא השתלטות פוליטית על הוועדה לבחירת שופטים", אמרה ביניש. "ההצעה הזו, משמעותה שחמישה פוליטיקאים יקבעו מי יהיו השופטים".

חברת ועדת חוקה, ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) כתבה בתגובה למתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים: "זה מתווה 'הסכמה' בדיוק כמו שאנחנו בניצחון המוחלט - 'הסכמה' אין פה". הסכמה אין פה. ההצעה עצמה לא טובה בפן המקצועי. היא הופכת מינוי שופטים לפוליטי, מחלישה עד מעלימה את שיקול הרמה המקצועית של השופטים שייבחרו כי מה שיהיה חשוב זה אם השופט הפוטנציאלי בא מצד "הקואליציה" או "האופוזיציה" ולא רמתו המקצועית. בנוסף, המנגנון שנקבע למקרי "שיתוק" שאז כל צד מציע שלושה מועמדים מהם חייבים לבחור, הוא תמריץ רע לא להסכים, מינויים קיצוניים, ודריסה של עקרון המקצועיות.

ביטול כלל הרוב המיוחס שהתווה השר סער (שהחלטות מינוי תתקבלנה ברוב של שישה מתוך תשעה) - הוא טעות. זה מנגנון שעבד טוב ויצר איזונים, וזה שהממשלה הנוכחית לא מסתדרת איתו מעיד על שריה ועל הממשלה הזו יותר מהכל.

אם באמת אחדות העם והרצון להסכמה עומדים בבסיס מציעי המתווה, אז אנא קיימו דיאלוג לביצוע תיקונים ובעיקר - תחליטו שאם מסכימים, אז עוצרים את יתר הצונאמי של חוקי ההתקפה המשפטית בכנסת. כי מה שווה דיון על זה אם בעוד שבוע יפטרו את היועמ"שית? אם פוגעים בחופש השידור בישראל בחוק וממשיכים בחוקי שחיתות ופטור?

אולם, במפלגות האופוזיציה נשמעים גם קולות הקוראים להידברות עם הקואליציה סביב מתווה הפשרה. כך, יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, טען כי התנאי שלו לשיח סביב המתווה הוא - הבטחת הקואליציה כי מעבר למה שמוצע במסמך, לא יקודם אף חוק הקשור לרפורמה המשפטית. יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, התבטא כי חובה לכלול בחוק להרכב הוועדה לבחירת שופטים את זכות וטו לנציג האופוזיציה. גורמים בכירים בקואליציה סבורים כי, על אף הרוב הקואליציוני, יש צורך ציבורי בהסכמות עם האופוזיציה.

לדברי בכיר בליכוד: "צריך לבוא לקראת יו"ר האופוזיציה לפיד שדורש זכות וטו לנציג האופוזיציה. תמיכה רחבה במתווה הפשרה חשובה מאוד וגם העיקרון הוא צודק. אם האופוזיציה דורשת בתמורה לתמיכתה במתווה לא לקדם עוד חוקים של הרפורמה המשפטית - יש מקום לדבר איתם על זה".

באשר לבחירות שופטי בית המשפט העליון שחסרים כיום: גורמים במערכת הפוליטית מעריכים כי במסגרת ההסכמות, אם וכאשר תושגנה, שר המשפטים יריב לוין יוכל למנות את מועמדו, השופט ד"ר רפאל (רפי) ביטון, ולצידו - תמונה לשופטת בית המשפט העליון ליאת בן ארי שהודיעה לאחרונה על פרישתה מתפקיד המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית ומי ששימשה כתובעת במשפט נתניהו. בקואליציה מעריכים כי לשם כך התפטרה בן ארי מתפקידה.

זאת ועוד: שני יוזמי מתווה הפשרה לוועדה לבחירת שופטים, שר לשעבר יזהר שי ותא"ל (מיל') דדי שמחי, נפגשו אמש (א') עם נשיא המדינה הרצוג, ודנו עימו בקידום המתווה ובגיבוש הסכמה רחבה סביבו.