על רקע המתיחות הגוברת ביחסים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש השב"כ רונן בר, טוענים גורמים במערכת הפוליטית כי "היחסים בין השניים בשפל, גרועים מאוד. ישנם קולות לא מעטים בסביבת נתניהו שקוראים לו לפטר את בר".

אלא שלפי הגורמים, "נתניהו מבין כי פיטורי ראש השב"כ בנסיבות הקיימות זה אירוע בעל השלכות ציבוריות לא פשוטות. נתניהו לא רוצה להעניק לבר את כתר המפוטר, הוא מעדיף שבר יבין לבד ויתפטר. בסביבת ראש הממשלה מאמינים כי אחרי כניסת הרמטכ"ל החדש לתפקידו בתחילת מרץ וסבב מינויים בצמרת צה"ל - ראש השב"כ יעזוב".

מנגד, גוברים הלחצים על בר לא להתפטר. גורמים רבים באופוזיציה ובגופי המחאה רואים בו את "המבצר האחרון" שאסור שייפול - כל עוד הדרג המדיני לא הסיק מסקנות ולא לקח אחריות על חלקו באסון השבת השחורה.

מקווה שרונן בר יבין לבד. בנימין נתניהו (צילום: REUTERS/Nathan Howard)
מקווה שרונן בר יבין לבד. בנימין נתניהו (צילום: REUTERS/Nathan Howard)

במקביל, במערכת הפוליטית ובדרגים המדיניים סבורים כי ראש הממשלה ושר הביטחון ישראל כ"ץ מתכננים שינויים רבים בצמרת צה"ל - שיבואו לידי ביטוי בסבב המינויים שיחל עם כניסתו של האלוף במיל' אייל זמיר לתפקיד הרמטכ"ל.

לדברי גורם פוליטי בכיר, "נתניהו וכ"ץ לא מעוניינים לעורר מהומה. לכל מלחמה יש עיתוי. מה שאפשר לעשות בצורה חלקה – הם לא יעשו בצורה צורמת".

לפני כחודש פורסם כי הגרי מתמודד על שני תפקידי אלוף במטכ"ל - ראש אגף האסטרטגיה ואיראן ונספח צה"ל בוושינגטון. בנוסף, עם כניסתו של זמיר, ששימש לאחרונה כמנכ"ל משרד הביטחון, לתפקיד הרמטכ"ל, שר הביטחון יצטרך לקבל החלטה באשר למינוי קבוע של מנכ"ל משרדו.

בתחילת החודש כ"ץ מינה את סמנכ"ל המשרד איתמר גרף לממלא מקום המנכ"ל. על פי הגורמים המעורים בנושא, כ"ץ בוחן מספר אפשרויות, על רקע הלחצים עליו למנות לתפקיד מנכ"ל משרד הביטחון מועמד בעל רקע צבאי ברמה גבוהה. ל"מעריב" נודע כי אחת האופציות שנשקלת היא מינוי של אחד המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, שלא נבחר בסבב הנוכחי.