על פי התנ"ך, תיבת נח הצילה את האנושות ואת כל החיות מהשמדה בטוחה במהלך מבול עתיק. כעת, 5,000 שנה לאחר שמי המבול כביכול נסוגו, מדענים טוענים כי גילו את מיקומה של הספינה המפורסמת. צוות בינלאומי של חוקרים טוען כי גבעה בצורת סירה שנמצאת 30 ק"מ דרומית להר אררט בטורקיה, היא למעשה השרידים המאובנים של כלי שיט עשוי עץ.
מבנה דורופינאר הוא מבנה גיאולוגי באורך 163 מטר העשוי מסוג של עפרת ברזל הנקראת לימוניט. הוא ריתק חוקרים זמן רב בשל העובדה שצורתו ומבנהו כמעט תואמים לאלו שניתנו לתיבה בתנ"ך. ראיות חדשות מראות כי הגבעה אכן חוותה מבול הרסני לפני 5,000 שנה. זה תומך בתיאור התנ"כי של מבול שכיסה את האזור בין 3000 ל-5500 לפנה"ס.
"המחקרים שלנו מראים כי אזור זה היה מיושב בתקופה זו ושבשלב מסוים, הוא כוסה במים, מה שמחזק את האפשרות שהתרחש אירוע קטסטרופלי בעל עוצמה רבה", אמרו החוקרים. מדענים אומרים כי מבנה גיאולוגי גדול בצורת סירה עשוי להיות שרידי תיבת נח כאשר ראיות חדשות מראות שהאזור הוצף לפני 5,000 שנה. על פי התנ"ך, תיבת נח הצילה את האנושות ואת כל החיות מהשמדה בטוחה במהלך מבול עתיק.
מאז 2021, שיתוף פעולה בין אוניברסיטת איסטנבול הטכנית, אוניברסיטת אגרי איברהים צ'צן ואוניברסיטת אנדרוז בארצות הברית חוקר את האתר תחת הכותרת "צוות המחקר של הר אררט ותיבת נח". במהלך הכנס הבינלאומי השביעי על הר אררט ותיבת נח, חוקרים הציגו ראיות חדשות שעשויות לתמוך בתיאוריה שלהם שהמבנה הוא ספינה עתיקה.
החוקרים לקחו 30 דגימות של אדמה וסלע מסביב למבנה דורופינאר ושלחו אותן לאוניברסיטת איסטנבול הטכנית לניתוח. הבדיקות הראו שהאדמה מכילה עקבות של חומרים דמויי חרסית, משקעים ימיים, ואפילו שרידים של חיים ימיים כמו רכיכות. תיארוך דגימות אלו הראה שהן בנות 3,500 עד 5,000 שנה. זה מרמז על כך שמבנה דורופינאר והאזור הסובב אותו היו מכוסים במים בתקופה התואמת את התיאור התנ"כי.
לפי פרשנויות מילוליות של התנ"ך, העולם היה מכוסה במים במהלך התקופה הכלקוליתית - תקופה הנמשכת מ-5500 עד 3000 לפנה"ס. החוקר הראשי, פרופסור פארוק קאיה, אמר: "על פי התוצאות הראשוניות, מאמינים שהיו פעילויות אנושיות באזור זה מאז התקופה הכלקוליתית".
מבנה דורופינאר הוא מבנה גיאולוגי באורך 163 מטר העשוי מסוג של עפרת ברזל הנקראת לימוניט. מבנה דורופינאר תואם בקירוב את הצורה והממדים של התיבה כפי שניתנו בתנ"ך. ניתוח חדש של דגימות קרקע מהאזור מראה שאזור זה היה מתחת למים לפני 3,500 עד 5,000 שנה, בזמן המשוער של המבול התנ"כי.
אם זה נכון, זה יחזק את הטענה שמבנה דורופינאר הוא הספינה המדויקת שבה השתמש נח התנ"כי כדי לשרוד את המבול העתיק. מלבד ראיות חדשות אלה, הטיעונים העיקריים לטובת תיאוריית תיבת נח הם הצורה והמיקום של מבנה דורופינאר.
בתנ"ך, נח מקבל הוראה לבנות ספינה שיש לה "אורך של שלוש מאות אמות, רוחבה חמישים אמות, וגובהה שלושים אמות". למרות שהמרות מיחידות תנ"כיות קשות, חלק מהחוקרים בחרו לפרש זאת כשימוש באמה המצרית הסטנדרטית של 52.4 ס"מ. בשימוש ביחידות אלה, אורכה של תיבת נח היה 157 מטר שהוא קרוב ל-168 מטרים של מבנה דורופינאר.
בנוסף, התיאור התנ"כי קובע שהתיבה נחה על "הרי אררט". מבנה דורופינאר ממוקם רק 30 ק"מ מהר אררט, הפסגה הגבוהה ביותר בטורקיה. מאז גילויו ב-1948, גורמים אלה הובילו רבים לשער שהמבנה הגיאולוגי בצורת ספינה הוא באמת העץ המאובן של תיבת נח.
מאז גילויו ב-1948 מבנה דורופינאר ריתק חוקרים המחפשים את מקום המנוחה הסופי של תיבת נח. מחקר אחרון זה מראה שהתיאוריה הזו עשויה להיות עקבית עם התיאור התנ"כי של מבול. גיאולוגים מתנגדים בחריפות לתיאוריה וטוענים שמבנה דורופינאר ניתן להסביר באמצעות תהליכים פיזיים טבעיים.
עם זאת, ראיות אחרונות אלה רחוקות מלהיות מכריעות. פרופסור קאיה מודה: "עם התיארוך, לא ניתן לומר שהספינה נמצאת כאן". באופן דומה, תיאוריית תיבת נח ספגה ביקורת חריפה מגיאולוגים הטוענים שמבנה דורופינאר אינו אלא תכונה גיאולוגית טבעית. לבסוף, כפי שציינו חוקרים רבים, לוקח מיליוני שנים לעץ להפוך למאובן אבן, כך שהתיבה לא יכולה להיות מאובנת בתוך 5,000 שנה בלבד.