מדענים צופים סופות מגנטיות שיפגעו בכדור הארץ מחר, יום רביעי. הגורם לסופות הוא הבזק שנרשם על פני השמש ביום שני בעוצמת "M4.3". ההבזק צפוי לגרום לסופות מגנטיות ברמות "G1" ו-"G2" שיתחילו מחר. זאת על פי מעבדת האסטרונומיה ומכון מחקר החלל של האקדמיה הרוסית למדעים, וכן מכון הפיזיקה הסולארית-ארצית של הסניף הסיבירי של אותה אקדמיה.
מה ההשפעות הצפויות? הסופות עלולות לגרום לתנודות קלות ברשת החשמל ולהשפיע במידה מסוימת על פעילות לוויינים. תופעה מעניינת נוספת שצפויה היא הופעת זוהר קוטבי בקווי רוחב גבוהים, כלומר בשכבה הצפונית של האטמוספירה של כדור הארץ בארצות הברית. מידע זה דווח באתר "The Watchers".
#solarstorms #SolarFlare
— Alex Boller (Bio- Kinsey) (@aboller745) April 14, 2025
What a discharge pic.twitter.com/7SzuJG6TML
המכון צופה שהפעילות השמשית תהיה ברמה מתונה, עם סיכוי נמוך להתפרצויות קרני רנטגן מפוזרות. במקביל, נמדדה פעילות חריגה של אלקטרונים - זרם האלקטרונים בעוצמה הגבוהה מ-2 מיליון אלקטרון וולט הגיע לרמות גבוהות במסלול הגיאוסטציונרי (המסלול הקבוע ביחס לכדור הארץ) ב-24 השעות האחרונות. לעומת זאת, זרם הפרוטונים (מעל 10 מיליון אלקטרון וולט) נשאר ברמות רקע רגילות.
הפיזיקאית תמיתה סקוב, מומחית למזג אוויר בחלל, פרסמה ב-"X" (טוויטר לשעבר) כי "סביר להניח שסופות שמש אלה ינועו לאט, אך בעוצמה, ולכן עשויות ליצור השפעה משמעותית!". היא הוסיפה: "אנחנו עדיין מחכים לנתוני המכשור כדי לעדכן את מודלי התפעול, אך ייתכן שההתנגשות תתרחש בסוף ה-15 באפריל או בתחילת ה-16 באפריל".
Twin Filaments launch while crossing through the Earth-Strike Zone! These #solarstorms will likely travel slowly, but they are dense and thus could pack a decent punch! Still waiting for coronagraph data to inform model runs, but impact could be late April 15 or early April 16. pic.twitter.com/TcagnKrcNs
— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) April 13, 2025
חשוב להבין איך מודדים את עוצמת הסופות: ההפרעות בשדה המגנטי של כדור הארץ נמדדות בסולם ניטור בן חמש דרגות, כאשר "G5" היא הרמה החזקה ביותר ו-"G1" היא הרמה החלשה. הסופות הצפויות הן ברמות "G1" ו-"G2", כלומר חלשות עד בינוניות.
מה גורם לסופות הללו? התופעה מכונה "פליטות מסה כתרית" (CMEs) - אלו הן למעשה עננים ענקיים של חלקיקים שמשיים טעונים שעלולים לזעזע את השדה המגנטי של כדור הארץ. אינטראקציה זו מעוררת סופות גיאומגנטיות, וכאשר הן חזקות מספיק, הן יכולות לגרום להופעת זוהר קוטבי מעבר לטווח הרגיל שלו בקווי רוחב גבוהים.