סערה חדשה סביב המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS): אל”מ (במיל’) רונן כהן, לשעבר סגן ראש חטיבת המחקר באמ”ן ומי שנחשב לאחד מאנשי המודיעין המוערכים בישראל, טוען כי הוזמן להרצות במכון – אך ברגע האחרון בוטלה ההרצאה, לטענתו - בעקבות לחצים פוליטיים והסתייגות מעמדותיו. בשיחה עם מעריב, כהן פרש את השתלשלות האירועים וטוען ל”הדרה פוליטית” ממוסד שמציג את עצמו כמכון מחקר עצמאי.
“INSS פנו אליי ביוזמתם להגיע ולהציג הרצאה ואני נעניתי בחיוב,” סיפר כהן ל”מעריב”. “לאחר מכן דחו את מועד ההרצאה בשבוע כי טענו שראש המכון, תמיר היימן, רוצה לשמוע את ההרצאה והוא בחו”ל – אז דחינו את המועד בשבוע. לקראת מועד ההרצאה החדש קיבלתי הודעה שמאילוצים כאלה ואחרים ההרצאה נדחתה למועד לא ידוע, ובנוסף נאמר לי שראש המכון רוצה לדבר איתי. הסכמתי. נקבעה פגישה באותו יום שלישי שבו הייתי אמור להרצות – הפגישה הייתה בבוקר”.
כהן מספר כי במהלך הפגישה שמע “כל מיני תירוצים והסברים כביכול שהייתה אי הבנה”, אך מבין השורות הבין היטב את המסר: “השורה התחתונה בסופו של דבר היא שאני לא ארצה שם”.
לדבריו, הסיבה האמיתית לביטול אינה קשורה ללוח זמנים או אי-הבנה, אלא לעמדותיו הפומביות: “מכיוון שיש לי לא מעט חברים, וחלקם נמצאים שם בקבוצות הוואטסאפ ובכל העניינים של המכון – אני קיבלתי עוד לפני הפגישה עם תמיר טלפונים והודעות שמסבירים לי שבגלל תפיסת עולמי והראיונות שנתתי בתקשורת, דברים שאמרתי על מערכת הביטחון – הם לא מוכנים לשמוע את דעתי ואת ההרצאה שלי. זאת האמת, ולא מה שאמרו לי”.
כהן טוען כי עצם הסירוב לשמוע את הרצאתו, שהייתה לדבריו מקצועית, מוכיח שהמכון איננו מתנהל כגוף אקדמי חופשי: “זה לא מכון מחקר כמו שהוא מציג את עצמו ומתהדר. זה מחזק את כל מה שאומרים עליו – זה למעשה מכון פוליטי. אם מכון מחקר שאמור להיות פתוח לכל דעה חוסם אדם בלי לשמוע אפילו את ההרצאה – שהיא הייתה אמורה להיות מקצועית, לא פופוליסטית של טלוויזיה, אלא מבוססת מסמכים, תפיסות, ודברים שעברתי בתקופת הצבא – זה אומר הרבה”.
לדבריו, ההרצאה נועדה להציג ניתוח מודיעיני ומבצעי ולא להתנגח בממסד, אך גם כך – הוא סורב. “לא רק שלא הקשיבו, הייתה להם את האפשרות להגיד לי להגיע ומי שלא מתאים לו – לא יגיע להקשיב. ממה שהבנתי, המכון הזה כפוף ללחצים של בכירים לשעבר ותורמים, והם נכנעים ללחצים אלו ובעצם מדיר את מי שלא מנגן את המנגינה שלו”.
עם זאת, כהן מבהיר כי אין לו טענות אישיות כלפי ראש המכון, האלוף (במיל’) תמיר היימן: “חשוב להגיד שלפי תחושתי, ראש המכון תמיר היימן באמת רצה, ואני מאמין לו. אבל לדעתי – הוא לא היה מספיק חזק כדי לעמוד בלחצים שהופעלו עליו”.
הוא אף מציין את העובדה שהוזמן לשיחה אישית מקדימה – דבר שאינו מקובל, לטענתו, כלפי מרצים אחרים במכון: “בכל שבוע ביום שלישי בצהריים יש שם ארוחת צהריים שבה מזמינים מישהו אחר להרצות. אני לא חושב שמי שמוזמן להרצות קוראים לו לשיחה מקדימה כמו שקראו לי – בשביל להבין את התפיסה. לי קראו, ובמשך שעה שלמה הסברתי את תפיסת העולם ומה אני מתכוון להרצות. אגב, אז הוא (תמיר) אמר שהתרשם שזה עניין מקצועי ודעתי ברורה – כלומר, הוא אהב את מה שהוא שמע – ועדיין הם לא מוכנים לשמוע את ההרצאה. זה ממש מעיד על הפוליטיקה החזקה ששולטת במכון מחקר שנחשב כביכול מהבכירים בארץ”.
לסיום אמר כהן: ״לאחר ה 7 באוקטובר והעובדה שתפיסות עולם של בכירי המכון קרסו בזו אחר זו, עולה החשיבות להיפתח ולשמוע דעה אחרת ולו לשם ההיפכא מסתברא״.
מהמכון למחקרי ביטחון לאומי נמסר: ״המכון למחקרי ביטחון לאומי הוא מכון מחקר עצמאי ונטול פניות שמשלב בכנסיו מומחים על בסיס מקצועי ולא על בסיס שום שיקול אחר. בכנסים של המכון לוקחים חלק אנשי מקצוע בעלי דעות מגוונות מכל הצדדים ומכל התחומים. אנו גאים בכך שרשימת המומחים המעוניינים לקחת חלק באירועים שלנו ארוכה ומתארכת״.