מוזיאון רייקס המפורסם באמסטרדם עומד לחשוף פריט היסטורי מיוחד במינו: קונדום מאויר בן 200 שנה, שמוכיח לנו שגם בעבר נשים לא רצו להיכנס להריון סתם. הפריט הייחודי הזה יוצג השבוע לצד יצירות מופת של אמני תור הזהב ההולנדי, ויהווה המוקד של התערוכה הקטנה והמרתקת בשם "מין בטוח?".

הקונדום העתיק, שיוצר כנראה בסביבות שנת 1830, נעשה ככל הנראה מתוספתן של כבש, חומר שהיה נפוץ באותה תקופה לייצור אמצעי מניעה. החוקרים מעריכים כי הפריט הגיע מבית בושת מוקפד בצרפת, ככל הנראה בפריז, והוא מהווה עדות מרתקת לתרבות המינית של המאה ה-19. למעשה, הקונדום הזה הוא "מזכרת יוקרה" מהמאה ה-19 שהפכה לאמצעי המניעה הראשון אי פעם שנוסף לאוסף האמנות של מוזיאון רייקס.

הקונדום נרכש במכירה פומבית בהארלם בנובמבר האחרון במחיר של 1,000 יורו, וכעת הוא מוצג בגאווה בתוך ויטרינת זכוכית קטנה. התערוכה בשם "מין בטוח?" תכלול גם הדפסים וציורים הולנדיים וצרפתיים בנושאי עבודת מין ובריאות מינית.

מה שהופך את הקונדום הזה למיוחד במיוחד הוא העיטור האומנותי המתוחכם שעליו. הפריט כולל תחריט ארוטי המתאר נזירה לבושה חלקית המצביעה על איברי המין הזקופים של שלושה אנשי כמורה, לצד הביטוי הצרפתי "Voila, mon choix" ("הנה, זו הבחירה שלי").

אוצרת מוזיאון רייקס ג'ויס זלן מסבירה כי הרכב התחריט אינו מקרי: "הקומפוזיציה של התחריט רמזה בכוונה למיתוס היווני של משפט פריס, שבו נסיך טרויאני מתבקש לבחור את היפה מבין שלוש אלות. אז אנחנו מאמינים שמי שרכש את הקונדום היה די מתוחכם ומשכיל".

התקופה שבה יוצר הקונדום הייתה מורכבת מבחינה חברתית ודתית. כפי שמסבירה זלן: "בשנות ה-30 של המאה ה-19, כשהקונדום הזה נעשה, השימוש בקונדומים עדיין היה לא מקובל, במיוחד על ידי הכנסייה. הם נמכרו בעיקר מתחת לדלפק בבתי בושת או בחנויות ספרים, אם כי יש כמה דיווחים על חנויות יוקרה שהציעו חייטות מותאמת אישית".

לפני המצאת הגומי המגופר ב-1839, שהפכה את הקונדומים לבטוחים יותר וזמינים יותר, אמצעי המניעה נעשו מחומרים מגוונים: פשתן, קרומי בעלי חיים ואפילו שריוני צבים. עם זאת, אמצעי מניעה אלה עשו מעט כדי לספק הגנה אמיתית מפני מחלות מין כמו עגבת או למנוע הריון ברמה אמינה.

הפריט המוצג במוזיאון חושף פרטים מרתקים נוספים. הקונדום גם הצליח להחמיא לצרכיו הפוטנציאליים - הוא נמדד באורך של 20 ס"מ. זלן מבהירה: "בדקנו אותו באור UV וחושדים שמעולם לא השתמשו בו בפועל".

נוסף על כך, התחריט עצמו תוכנן בערמומיות שיווקית מתוחכמת. כפי שמסבירה זלדן: "גם לא ברור אם הנזירה בתחריט מצביעה על הגבר הקירח, הגבר הרזה, או זה שנראה מעט שמן. כך, כל סוג של גבר יכול היה להרגיש שפונים אליו".

התערוכה "מין בטוח?" מציגה לא רק את הקונדום הייחודי, אלא גם הדפסים וציורים הולנדיים וצרפתיים נוספים העוסקים בנושאי עבודת מין ובריאות מינית. המטרה היא להציע מבט היסטורי ואמנותי על נושאים שהיו טאבו במשך מאות שנים, ולהבין כיצד התפתחה התרבות המינית והיחס לבריאות מינית לאורך הזמן.