דר' עומרי קראוס, רופא שיניים ויועץ למותג ליסטרין, כותב למעריב אונליין על הקשר בין הפה לבין מחלות מוח:
במשך שנים, עולם הרפואה בוחן את הקשרים המורכבים שבין בריאות הפה לבין מחלות כרוניות אחרות. מה שהתחיל כחשד, הלך והתחזק למסקנה מבוססת: דלקות חניכיים אינן תופעה מקומית בלבד. הן עלולות לעורר תגובות דלקתיות בכל הגוף, להשפיע על תפקוד כלי הדם, על בריאות הלב, ואפילו - כך הוכח - על בריאות המוח.
ההשערה על קשר בין דלקת חניכיים כרונית לבין מחלת אלצהיימר אינה חדשה. כבר למעלה מעשור שמצטברות עדויות לכך שחיידקים שמקורם בפה, ובראשם Porphyromonas gingivalis עשויים לשחק תפקיד בתהליכים נוירודגנרטיביים. כעת, מחקר חדש שפורסם במרץ 2025 בכתב העת Journal of Alzheimer’s Diseas, מעניק חיזוק משמעותי לקו החשיבה הזה וחושף את המנגנון הביולוגי האפשרי מאחורי הקשר.
במחקר, שנערך על ידי קבוצת חוקרים מיפן ובראשם ד"ר שוגו גוי (Shuge Gui) נבחנו השפעותיהם של רעלנים שמפריש החיידק P. gingivalis - בעיקר ליפופוליסכרידים (LPS) – על תפקוד מוחי בעכברים. התוצאות היו חד משמעיות: גם ברמות נמוכות של חלבון עמילואיד-בטא, החשיפה לרעלן החיידקי הספיקה כדי לעורר דלקת מוחית, לפגוע בקשרים סינפטיים בין תאי עצב, ולהביא לירידה ניכרת בזיכרון ותפקודים קוגניטיביים אחרים.
במילים פשוטות החיידק מהחניכיים מצליח לעורר תגובת שרשרת שמובילה לפגיעה בתפקוד המוח, גם בלי להסתמך על מנגנונים גנטיים מוכרים של אלצהיימר. בכך, המחקר מחזק את מה שיותר ויותר רופאים חושדים בו - הפה הוא לא רק מראה לבריאות אלא שחקן פעיל בה. מדובר בעדות מבוססת נוספת שמחזקת את החשיבות של בריאות הפה כחלק אינטגרלי מהבריאות הכללית. ולצד ההבנה הזו מגיעה גם האחריות.
החדשות הטובות הן שדלקת חניכיים היא לרוב תופעה שניתן למנוע, או לפחות לצמצם משמעותית. זה לא דורש טכנולוגיה מתקדמת או שינויי חיים קיצוניים אלא פשוט התמדה. צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש יומיומי בחוט דנטלי, ביקורים סדירים אצל רופא שיניים, והוספת שטיפת פה שיכולה להפחית את רובד החיידקים המזיקים.
כל אלה אינם צעדים קוסמטיים, הם קו ההגנה הראשון שלנו, לא רק מפני עששת אלא גם מפני דלקות סיסטמיות שעלולות להתגלגל הלאה. אז נכון, לא כל מקרה של דלקת חניכיים יוביל לאלצהיימר. אבל ככל שיותר ממצאים מחקריים מצטברים, מתבהר שהתעלמות מהפה עלולה להיות התעלמות מסכנה רחבה הרבה יותר.
מחלת האלצהיימר עדיין נחשבת לאחת התעלומות הגדולות של עולם הרפואה. אך ככל שמעמיקים להבין אותה מתבהר שגם הזירות הפשוטות והיומיומיות ביותר, כמו הפה והחניכיים, עשויות להיות חלק מהפאזל. ואם הדרך לשמור על המוח מתחילה בצחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי ושטיפת פה אולי הגיע הזמן להתייחס לשגרה הזו כאל פעולה מצילת חיים.
לפעמים, מה שנראה כמו טיפול שגרתי בפה הוא הרבה יותר מזה. הוא טיפול במוח.