ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט הערב (ראשון) לפטר את ראש השב"כ רונן בר. במהלך פגישה שקיימו השניים, נתניהו ניסה לשכנע את בר להתפטר מיוזמתו. לאחר סירובו של בר, נתניהו הודיע לו כי החליט להביא לישיבת הממשלה הצעה לסיים את כהונתו של בר בתפקיד ראש השב"כ. מעט לאחר ההחלטה, ביש עתיד הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה לפטר את בר.

כזכור, לפני כשבועיים וחצי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה למשפט מנהלי, גיל לימון, הוציא מכתב בו הודיע כי יש להתייעץ עם היועמ"שית בנוגע לפיטוריו של רונן בר עוד בטרם קידומו של המהלך. לימון הבהיר כי ההחלטה צריכה לעמוד בכללי המשפט המנהלי, הכוללת את עילת הסבירות. 

"בנסיבות העניין, ככל שתישקל הנעת תהליך כזה, לשם הבטחת עמידתו של התהליך בערובות ההליכות והמהותיות הנדרשות, יהיה על הדרג המדיני להביא את הדברים לבחינה מוקדמת של הייעוץ המשפטי לממשלה, קודם קידומו", כתב לימון. עם זאת, נתניהו לא התייעץ עם היועמ"שית בטרם ההחלטה לפטר את בר מכיוון שלעמדתו הדין לא מחייב זאת.

"יש לי חוסר-אמון מתמשך בראש השב"כ. חוסר-אמון שהלך וגבר עם הזמן. בשל חוסר-אמון מתמשך זה, החלטתי להביא השבוע לממשלה הצעת החלטה לסיום תפקידו של ראש השב"כ. ואני מבקש להבהיר – אני מלא הערכה לנשות ולאנשי השב"כ. הם עושים עבודה מסורה וחשובה למען הביטחון של כולנו", אמר נתניהו. יש לציין כי ברקע ההחלטה לפטר את בר, השב"כ מנהל חקירה נגד סביבתו הקרובה של נתניהו בפרשת קטארגייט. 

בתגובתו לנתניהו, ראש השב"כ רונן בר, הבהיר כי הוא אינו חייב חובת אמון לנתניהו, אלא לאזרחי ישראל: "כמי שעמד בראשות השב״כ ב-7.10 לקחתי אחריות על חלקו של השירות וציינתי בבירור כי אני מתכוון לממש אותה בטרם מועד סיום הקדנציה, כך היה מצופה מכולם. לכן, ברור שהכוונה בהדחתי אינה על רקע ה-7.10. ראש הממשלה הבהיר כי ההחלטה נובעת מטענתו כי יש בינינו חוסר אמון מתמשך".

"השב"כ בראשותי, ביצע תחקיר יסודי שהצביע על כשלים מודיעיניים ותהליכים פנימיים ב-7.10, אשר תיקונם כבר החל. לצד זאת, הצביע התחקיר על מדיניות שהובלה לאורך שנים, בדגש על השנה שקדמה לטבח, על ידי הממשלה והעומד בראשה. התחקיר מעלה התעלמות ארוכה ומכוונת של הדרג המדיני מאזהרות הארגון", מסר בר.

לדבריו של ראש השב"כ, "הצורך לתחקר את כלל הגורמים, לרבות מדיניות הממשלה וראש הממשלה, ולא רק את צה"ל והשב"כ, שחקרו את עצמם ביסודיות, מתבקש לטובת ביטחון הציבור. אם לא אתעקש על כך, עם כל המחירים האישיים שאשלם, אמעל בתפקידי לביטחון המדינה. חקר האמת הוא ערך עליון בשב״כ, זכות הציבור לדעת מה הוביל לטבח ולקריסת תפיסת הביטחון של מדינת ישראל".

ביקורת חריפה. בנימין נתניהו (צילום: REUTERS/Stoyan Nenov/Pool)
ביקורת חריפה. בנימין נתניהו (צילום: REUTERS/Stoyan Nenov/Pool)

בר הוסיף: "אחריותי הציבורית היא העומדת בבסיס החלטתי להמשיך בתפקידי בתקופה הקרובה, זאת לאור פוטנציאל ההסלמה, המתיחות הביטחונית הגבוהה ואפשרות ממשית לחזרה ללחימה ברצועת עזה, בה לשב״כ תפקיד מרכזי".

