סוף לניחושים: ההמצאה שתגלה מה באמת מסתתר בתוך הפירות והירקות

מחקר פורץ דרך מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית מציע פתרון חדשני לניטור ובקרת איכות של ירקות ופירות בזמן אמת, תוך שמירה על טריותם ואיכותם - צעד משמעותי לקידום החיים שלנו

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עגבניות
עגבניות | צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90
2
גלריה

חוקרים מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית פיתחו שיטה חדשנית המאפשרת לבדוק את איכות העגבניות בעודן על הצמח, ללא צורך בקטיף או פגיעה בפרי. המחקר, שפורסם בכתב העת Computers and Electronics in Agriculture והניב פטנט רשום בארה״ב, מציע פתרון יעיל וחסכוני שעשוי לחולל מהפכה בענף.

השיטות המסורתיות לבדיקת איכות פירות גורמות לפגיעה בפרי ובנוסף, הן מוגבלות לבדיקה לאחר הקטיף בלבד. לעומת זאת, המכשיר החדש מאפשר ניטור איכות לא הרסני עוד בשלב הגידול, באופן זול ובמהירות יחסית גבוהה.

ToMAI-SENS – מכשיר המספק מידע על מדדי איכות הפרי בעזרת צילומים היפרספקטרלים ומודל מבוסס למידת מכונה
ToMAI-SENS – מכשיר המספק מידע על מדדי איכות הפרי בעזרת צילומים היפרספקטרלים ומודל מבוסס למידת מכונה | צילום: ידידיה הריס

החדשנות במחקר מתבטאת גם בצמצום משמעותי של העלויות - החוקרים הצליחו לפתח מודל המסוגל לנבא את כל מדדי האיכות באמצעות חמישה אורכי גל בלבד, מה שמאפשר פיתוח מכשיר פשוט וזול לשימוש מסחרי. המחקר, שכלל 567 פירות מחמישה זנים שונים ובתנאי גידול מגוונים, הוכיח את יעילות השיטה באופן נרחב. התוצאות מראות דיוק גבוה במיוחד במדידת משקל ומוצקות הפרי, עם יכולת חיזוי של 95% ו-89% בהתאמה.

הטכנולוגיה החדשה צפויה לתרום משמעותית הן לחקלאים ולתעשיית המזון והן למחקר המדעי בתחום התפתחות הפירות. פיתוח זה מדגים כיצד טכנולוגיות חדשניות יכולות לשפר את החקלאות המודרנית ולהוביל לייעול תהליכי הגידול והקטיף.

תגיות:
עגבניות
/
בינה מלאכותית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף