המשך הצונאמי המדיני, בעקבות הודעת מדינות המערב: כשנשאל על ידי רדיו צרפתי France Inter לגבי "צעדים נוספים, כולל סנקציות ממוקדות", שר החוץ של צרפת ז'אן-נואל בארו ציין את הבחינה מחדש של הסכם האסוציאציה בין האיחוד האירופי לישראל – מהלך שצרפת תומכת בו. הסכם האסוציאציה הינו הסכם בילטרלי הנוגע לכלל תחומי הקשר בין מדינות האיחוד האירופי ומדינת ישראל.
ההסכם נחתם ב-1995 ונכנס לתוקף בשנת 2000. הסכם האסוציאציה מהווה מסגרת משפטית למערך היחסים בין האיחוד האירופי וישראל בתחום הכלכלי, בתחום המדיני, התרבותי, החברתי והבריאותי. הבוקר שר האוצר ויו"ר מפלגת הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', הגיב בחריפות להודעת מדינות המערב.
בהודעה שפרסם בעברית ובאנגלית כתב סמוטריץ': "מנהיגי צרפת, אנגליה וקנדה התייצבו אתמול בחשיכה מוסרית לצידו של ארגון טרור שאנס, שחט, רצח ושרף נשים, תינוקות וילדים ושמכריז שוב ושוב על שאיפתו להשמדת מדינת ישראל. הגדילו לעשות ועוד מבקשים להעניק פרס לטרור ולתת לו מדינה.
ישראל לא תרכין את ראשה בפני הצביעות המוסרית, האנטישמית והחד-צדדית הזו, תמשיך במלחמה הצודקת והמוסרית עד להשמדת חמאס, השבת החטופים והסרת האיום הנשקף מרצועת עזה לעבר אזרחי ישראל, ולא תסכים לעולם להקים במרכזה מדינת טרור שתסכן את קיומה ותאיים על עתידו של העם היהודי ומדינתו האחת והיחידה." מוקדם יותר ראש הממשלה נתניהו תקף את הודעת שרי החוץ המערביים.
בהצהרה משותפת שעליה חתומים כעשרות שרי חוץ של מדינות שונות, נכתב: "על אף שאנו מכירים באותות ראשוניים לחידוש מוגבל של הסיוע, ישראל חסמה במשך יותר מחודשיים הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. מזון, תרופות וציוד חיוני אזלו. האוכלוסייה בעזה ניצבת בפני רעב. תושבי עזה חייבים לקבל את הסיוע ההומניטרי שהם זקוקים לו באופן נואש".
"לפני החסימה, האו"ם וארגוני סיוע פעלו בנחישות כדי להעביר סיוע לתוך הרצועה, תוך סיכון חייהם ועמידה באתגרים קשים שהציבה ישראל. ארגונים אלה מחויבים לעקרונות ההומניטריים ופועלים בעצמאות, ניטרליות, הוגנות ואנושיות. יש להם את היכולת הלוגיסטית, הידע והכיסוי התפעולי הדרושים להעברת סיוע לכלל האוכלוסייה ברצועה".
"קבינט הביטחון של ישראל אישר, לפי הדיווחים, מודל חדש להעברת הסיוע – מודל שאותו האו"ם ושותפינו ההומניטריים אינם יכולים לתמוך בו. הם הבהירו כי לא ישתתפו בשום הסדר שאינו מכבד במלואו את העקרונות ההומניטריים. עקרונות אלה חשובים בכל אזור עימות ויש ליישמם בעקביות".
"האו"ם התריע כי המודל המוצע אינו יעיל, אינו מהיר ואינו בהיקף הנדרש. הוא מסכן גם את מקבלי הסיוע וגם את העובדים בשטח, פוגע בעצמאות האו"ם ושותפיו האמינים, וקושר את הסיוע לשיקולים פוליטיים וצבאיים – דבר שאסור שיקרה. אסור שהסיוע ההומניטרי יהפוך לכלי פוליטי, ואין לצמצם את הטריטוריה הפלסטינית או לשנות את הדמוגרפיה שלה".
"כשותפים הומניטריים, יש לנו שתי דרישות ברורות מממשלת ישראל: לאפשר חידוש מלא ומיידי של הסיוע ההומניטרי לעזה, ולאפשר לאו"ם ולארגוני הסיוע לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי – כדי להציל חיים, להפחית סבל ולשמר את כבוד האדם".
"אנו ממשיכים להיות מחויבים למענה לצרכים החמורים בעזה, ומדגישים שוב: חמאס חייב לשחרר מיידית את כל החטופים ולאפשר חלוקה חופשית של הסיוע ההומניטרי. אנו משוכנעים כי חזרה מיידית להפסקת אש והתקדמות לעבר פתרון שתי מדינות הן הדרך היחידה להביא שלום וביטחון לישראלים ולפלסטינים, ולהבטיח יציבות ארוכת טווח לכל האזור."
על ההצהרה חתומים שרי החוץ של אוסטרליה, קנדה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, איסלנד, אירלנד, איטליה, יפן, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, הולנד, ניו זילנד, נורווגיה, פורטוגל, סלובניה, ספרד, שוודיה ובריטניה.
בעקבות ההצהרה, כתב נשיא צרפת, עמנואל מקרון בחשבונו ברשת X כי " אנחנו מתנגדים בתוקף להרחבת הפעילות הצבאית הישראלית בעזה. רמת הסבל האנושי בעזה היא בלתי נסבלת. לקראת הוועידה ב־18 ביוני בניו יורק, על כולנו לפעול ליישום פתרון שתי המדינות".