עם זאת, בר טען כי "לצד זאת, עלי להשלים את מחויבותי האישית ומחוייבות השירות להחזרת החטופים, השלמתן של מספר חקירות רגישות, והבשלה מיטבית של שני מועמדים להחלפתי, לבחירתו של ראש הממשלה - זאת כמתחייב מתפקידו הממלכתי ומרגישותו היתרה של השב"כ, מתוקף ייעודו ומתוקף החוק המתיר לו סמכויות נרחבות ורגישות ביותר"

"בפגישה קודמת, הודעתי לראש הממשלה שבכוונתי להשלים את האמור לעיל בטרם אתפטר מתפקידי בתיאום עימו, וזאת לנוכח אחריותי לציבור, לביטחון המדינה ולתפקודו של שירות הביטחון הכללי לטובת מדינת ישראל", אמר בר.

לדבריו של ראש השב"כ, "חובת האמון שחב ראש השב"כ היא בראש ובראשונה לאזרחי ישראל – תפיסה זו היא העומדת בבסיס כל פעולותיי והחלטותיי. הציפייה של ראש הממשלה לחובת אמון אישית שתכליתה סותרת את האינטרס הציבורי, היא ציפייה פסולה מעיקרה העומדת בניגוד לחוק השב"כ ובניגוד לערך הממלכתיות שמוביל את שירות הביטחון הכללי ואנשיו".

גורם מדיני: "ראש השב"כ היוצא התבלבל"; גורמים בשב״כ: "הוא יכבד כל החלטת הממשלה"

בתגובה להודעת ראש השב"כ, גורם מדיני מסר כי "ראש השב"כ היוצא התבלבל מי כפוף למי. היעדר אמון של ראש הממשלה בראש השב"כ איננו עניין אישי אלא עניין ציבורי מובהק, וההיאחזות של ראש השב"כ בקרנות המזבח פוגעת בשב"כ ובביטחון המדינה. אם למישהו היה ספק בצורך החיוני להעביר את ראש השב״כ מתפקידו - הוא קיבל כעת את  התשובה הסופית לכך עם התגובה האנטי-דמוקרטית שבה הוא אומר שהוא, ולא הממשלה, יקבע מתי הוא יסיים את תפקידו".

"כך גם הוא החליט בליל השבעה באוקטובר את מי לא להעיר ואת מי לא להזעיק. ראש השב"כ חוזר על השקר שהוא הזהיר את הדרג המדיני מפני מתקפת החמאס, בעוד שהפרוטוקולים מוכיחים את ההיפך הגמור: ב-1 באוקטובר 2023, שבעה ימים לפני הטבח, ראש השב"כ אמר שהחמאס מורתע ושצריך להעניק לו הטבות כלכליות כדי לשמור על רגיעה. ראש השב"כ אף חזר על טענות אלה שלושה ימים לפני הטבח", הוסיף.

בתגובה, מסרו גורמים בשב״כ כי הוא יכבד כל החלטת הממשלה בעניו והוא לא מתכוון לפנות לבג״ץ. הגורמים העריכו כי יתכן וגורמים חיצונים מחוץ לשב״כ יפנו לבג״ץ. רונן בר לפי הגורמים בשב״כ הבהיר בשיחה קודמת עם ראש הממשלה כי הוא יתפטר מהתפקיד לאחר החזרת החטופים, מיצוי חקירות רגישות והכנת שני המועמדים להחלפתו. מאז סיום הפגישה עם ראש הממשלה נמצא ראש השב״כ בלישכתו במרכז הארץ יחד עם עוזריו הקרובים. במהלך הערב הוא ניהל שיחות עם בכירים וראשי אגפים בשב״כ".

