נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, השיק יוזמה חדשה ושנויה במחלוקת שמטרתה "להרזות את המדינה" – תרתי משמע. לפי דיווחים בתקשורת המקומית והבינלאומית, הרשויות בטורקיה החלו להציב ברחובות ובמרחבים ציבוריים פקחים המצוידים במשקל, שנשלחו למדוד את משקל גופם של אזרחים אקראיים.

היוזמה מגיעה על רקע נתוני בריאות מדאיגים: לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), כ-30% מאזרחי טורקיה סובלים מהשמנת יתר – כמעט כפול מהממוצע באיחוד האירופי, העומד על כ-17%. בגרמניה, לשם השוואה, שיעור הסובלים מהשמנת יתר הוא כ-19%.

לפי הדיווחים, אזרחים עשויים להיתקל בפקחים ברחוב, בפארקים, בתחנות אוטובוס ואפילו בכניסה למשחקי כדורגל – ולהידרש לעלות על המשקל במקום. בנוסף, נמדדים גובה וגיל, כדי לחשב את מדד מסת הגוף (BMI), הנקבע לפי נוסחה של משקל חלקי גובה בריבוע. מי שה-BMI שלו עולה על 25 – הסף שמוגדר כעודף משקל – יישלח ללשכת הבריאות המקומית, שם יקבל הנחיות להרזיה וטיפים לאורח חיים בריא.

רג'יפ ארדואן (צילום: רויטרס)
רג'יפ ארדואן (צילום: רויטרס)

המבצע נושא את הסיסמה: "דע את משקלך, חיה בריא", ויצא לדרך ב-10 במאי. לפי התכנון, יימשך עד 10 ביולי ויכלול שקילה ומדידה של כעשרה מיליון אזרחים ברחבי כל 81 מחוזות טורקיה – כמעט כל אדם שמיני במדינה. הקמפיין גרר ביקורת קשה, במיוחד ברשתות החברתיות. מבקרים טוענים כי מדובר בצעד משפיל הפוגע בכבוד האדם, ובחלק מהמקרים אף יש מי שחושש להשלכות אם יסרב להיבדק – שכן לא ברור אם ההשתתפות היא וולונטרית או שמדובר בצו מחייב.

בעוד ארדואן מציג את היוזמה כהכרחית למען בריאות הציבור, מתנגדים רואים בה תמרור אזהרה נוסף במגמת הפיקוח הממשלתי ההולך ומתהדק על חיי הפרט בטורקיה.