מאות פלסטינים, ערבים ואמריקאים ציינו היום (שני) בוושינגטון, בסמוך לאנדרטה לזכרו של הנשיא הראשון של ארצות הברית, את "יום הנכבה" הפלסטיני. בהפגנה שאורגנה על ידי שלל ארגונים, כמו "מוסלמים אמריקאים למען פלסטין", תנועת הנוער הפלסטיני ו"האיחוד הנוצרי הפלסטיני לשלום", השתתפו גם מספר יהודים.

אנרון ליברמן, אחד מבני הקהילה היהודית שהשתתף באירוע, מסר לרשת "אל-ג'זירה" הקטארית, כי "אנחנו לא מאמינים בקיומה של ישראל. אנו גרים בניו יורק ולעיתים קרובות מציקים לנו ארגונים יהודים פרו-ישראלים. בכל מקום שאנו מבקרים בו בארה"ב, אנו לא מפספסים הזדמנות להביע את הדחייה שלנו מהקמתמה של מדינת ישראל".

במהלך האירוע, חילקו המארגנים עלונים שבו תיארו את "היקף הסבל" של העם הפלסטיני בעקבות המדיניות של מדינת ישראל, הנתמכת על ידי ארה"ב. תנועת הנוער הפלסטינית הפיצה גם עלונים כדי ליידע את האמריקאים על הנכבה "והשלכותיה", וההבטחות של בני הנוער הפלסטינים "לפעול לשחרור ארצם מהכיבוש הישראלי". במקביל, במחאה שבה לקחו חלק גם סטודנטים רבים מאוניברסיטת וושינגטון, נוגן ההמנון ההפלסטיני, ומספר בכירים בהקהילה הפלסטינית המקומית נאמו נגד ישראל והגדירו אותה כמדינה "גזענית". כמו כן, העבירו ביקורת על התמיכה האמריקאית בישראל, על ידי מתן תקציבים ותמיכה דיפלומטית.

ד"ר אוסאמה אבו ראשיד, אחר ממארגני ההפגנה, אמר כי "האירוע משקף את הזיכרון של כל הפלסטינים, מכל קבוצות הגיל ומכל הרקעים השונים, בנכבה של העם הפלסטיני בשנת 48'". לדבריו, "יש שינוי משמעותי בעמדת דעת הקל האמריקאי בכל הנוגע לעניין הפלסטיני, כאחד הסקרים האחרונים הראה כי 49% ממצביעי המפלגה הדמוקרטית הביעו את תמיכתם בפלסטינים, לעומת 38% שהביעו תמיכה בישראל".

בשבוע שעבר, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב קווין מקארתי, ביטל אירוע לציון "יום הנכבה", שתוכנן על ידי חברת המפלגה הדמוקרטית, ראדישה טאליב. מקארתי הודיע כי התערב על מנת לבטל את האירוע, שהיה אמור להיערך במרכז המבקרים בקפיטול, שנועד "לתאר את הקמתה של מדינת ישראל כקטסטרופה". במקומו, נערך תדרוך דו-מפלגתי לציון 75 שנים ליחסי ישראל-ארה"ב.

עוד מסר מקארתי, כי "כל עוד אני יושב הראש, אנחנו מתכננים לתמוך בזכותה של ישראל להגדרה עצמית ולהגנה עצמית, באופן חד משמעי ובאופן דו-מפלגתי". חברת הקונגרס הדמוקרטית טאליב, ספגה אש לאחר שאמרה כי תערוך את הכנס לצד הזמנה של קבוצות אנטי-ישראליות, כולל קבוצות שאף סירבו לגנות פיגועי טרור כנגד ישראל.

האירוע היה אמור להיערך בהשתתפות ארגונים אנטי-ישראליים התומכים באופן מובהק בתנועת ה-BDS, שמקדמת חרם על מדינת ישראל. בין הארגונים שאישרו את הגעתם לאירוע, ניתן למצוא את "הקול היהודי לשלום", תנועה הנחשבת כאנטי-ציונית. בהזמנה לאירוע נכתב כי "המיליציות הציוניות אשמות בגירוש אלים של פלסטינים מביתם, עם הקמת מדינת ישראל ב-1948", והטענה כי "ישראל ממשיכה להתאכזר בפלסטינים גם היום".