לאחר הדיון על האפשרות להקים ועדת חקירה לאירועי 7 באוקטובר, הממשלה קיבלה היום (שני) החלטה בת שלושה סעיפים. ראשית, לאור החלטת הקבינט אתמול על הרחבת התמרון במלחמה, נקבע כי לא הזמן כעת לחקור.
בנוסף, הממשלה והכנסת יגבשו הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית מיוחדת שתייצג דעות שונות בציבור ותזכה לאמון רוב הציבור. כמו כן, הוחלט לעדכן את בג"ץ בעוד 90 יום בהחלטה. לדברי הגורמים שהשתתפו בישיבה, ההחלטה הזו היא בעצם הסיכום של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכתב אותה תוך כדי הדיון.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב להחלטת הממשלה: "המשמעות היחידה של אי הקמת ועדת חקירה ממלכתית היא שאסון ה-7.10 יקרה לנו שוב ושוב. אם לא נחקור מה הוביל לאסון - לא נוכל להפיק לקחים ולהבטיח שזה לא יקרה שוב. נתניהו ניסה למנוע הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון ופרשת הצוללות. גם הפעם ועדת חקירה ממלכתית קום תקום".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ כתב: "הממשלה צודקת, זה לא הזמן להקים ועדת חקירה ממלכתית, הזמן הזה היה לפני למעלה משנה כשהגשתי את ההצעה לממשלה, וכל רגע שזה מתעכב - ביטחון המדינה נפגע. הציבור לא טיפש. הסיבה היחידה שלא מוקמת ועדת חקירה ממלכתית היא ניסיון לברוח מאחריות. אם אתם לא מתכוונים לעשות את זה, לפחות תחסכו לנו את התירוצים המביכים".
שקמה ברסלר, משה רדמן, יאיא פינק ועמי דרור, ממובילי המחאה: "ראש ממשלת החמאס הוא נכס לא רוצה שיחקרו אותו. לא על אחריותו לטבח והאסון הביטחוני החמור בתולדות המדינה, לא על הפקרת החטופים ולא על החדירה הקטארית ללשכה שלו בזמן מלחמה. הציבור הישראלי יעמוד כחומה בצורה בכל מקום ועד מתי שנצטרך כדי להחזיר את המנדט לעם".
קודם לכן, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שלחה אל הממשלה מכתב בו דרשה מהשרים לקבל החלטה לגבי חקירת אירועי השבעה באוקטובר. לדברי היועמ"שית, הימנעות הממשלה מקבלת החלטה בעניין ועדת חקירה ממלכתית גורמת לנזקים ופוגעת בחקר האמת.
"ועדת חקירה ממלכתית היא הכלי המשפטי הייעודי והייחודי הקיים בדין ההולם את חקירת אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל". מנגנונים אחרים אינם הולמים את אופיים של האירועים הנחקרים, בין היתר, נוכח תלותם בדרג המדיני, אשר חלקו באירועים מתחייב להיבחן גם הוא. זאת, הן בהיבטי המינוי של חבריהם והן בהיבטים יישומיים הנוגעים לפעולתם. ישנה חשיבות מכרעת בנסיבות העניין לניתוק הזיקה מהדרג המדיני, בכל הנוגע ליכולת להגיע לחקר האמת ומבחינת האמון שיינתן בתוצאות החקירה", הבהירה היועצת המשפטית לממשלה.
כאמור, הממשלה קיימה היום דיון נוסף בנוגע לדרכי בחינת השבעה באוקטובר ובהמשך למסור הודעת עדכון בנושא לבג"ץ. לדברי היועמ"שית, "מאז הדיון הקודם בממשלה השתנו הנסיבות באופן מהותי המחייב שקילה מחודשת של העמדה. חלוף הזמן הנוסף, בפני עצמו, מעצים את הפגיעה באפשרותה של ועדת חקירה ממלכתית לבצע חקירה אפקטיבית".
היועצת הוסיפה כי בדיון הקודם התבססה הממשלה על הנימוק "כי טרם בשלה העת לחקר אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", בין היתר בגלל מצב הלחימה. נימוק זה אינו עומד עוד. בפועל מתקיימת בעת הזו בחינה של אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" על ידי מבקר המדינה בלבד, לאחר שזה הגיע לאחרונה להסכמה עם גופי הביטחון כי ניתן להתקדם בביקורת גם בנושאי הליבה וזאת בשים לב לשינוי בנקודת האיזון בשים לב לחלוף הזמן ובראי תמונת הלחימה".
לדבריה של היועמ"שית, "האפקטיביות של פעולה עתידית של ועדת חקירה בחלוף הזמן, ובנושאים בהם כבר התקיימה ביקורת של מבקר המדינה, לאחר שיימסרו לו גרסאותיהם של המעורבים המרכזיים, צפויה להיפגע, בדגש על פגיעה באפשרות להגיע לחקר האמת ופגיעה בזכויות נחקרים. כך בכלל וכך בפרט בנסיבות בהן מבקר המדינה הודיע כי בכוונתו להסיק מסקנות אישיות, על כל המשתמע מכך מבחינת ההיערכות המשפטית של המבוקרים למצב דברים זה. כמו כן, בנסיבות אלו, גופים שונים יכולים להגיע למסקנות שונות באותו עניין ובכך ייפגע גם אמון הציבור".