ארגוני המחאה מאיימים: "הציבור לא יעמוד מנגד"; בקואליציה תמכו: "הכרח קיומי"

בשדה הפוליטי, ההחלטה לפטר את בר גרמה לאש בשדה קוצים. יו״ר מפלגת הדמוקרטים יאיר גולן טען כי "נתניהו הכריז מלחמה על מדינת ישראל". לעמדת גולן, "פיטוריו של ראש השב”כ הם ניסיון נואש של נאשם בפלילים להיפטר ממי שנאמן לישראל ושחוקר את נתניהו ואת סביבתו הקרובה על עבירות חמורות ואפלות ולא מוכן לטייח".

גולן הוסיף: "ככל שהחקירות סביבו מסתעפות וחושפות קשרים בעייתיים, כך נתניהו נכנס להיסטריה, משסה, מפטר, מאיים, ומנסה לחסל את שומרי הסף". עוד מסר גולן כי "פיטורי ראש השב”כ לא יעברו כאילו לא אירע דבר. תהיה התנגדות אדירה, אנחנו נילחם בעוצמה ולא ניתן לנתניהו להפוך את מדינת ישראל לדיקטטורה של אדם מושחת ובזוי".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד מסר: "נתניהו מפטר את רונן בר רק מסיבה אחת: חקירת "קטאר-גייט". במשך שנה וחצי הוא לא ראה סיבה לפטרו, אבל רק כשהחלה החקירה על חדירת קטאר ללשכת נתניהו והכספים שהועברו לעוזריו הקרובים ביותר, פתאום דחוף לו לפטר אותו מעכשיו-לעכשיו". כאמור, ביש עתיד מתכננים לעתור לבג"ץ נגד ההחלטה לפטר את בר.

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט מסר בעקבות ההחלטה לפטר את בר: "מר נתניהו נושא באחריות העליונה למחדל הנורא בתולדות ישראל, והיה צריך להתפטר מזמן. מדיניותו הפאסיבית והתבוסתנית איפשרה לחמאס ולחיזבאללה להיבנות כמעצמות טרור על גבולותינו משך 15 שנה. כפי שכתב בספרו, גם כשאני דרשתי את השמדת חמאס, הוא בלם זאת ואף התגאה בכך. אכן, ראשי צה״ל, אמ״ן ושב״כ כמו גם שר  הביטחון כשלו, והם נטלו אחריות. נתניהו, לעומתם, בורח מאחריותו. מדינת ישראל לא תוכל להשתקם ללא התפטרותו".

בארגון אחים לנשק שהובילו את המחאות נגד הרפורמה המשפטית מסרו כי "נתניהו מעדיף להקריב את ביטחון ישראל מאשר לאפשר חקירת "קטארגייט". בזמן שישראל מתמודדת עם אתגרי ביטחון חסרי תקדים, הוא בוחר ליצור משבר פנימי שיפגע קשות ביכולתנו להתמודד עם האיומים. מדינה שראש הממשלה שלה מסלק את ראש השב"כ כי הוא עושה את עבודתו היא מדינה בסכנה. הציבור לא יעמוד מנגד".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ טען כי ‏״פיטורי ראש השב"כ הם פגיעה בכינון ישיר בביטחון המדינה ופירוק האחדות בחברה הישראלית משיקולים פוליטיים ואישיים.״

ח״כ גדי איזנקוט ממפלגתו של גנץ כתב: "ב-11/10/23, בשעה 17:00 נכנסתי ללשכת ראש הממשלה, פגשתי הנהגה וראש ממשלה שיצאו משיווי משקל. ראשי מערכת הביטחון (שאחראים למחדל יחד עם ראש הממשלה) היו קרן האור באפלת הבהלה".

לדברי אייזנקוט, אשר איבד את בנו במהלך לחימה בעזה, "נתניהו איבד את הזכות הערכית להמשיך בתפקידו ומתבצר עם קואליציה סחטנית ותועלתנית שפועלת נגד האינטרסים הבטחוניים והלאומיים של ישראל. נתניהו שפועל ללא אמון ציבורי, מבצע מסע טיהור של ראשי מערכות הביטחון והחוק ומאיים על הדמוקרטיה. להחלטה הערב, אין דבר וחצי דבר עם טובת המדינה". אייזנקוט הוסיף: "עיתוי ואופן הפיטורין, על רקע חקירות נגד סביבת ראש הממשלה מחייבים מחאה המונית ומאבק ציבורי ופוליטי, עד החלפתו המהירה בדרך דמוקרטית".

