בעקבות הרעיונות שהעלה הנשיא טראמפ לפינוי אוכלוסיית עזה והשתלטות של ארה"ב עליה, שוחחנו עם ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מנכ"ל (בפועל) של המשרד לנושאים אסטרטגיים, על המשמעויות של הרעיונות, על מידת ישימותם ועל המדיניות המומלצת מצד רה"מ נתניהו.
 
לדברי ד"ר הר-צבי "הפצצות שהטיל טראמפ נועדו להציג פתרון יצירתי ומחוץ לקופסא לסוגיה המורכבת של שיקום רצועת עזה, באופן שמאפיין לא אחת את שיטת פעילותו – להפתיע ולהדהים בפתרון שרק הוא חשב עליו ורק הוא מסוגל לממש. בבסיס הרעיון, ההבנה של טראמפ ששיקום הרצועה הינו תהליך ארוך שצפוי להימשך יותר מעשר שנים ולהעלות עשרות רבות של מיליארדי דולרים, שלא יוכל להתחיל כל עוד המלחמה נמשכת וכל עוד חמאס נותר בשלטון. עם זאת, בחינה עמוקה יותר של הרעיונות שהעלה טראמפ, לצד הניסיונות של דוברי הממשל לאחר מכן להבהיר את דבריו, מעלים תהיות וסימני שאלה רבים עד כמה אכן מדובר ברעיונות מגובשים עם תוכנית פעולה ברורה וישימה. יתרה מכך, רעיונות אלו מציפים לא מעט בעיות, העלולות אף לייצר מציאות הרבה פחות טובה מזו הקיימת כיום".

לטענת הר-צבי, "במישור המעשי, לא ברור אילו מדינות אמורות לקלוט את שני מיליון העזתים, בייחוד נוכח ההבנה שירדן ומצרים, כמו גם מדינות ערב האחרות, אינן אופציות ישימות בשל ההתנגדות הנחרצת שלהן למהלך. חשוב מכך, עולה השאלה ביחס להשלמת העסקה להחזרת החטופות והחטופים, שחייבת להיות מטרת העל המיידית והחשובה ביותר של מדינת ישראל. האם נוכח ההצעה של טראמפ לפנות את כל האוכלוסייה, חמאס אכן יהיה מוכן להתקדם להשלמת העסקה, מתוך הבנה שמדובר בשלב ראשון לסיום שלטונו ולסילוקו מעזה, או שמא יגרור רגליים ויפעל להארכת מימוש העסקה עד תומה, ולכך עלולות להיות משמעויות הרות גורל".

הר-צבי הוסיף, כי "בהיבט האזורי, הרעיונות של טראמפ הובילו באופן מיידי להתנגדות עזה של כל מדינות ערב, באופן העלול להוביל להתלכדות שלהם תחת המכנה המשותף הבסיסי של תמיכה ברעיון הלאומי הפלסטיני. למעשה, יש בכך כדי לחזק את התמיכה ברשות הפלסטינית וברעיון שתי המדינות". בהקשר זה הר-צבי ביקש להפנות תשומת לב כי "טראמפ נמנע מלתת תשובות ברורות לגבי שאלת איו"ש וסיפוח אפשרי של שטחים, וטען כי הממשל יציג את התייחסותו לסוגיות אלו בחודש הקרוב".

להערכת הר-צבי, "הרעיונות של טראמפ אף עלולים לשים מקלות בגלגלי הנורמליזציה. סעודיה כבר שללה אותם מכל וכל וטענה, בניגוד לדברים של טראמפ, כי היא ממשיכה לדבוק בהקמת מדינה פלסטינית כתנאי לקידום הנורמליזציה. לכך יש משמעות שלילית על האפשרות להעמיק את הציר האזורי בין ישראל למדינות ערב, שאחד היעדים המרכזיים בו הוא המאבק המשותף כנגד איראן ושלוחיה במרחב. יתרה מכך, סביר כי המשטר בטהראן יפעל בגלוי ומאחורי הקלעים כדי לסכל את היוזמה של טראמפ, ואף עלול לשתף פעולה עם מדינות ערב כנגדה. גם תורכיה, שהצליחה בחודשים האחרונים לשפר את מעמדה האזורי בעקבות התמוטטות משטר אסד, תהיה שותפה להתנגדות הקולקטיבית, בין היתר בשל הפגיעה הצפויה בחמאס והאפשרות לנגח את ישראל. היוזמה אף עלולה להוביל לחרפת מערכות היחסים, המתוחות ממילא, בין ירדן למצרים לישראל, שכן אלו עלולות לראות בישראל כמי שעומדת מאחורי הרעיונות של טראמפ ואף דוחפת למימושם. לבסוף, אם יהיה מדובר בניסיונות להנעת אוכלוסייה בכוח, הרי הדבר עלול לעמוד בסתירה לחוק הבינלאומי, ומן הסתם יוביל להתנגדות גם מצד מדינות אירופה".

מכאן עולה, לדברי הר-צבי, כי "ראה"מ נתניהו, למרות החיבוק החם שקיבל מהנשיא טראמפ וחשיבות מערכת היחסים האישית ביניהם, צריך לגלות זהירות רבה לא ללכת שבי אחרי רעיונות אלו. זאת, בשל ההבנה כי האפשרות למימושם מוטלת בספק והחסרונות הרבים הגלומים בה עבור ישראל. מטרת העל של נתניהו חייבת להיות החזרת כל החטופות והחטופים. מעבר לחובה הלאומית, הערכית והמוסרית כלפיהם, זו למעשה ראשית הצירים לסיום המלחמה, לגיבוש חלופה שלטונית לחמאס בעזה ולקידום תהליך הנורמליזציה עם סעודיה. כל אלו יאפשרו לישראל להתמקד באיום המוחשי ביותר לביטחונה הלאומי מצד איראן. היום כבר ברור שהנשיא טראמפ נחוש לנסות ולקדם הסכם גרעין 2.0 ולא לקדם אופציה צבאית. נוכח זאת, ראה"מ חייב לוודא כי מרכיבי ההסכם יהיו כאלו שיבטיחו כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני ולא להישאר מדינת סף גרעינית, ובה בעת להכין אופציות אחרות לפעולה במידה והמשא ומתן ייכשל".

הר-צבי סיכם באומרו, כי "מתוך ההבנה שטראמפ רוצה לקדם תהליכים באופן מהיר, החודשים ואף השבועות הקרובים יהיו גורליים ויסמנו את הנתיב בו ישראל תצעד. ניצבת בפני ישראל הזדמנות לעצב מציאות ביטחונית מדינית אחרת ומשופרת, ואסור להחמיץ אותה, שכן אחרת המצוקות עלולות להיות חריפות וקשות יותר".