עימות חסר תקדים בקבינט: בן גביר זעם, והשיב מיד לרמטכ"ל

בדיון המדיני-ביטחוני אמש התריע הרמטכ״ל אייל זמיר מפני החרפה באירועי הפשיעה הלאומנית והציג את השלכותיה גם על כוחות צה״ל בשטח. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב בחריפות

אנה ברסקי צילום: פרטי
תיעוד פלסטיני מליל המהומות בחווארה | צילום: רשתות ערביות

לדברי משתתפים בדיון, הרמטכ״ל אמר: "יש עליה גדולה בפשיעה הלאומנית. זרקו אבנים על ערבים וגם נפגע חייל צה״ל מאבן שזרקו עליו".

הדברים הללו הציבו במרכז הדיון לא רק את הפגיעה בפלסטינים או את ההשלכות המדיניות של האירועים, אלא גם את המחיר המבצעי המיידי מבחינת צה״ל. מבחינת מערכת הביטחון, מדובר בתופעה שהולכת ומכבידה על הכוחות הפועלים בשטח, דווקא בתקופה רגישה שבה צה״ל נדרש לריכוז מאמץ בכמה זירות במקביל.

הסיכום שאליו התייחס בן גביר שיקף את המתח סביב השאלה היכן יש לפעול לפינוי, ובאילו מקרים. אלא שמנגד, בצה״ל מזהירים כי התופעה אינה יכולה להימדד רק לפי השאלה אם מדובר באירוע נקודתי או במאחז כזה או אחר, אלא לפי ההשפעה המצטברת על הביטחון, על מרחב הפעולה של הכוחות ועל היציבות הכוללת בגזרה.

דבריו של זמיר אמש השתלבו בקו תקיף ועקבי שהציג בימים האחרונים ביחס לפשיעה הלאומנית. כבר מוקדם יותר השבוע הוא הזהיר בפומבי מפני התגברות הפשיעה הלאומנית, והבהיר כי מדובר בתופעה שפוגעת בביטחון, בצה״ל ואף בהתיישבות עצמה. אלא שהדיון אמש המחיש כי מאחורי ההסכמה העקרונית על הצורך להילחם באלימות, מסתתרת מחלוקת עמוקה בהרבה: היכן עובר הקו בין אכיפה ביטחונית נחוצה לבין מה שחלק מהשרים תופסים כמדיניות כוחנית ומרחיבה מדי.

תגיות:
יהודה ושומרון
/
איתמר בן גביר
/
אייל זמיר
/
אבי בלוט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף