ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני כונסה אמש (שני) לדיון על העקרונות הישראלים במשא ומתן על שלב ב' של עסקת החטופים והפסקת האש. הדיון ארך כשלוש שעות, ובמהלכו ראש הממשלה נתניהו הבהיר מהן הדרישות שישראל תקדם בשיחות ומה הם הקווים האדומים, כאשר המרכזי שביניהם הוא הדרישה לפירוק של חמאס בעזה, כגוף שלטוני וכארגון צבאי כאחד. 

המשלחת הישראלית תצא למשא ומתן על שלב ב' כאשר בדרג המדיני בישראל אין תמימות דעים באשר לתסריטים האפשריים לעתיד הקרוב. מחד, הכוונה בישראל היא למשוך ככל שיתאפשר את שחרור החטופים על בסיס המתווה הנוכחי של שלב א'. טרם ברור האם הניסיון יצלח וחמאס יהיה מוכן להמשיך להתנהל במתכונת הנוכחית מעבר לזמן שהוקצה בהסכם.

מאידך, סיכויי ההצלחה של המו"מ על שלב ב' אינם גבוהים, משום שחמאס לא יהיה מוכן לקבל את הדרישה הישראלית לפירוק מנשק, עזיבת בכירי הארגון את הרצועה וסיום מוחלט של שלטון החמאס בעזה.

על כן, כך מעריכים הגורמים הבכירים, בסבירות גבוהה המו"מ עתיד להגיע למבוי סתום, מה שיעניק לישראל לגיטימציה מחאה לחזור ללחימה. הפעם זה יקרה בפורמט אחר, שונה מזה שהיה עד הפסקת האש, עצים ואינטנסיבי, בתמיכה מלאה של ממשל טראמפ.

אולם גורמים נוספים בדרג המדיני חלוקים על הערכה זו, וסבורים כי יש לייחס חשיבות ולשים את מלוא תשומת הלב על המאמץ המשותף של מדינות ערב לייצר ולקדם מול ממשל טראמפ את התכנית החלופית לרצועת עזה.

יש מי שמתרשמים כי רה"מ נתניהו סומך לחלוטין על הנשיא האמריקאי, דונלד טראמפ, ועל כך שטראמפ ואנשיו שותפים באופן מלא לעמדה הישראלית, לפיה לא חמאס ולא הרשות הפלסטינית ישלטו ברצועת עזה. 

דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Kent Nishimura)
דונלד טראמפ (צילום: REUTERS/Kent Nishimura)

במציאות מומלץ לשמור על הזהירות ועל הסקפטיות הנדרשות, ולא לזלזל ביוזמה הערבית. העובדה שאנשי הנשיא טראמפ היום מיושרים עם ישראל באשר לעמדות הבסיסיות לגבי יום שאחרי - לאו דווקא מוכיח כי גם בהמשך ובעתיד הקרוב הממשל יהיה עם ישראל בעניין זה ובאופן מלא.

שורה של גורמים בישראל מצביעים על המאמץ המשמעותי ביותר של מדינות ערב לקדם את התכנית השלטונית לרצועת עזה, ומה שחשוב לא פחות, אם לא יותר מעצם היוזמה הנגדית הוא לשווק אותה לטראמפ ולבכירי ממשלו. 

בישראל ערים לכך שמדינות ערב, כולל שתי המדינות המתווכות קטאר ומצרים, מפעילות לאחרונה לחץ כבד על חמאס ליישר קו עם התכנית הערבית, שעיקרה הוא אותו "מודל לבנון" שחמאס הסכים עליו כבר לפני שמונה שנים. 

מדינות ערב יוצאות מנקודת הנחה כי חמאס לא יכול להישאר בשלטון בעזה. לכן בזמן האחרון צובר תאוצה ומקודם הרעיון של ועדה אזרחית שתשלוט ברצועה.

לדברי גורמים ישראלים, לאחרונה מתקבלות האינדיקציות כי חמאס מראה סימני גמישות בסוגיית דריסת הרגל של הרשות הפלסטינית בוועדה האזרחית המוצעת, וזה חייב להדאיג את הדרג המדיני.

היום, בלחץ של המתווכות על חמאס וכאשר תכנית טראמפ להגירת העזתים מהרצועה נמצאת ברקע ומהווה איום, חמאס כבר מוכן להכיר בכפיפות כזאת או אחרת של הוועדה העתידית לרש"פ. "עדיין אין הסכמות מלאות, אך ישנה דינמיקה ואסור לזלזל בה", מתריעים לאחרונה גורמים המעורים במתרחש.

רצועת עזה (צילום: REUTERS/Dawoud Abu Alkas)
רצועת עזה (צילום: REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

המחלוקת שהייתה בין חמאס לרש"פ במשך מספר חודשים אחרונים התמקדה בשאלה האם בצורה פורמלית הוועדה לא תהיה כפופה לאף אחד, סוג של ממשלה זמנית, או שהיא תהיה כפופה לרש"פ - מה שמעניק הכרה בסמכות של הרשות הפלסטינית בשטח רצועת עזה. לאחרונה בחמאס הפסיקו להתנגד לסעיף העקרוני הזה.

מי שעוקבים אחרי המאמץ של העולם הערבי לקדם את רעיון הוועדה האזרחית כאלטרנטיבה לחמאס בעזה סבורים כי אם בישראל לא יקחו ברצינות נדרשת את התכנית הערבית, זה עלול לעלות לנו בהפתעה לא נעימה במשא ומתן על שלב ב'. זאת כאשר ישראל עלולה למצוא את עצמה מתמודדת עם העמדה המשותפת בעד פתרון הוועדה האזרחית של כלל הגורמים. אם התכנית הערבית תבשיל ותשווק בבית הלבן, יהיה לישראל קשה להתנגד לה. שלא לדבר על החזרה ללחימה.