מנגל יום העצמאות, ארוחות שישי משפחתיות וארוחות מושחתות עם חברים - יש לנו אינספור הזדמנויות להוציא את כל הרטבים האהובים שלנו. חרדל, קטשופ, מיונז והרטבים השונים אמנם מוסיפים המון טעם לאוכל, אבל אם בריאות היא בראש סדר העדיפויות שלכם, כדאי לשים לב לכמות השומן והסוכר שהם מכילים.
חשוב לדעת - לא כל הרטבים נולדו שווים. בעוד שחלקם עמוסים בחומרים משמרים ושומנים מזיקים, אחרים מתחפשים למוצרים דלי קלוריות אך למעשה מכילים כמויות גבוהות של מלח ורכיבים בעייתיים. מצד שני, ישנם רטבים שדווקא תורמים לבריאות שלנו, משפרים את בריאות המעיים ומספקים נוגדי חמצון חיוניים.
אז בין אם אתם מחפשים במקרר את הרוטב המושלם למנה שלכם, או מתכננים איזה ממרח להוסיף לכריך לעבודה, הנה מה שחשוב שתדעו על הרטבים הפחות בריאים שנמצאים כמעט בכל בית ישראלי.
עדיין, קל להגזים עם רוטב עשיר זה, מה שהופך אותו לקל להערמת קלוריות לא מכוונות. למרבה המזל, יש אפשרויות דלות שומן אם אתם חובבי מיונז - רק זכרו לבדוק את רשימת הרכיבים כדי להבטיח שזו אכן גרסה בריאה יותר.
כף אחת של קטשופ בדרך כלל מכילה כ-20 קלוריות, 140 מיליגרם נתרן וארבעה גרם סוכר. זו אולי בדיוק התוספת הטעימה שאתם מחפשים, אבל זו כמעט כפית מלאה של סוכר למנה שאתם מוסיפים לארוחות שלכם. אם אתם אוהבים קטשופ, זה רעיון טוב לחפש אפשרויות בריאות יותר של הרוטב, כמו גרסאות אורגניות, דלות נתרן או ללא תוספת סוכר.
כף אחת של רוטב סויה מכילה כ-879 מיליגרם נתרן. זה יותר ממחצית הנתרן שאתם צריכים ליום שלם, שהוא בערך 1,500 מיליגרם. דו"ח מארגון הבריאות העולמי בשנה שעברה ציין שקנדים צורכים בממוצע כמעט פי שניים מכמות הנתרן המומלצת ליום.
כמו חלק מאפשרויות הרטבים האחרות, אתם עשויים למצוא שמנת חמוצה מופחתת שומן. אפשרות אחרת שאתם יכולים לנסות היא לערבב אותה עם יוגורט יווני כדי לקבל את אותו טעם אבל פחות שומן רווי, בתוספת יתרונות נוספים כמו חלבון וסידן.
יתר על כן, רבות מהגרסאות דלות השומן או דלות הקלוריות האלה של רטבי סלט עשויות להיות אמיתיות במובן הזה של ה״דל״. עם זאת, הן עלולות להיות מלאות ברכיבים מוספים כמו סירופ תירס, גומי קסנטן, גומי גואר ותוספים אחרים שמעולם לא שמעתם עליהם. תמיד קראו את רשימת הרכיבים ותווית התזונה של המוצרים שאתם קונים, או אפילו שקלו להכין רוטב סלט משלכם בבית.