בצל ביקורו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, במזרח התיכון - נמשכים המאמצים של המתווכות, ובראשן - של ארצות הברית, להתניע עסקת חטופים והפסקת האש. אתמול (שני) בצהריים, שליחו המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. השניים נועדו במשך יותר משעתיים, כאשר במרכז שיחתם - הרצון האמריקאי למצות את חלון ההזדמנויות כל עוד הנשיא טראמפ נמצא באזור - ולהגיע להסדר.
בעקבות השיחה הממושכת עם ויטקוף, ראש הממשלה נתניהו הודיע כי הנחה להוציא את צוות המו"מ הישראלי לקטר. הצוות כולל את מתאם השבויים והנעדרים גל הירש, את סגן ראש שב"כ מ' ואת יועץ ראש הממשלה לעניינים מדיניים אופיר פלק.
השר רון דרמר שעומד באופן רשמי בראש צוות המו"מ הישראלי, לא יטוס לקטר ולא ישתתף בשיחות - מה שמחזק את הביקורת הגוברת על דרמר בקרב הדרג המדיני על כך שהובלתו של המו"מ לעסקת חטופים עד כה לא הוכיחה את עצמה. באופן רשמי, ישראל דבקה בעקרונות "מתווה ויטקוף" או "מתווה מצרי-ישראלי", שלו כבר הסכימה לפני מספר שבועות.
אולם, על פי שני גורמים בכירים, האמריקאים כבר לא רואים במתווה המקורי מפתח לעסקת הפסקת האש ומתקדמים לפתרונות עדכניים.
על פי אותם גורמים, אתמול במהלך פגישתו עם רה"מ נתניהו, סטיב ויטקוף הניח על השולחן הצעה חדשה. מדובר בניסיון לקדם מסלול שנותן אופק לסיום מלחמה. זאת מתוך הבנה כי מתן פרספקטיבה לעסקה כוללת שתביא להפסקת אש קבועה, ארוכת הטווח, עשוי לגרום לחמאס להתגמש ולהסכים לעסקה. השיחות בקטר צפויות להימשך מספר ימים, עד סוף ביקורו של טראמפ. הצוות הישראלי ישוב ארצה בתום השיחות, ככל הנראה ביום שישי.
מחלקת המדינה האמריקאית אמרה לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי "וושינגטון וריאד יחתמו על הסכמים חשובים במהלך ביקורו של טראמפ", והוסיפה כי "השותפות שלנו עם סעודיה איתנה ואסטרטגית. אנו מתאמים עם ריאד בנוגע לסיום המלחמה בעזה ומתמקדים במניעת איראן להשיג נשק גרעיני במשא ומתן".
יש להזכיר כי לאורך כל הדרך, בסבבי משא ומתן האחרונים, ישראל העלתה שלוש דרישות עקרוניות כתנאי לכל הסכם קבע: שלילת שליטה אזרחית של חמאס ברצועת עזה (לתנאי הזה חמאס הסכים מזמן, בכירי חמאס הביעו הסכמה לוועדה אזרחית שתשלוט בעזה); פירוז חמאס מנשקו והגליית בכירי חמאס.
עד כה סעיפים 2 ו-3 היו נקודת המחלוקת. ויטקוף מנסה לגשר על הפערים ומציע פירוז בשלבים ולא באופן מיידי. כמו כן, ההצעה מדברת על הפסקת אש לכל אורך המו"מ על ההסדר הסופי לטווח ארוך.
אחרי פרסום מתווה ויטקוף הקודם - חמאס קיבל החלטה אסטרטגית שהוא לא מוכן להסכם ביניים גרידא, ללא אמירה ברורה על המו"מ להסכם הסופי. גם בנקודה הזאת ויטקוף מנסה להציע פתרון. הצעתו האחרונה מדברת על המתווה שכולל לא רק הסכם הביניים, אלא גם - העקרונות (ללא פרטים) של הסכם הקבע העתידי.
הצעת ויטקוף החדשה מותירה מספר שאלות קריטיות לעתידה. האם נתניהו יהיה מוכן לאשר מתווה שנותן ביטוי ברור לעקרונות של הסדר הקבע? אם כן - האם ראש הממשלה מסוגל להעביר מתווה כזה בקבינט המדיני-ביטחוני וממשלה? וכמובן - האם חמאס יסכים למתווה החדש.