לסיכום, טענה היועמ"שית כי "בשים לב למכלול הנסיבות, ובפרט חלוף הזמן וקיומה של ביקורת מבקר המדינה ביחס לסוגיות הליבה של אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", קיים צורך להשלים את הדיון בשאלת המנגנון המתאים לבדיקת אירועי השבעה באוקטובר ללא דיחוי, תוך התייחסות לכלל השיקולים שנזכרו לעיל. לעמדתי, כפי שהובהרה כבר בישיבה הקודמת, ועדת חקירה ממלכתית היא המנגנון המתאים, בשים לב לאופי הסוגיות, סמכויות הוועדה ופומביות עבודתה. על הממשלה לקבל החלטה מנומקת בעניין, בהיותה החלטה מינהלית, ועליה להציג נימוקים אלו במסגרת ההודעה שתוגש לבית המשפט הדן בעתירה".
ציטוטים מתוך הדיון בממשלה
השר אבי דיכטר: "בערב הקבינט מקבל החלטה להרחיב את המלחמה בעזה, ובבוקר מחליטים על ועדת חקירה בה מי שמוביל את המלחמה הם הנבדקים". והוסיף: "מאותו יום שהחלטנו על הקמת הוועדה, כל מי שיגיע אליה הקשב שלו יהיה שונה. גם ראש הממשלה הוא לא סופרמן".
מזכיר הממשלה יוסי פוקס ענה: "אני לא בטוח".
השר יצחק וסרלאוף: "אם בג"ץ היה לוטו, הייתי מיליונר. צדקתי בכל הניחושים שלי מה הוא יפסוק. המחדל השני הוא שראש הממשלה צריך להעיד פעמיים בשבוע בזמן מלחמה, ואני מקווה שיחקרו גם את זה".
השר מיקי זוהר: "צריך לבוא לאופוזיציה ולהסכים על השם (האדם) שימנה את חברי הוועדה, שהוא לא השופט עמית, בהסכמת שני שליש מחברי הכנסת. זה יעביר את משקל הכובד גם לאופוזיציה".
השר יואב קיש: "אין ויכוח - חייבים לחקור. אין לי אמון בשופט עמית וגם לא ביועמ"שית. עד שהליך פיטוריה לא יושלם, לא נכון להיכנס להליך של ועדת חקירה. אם הייתה יועמ"שית לא פוליטית היא הייתה עוצרת את משפט ראש הממשלה".
השר עמיחי שיקלי: "יש לנו חוסר אמון בשופט עמית. צריך לייצר מנגון פריטטי-שיוויני ומי שיעשה את זה היא הכנסת. צריך להביא מומחים - שופטים בדימוס, מומחי מודיעין וביטחון. המנדט צריך להיות של הכנסת. הבעיה היא לא השם ׳ממלכתית׳, אלא מול האדם שפועל בצורה פוליטית שאין לנו אמון בו (השופט עמית)".
השר שלמה קרעי: "בג"ץ שותף לאובדן כוח ההרתעה. הגורם הנייטרלי שצריך להקים את הוועדה היא הכנסת. העיתוי של מועד החקירה, צריך להיות של הממשלה".
השר ניר ברקת: "2/3 מהכנסת צריכים לקבוע את היו"ר ואת הרכב הוועדה. צריך לתת לה מנדט רחב מאוד".
השר דיכטר: "גם אם נקים עכשיו ועדה ונגיד שהיא תתחיל לעבודה עוד 60 או 90 יום זה לא יהיה שוטף + אלא שוטה +… לא מקימים ועדה בזמן מלחמה".
השר קרעי: "אם שואלים את הציבור האם אתם בעד ועדת חקירה ממלכתית - הרוב בעד. אבל כשאתה מפרט ושואל: האם יצחק עמית צריך להרכיב את הוועדה - התשובה היא מה פתאום?! בג"צ צריך להיחקר על הפגיעה בבטחון ולא להוביל את החקירה. צריך לתת לכנסת כבר עכשיו לגבש חוק להקמת ועדת חקירה רחבה ככל האפשר והממשלה תקבע את המועד".
השר שיקלי: "צריך ועדה פריטטית בכנסת".
השר ברקת: "צריך ועדה ברוב של 2/3 מחברי הכנסת".
השר זוהר: "צריך ששמונים חברי כנסת יצביעו בעד יו"ר הוועדה, ורק אז תוכל הוועדה לקום".
השר אלקין: "צריך הסכמה בין עמית לסולברג. אני סומך על סולברג".
כאמור, הדיון על הקמת הוועדה שתבדוק את מחדלי 7 באוקטובר התקיים הבוקר במסגרת ישיבת הממשלה, כשלושה חודשים אחרי הדיון הקודם בנושא שהסתכם בעיקר בציטוטים שדלפו מהישיבה וללא החלטות. נזכיר כי הממשלה שמתנגדת עקרונית להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי השבת השחורה, חויבה לדון בסוגיה על ידי בג"ץ שבחודש דצמבר האחרון הורה לממשלה תוך 60 יום לקיים דיון בהקמת ועדת חקירה ממלכתית.
הדיון הראשון, כאמור, התקיים בחודש פברואר. במהלך הדיון ראש הממשלה נתניהו והשרים התבטאו נגד הקמת ועדת חקירה ממלכתית בטענה כי תהיה "פוליטית" ולא הוגנת. דיון ההמשך שמתקיים היום - גם הוא לא צפוי להסתיים בהחלטות, על אף עמדת היועצת המשפטית לממשלה.