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר תקף את החלטתו של נתניהו לפטר את בר: ״ממשלה שמקדמת בפראות הפיכה משטרית, שעיקרה ריסוק עצמאות מערכת המשפט וגורמי הבקרה על השלטון, ופועלת באופן חד-צדדי לשנות את אופייה הדמוקרטי של ישראל, לא יכולה – לא משפטית, לא ציבורית ולא מוסרית – לפטר את אחד משומרי הסף החשובים שתפקידם להגן על החוק ואזרחי המדינה, ולהחליפו במי שנאמנותו נתונה למנהיג ולא לעקרונות הדמוקרטיה".

בכר הוסיף כי "כשזה נעשה על רקע חקירה רגישה שמנהל השב"כ בלשכת ראש הממשלה, ובלי כל התייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה, מדובר במהלך מופקר, מסוכן ובלתי חוקי, שחותר תחת יסודות הדמוקרטיה וחובה לבלום אותו".

חברת הוועדה לבחירת שופטים, ח"כ קארין אלהרר, טענה כי "כנראה שפרשת קטאר-גייט ממש מלחיצה את נתניהו עד כדי כך שהוא פועל בחוסר שיקול דעת ובניגוד עניינים. ‏מטריד שבמקום לדרוש בעצמו את החקירה הוא פועל כדי לפטר את החוקר".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ מסר כי "ראוי היה שראש השב”כ יקח אחריות אמיתית ויפרוש מיוזמתו כבר לפני יותר משנה ויחסוך את הצורך בהדחתו. אחרי כישלון כל כך מהותי כמו זה שהתרחש ביום שמחת תורה, האחריות מחייבת לפנות את המקום כבר מזמן. היצמדותו לכיסא והנימוקים שניתנו לכך בפומבי ובתדרוכים הם חוצפה, יהירות, והדבר הכי הפוך מדמוקרטיה שיכול להיות".

כזכור, בישיבת סיעת הציונות הדתית שהתקיימה בשבוע שעבר, אמר סמוטריץ: ‏״ראש השב״כ עושה סיכול ממוקד למושג האחריות האישית, הוא מתבצר בכיסא בצורה לא דמוקרטית, אם אני ראש הממשלה אני מדיח אותו על המקום, זה שהוא לא מודח זאת חולשה של הדרג המדיני״.

השר לשעבר איתמר בן גביר, אשר בימים אלה מתנהל משא ומתן על חזרתו לשולחן הממשלה, מסר כי הוא "מברך את רה״מ על ההחלטה לפטר את ראש השב״כ. זהו דבר שדרשתי מזה זמן רב, ועדיף מאוחר מלעולם לא. אין מקום במדינה דמוקרטית לפקידים שמתנהלים באופן פוליטי לעומתי נגד נבחרי הציבור. הימין חייב ללמוד מהנשיא טראמפ למגר את הדיפ סטייט, להתנהל כמו דמוקרטיה, ולהשיב את אמון הציבור בגופי הביטחון והמשפט במדינת ישראל".

שר התקשורת שלמה קרעי מסר: "פיטוריו של ראש השב”כ, רונן בר, הם צו השעה – הכרח קיומי ומיידי. ראש השירות החשאי של מדינת ישראל שהפך את עצמו לדיקטטור בגיבוי היועמ”שית. בר הוא אחד האחראים המרכזיים לאסון השביעי באוקטובר, וכעת הוא ממשיך לערער את ביטחון ישראל ולכרסם בדמוקרטיה במסווה של סמכות ביטחונית. פיטוריו הם צעד חיוני לשיקום אמון הציבור ולעצירת הכרסום ביסודות הדמוקרטיה הישראלית. בישיבת הממשלה הקרובה – אתמוך בפיטוריו ובפיטורי היועמ״שית בכל הכוח".