הכרעה בינלאומית: גנץ חסין מפני תביעה אזרחית על פעילותו ב"צוק איתן"

בית המשפט לערעורים בהולנד קבע כי שר הביטחון ומנכ"ל משרדו, יהיו חסינים מתביעה אזרחית על פעילותם בצוק איתן. המשנה ליועמ"ש בירך: "פסק דין שישמור על כלל המפקדים בצה"ל"

לוגו reuters צילום: רויטרס
בני גנץ
בני גנץ | צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90

בית המשפט לערעורים בהולנד קבע היום (שלישי) כי שר הביטחון בני גנץ ומנכ"ל משרדו אמיר אשל חסינים מפני תביעה אזרחית, בגין פעילות נגד טרור במסגרת מבצע "צוק איתן". פסק הדין התקדימי נקבע בתיק שעסק בנושא מותם של שישה פלסטינים בתקיפה אווירית על עזה במהלך המבצע.

בהחלטתו, אימץ בית המשפט לערעורים את הקביעה הקודמת שנקבעה בערכאה נמוכה יותר בינואר 2020, לפיה גנץ אשר כיהן כרמטכ"ל המבצע את מדיניות הממשלה, אינו יכול לשאת באחריות בתיק אזרחי בהולנד. התובע, איסמעיל זיאדה, אזרח הולנד ממוצא פלסטיני טען כי איבד במבצע את אמו, שלושה מאחיו ואת גיסתו ואחיינו, בעקבות הפצצות ישראליות, עליהן היה אחראי גנץ כרמטכ"ל.

בתביעה ביקש התובע פיצויים מגנץ, על פי כללי השיפוט האוניברסאליים של הולנד. על פי החלטת בית המשפט לערעורים, "פסק דין על מעשיהם של גנץ ואשל, יכלול בהכרח פסק דין על מעשיה של מדינת ישראל, לגביהם אין לבית משפט הולנדי סמכות".

רועי שונדרוף, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, בירך על פסק הדין: "זהו תקדים משפטי חשוב ביותר ששומר על כלל המפקדים בצה"ל מניסיונות דומים".

תגיות:
בני גנץ
/
צוק איתן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף