יממה חלפה מאז שסכר "נובה-קחובקה", הממוקם באזור חרסון שבשליטת רוסיה, פוצץ והוביל לפינוי של יותר מ-17 אלף תושבים מיישובים שהוצפו. עד כה לא ידוע מי האחראי לפיצוץ, אך לפי מידע מודיעיני שיש ברשותה של ארה"ב, האשמה נוטה לכיוונה של מוסקבה. בתוך כך, קצין אוקראיני בכיר העיד כי חיילים רוסים רבים נסחפו במי השיטפונות, וכי חיילים רבים גם נפצעו ואף נהרגו ב"כאוס" שנוצר בעקבות האירוע.

הקצין הבכיר, אנדריי פידליסני, הדגיש כי "לאחר שהסכר קרס, אף לא חייל רוסי אחד הצליח לברוח, כל המיקומים שבהם היו מוצבים הגדודים הרוסיים מעבר לסכר הוצפו". כמו כן, הקצין טען כי הוא מאמין שמוסקבה תקפה בכוונה את הסכר, "על מנת לשבש את התקדומתם של הכוחות האוקראינים לקראת מתקפת הנגד הקרבה". לדבריו, "בסביבות השעה 3 לפנות בוקר, האויב (רוסיה) תקף את תחנת הכוח של קחובקה, במטרה להעלות את מפלס המים על מנת להציף את הגישה לגדה המערבית של נהר הדנייפר ולפגוע בתנועת הכוחות האוקראינים".

פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)
פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)

פינוי אזרחים לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)
פינוי אזרחים לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)

הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)
הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)

עוד אמר הקצין כי "רוסיה משקרת, כוחותיה ממוקמים בגדה המזרחית ועל כן הם מושפעים בצורה חמורה יותר מפיצוץ הסכר, זאת, הצלחנו לראות באמצעות השימוש במל"טים שלנו. הגדרה המזרחית, בה ממוקמים החיילים הרוסים, נמוכה יותר מהגדרה המערבית, ועל כן היא מוצפת יותר. עם זאת, צריך להבין שלא רק עמדות האויב הוצפו, אלא גם בתיהם של האזרחים הפשוטים. ייתכן כי היחידות הרוסיות לא הוזהרו מראש לגבי ההפצצה, אולי כדי לשמור על אלמנט ההפתעה".

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, תיאר את פיצוץ הסכר כ"השמדה המונית" והדגיש כי "רק שחרורה של אוקראינה יכול להבטיח את עצירתן של פעולות טרור חדשות". זלנסקי הוסיף ש"הרס מכוון כזה על ידי הכובשים הרוסים כלפי מבנים ותחנת הכוח הוא פצצה סביבתית. אך פיצוץ הסכר לא יעצור את אוקראינה והאוקראינים, אנחנו נשחרר את כל אדמתנו. רק שחרור מוחלט של כל אדמות אוקראינה מהכובש הרוסי יבטיח שאירועים כאלו לא יחזור".

הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)
הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)

הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)
הצפות לאחר פיצוץ סכר נובה קחובקה (צילום: רויטרס)

האו"ם עדכן כי פיצוץ הסכר הוא הנזק המשמעותי ביותר שאירע לתשתית אזרחית מאז שהחלה במלחמה בפברואר 2022. מתאם הסיוע של האו"ם לעניינים הומניטריים, מרטין גריפית'ס, ציין כי "הסכר מהווה חבל הצלה עבור מיליוני בני אדרם החיים באזור חרסון, דניפרו וזפוריז'יה, כשהוא מהווה גם מקור מרכזי להשקיה חקלאית המשפיעה על ייצור המזון באזור". עוד הוסיף כי "הנזק שנגרם מהרס הסכר יהפוך את החיים לקשים יותר עבור אלו שכבר סובלים בגלל המלחמה. ההשלכות החמורות יפגעו במיליוני אנשים וזה עלול להיות קטסטרופלי".

עד כה, האמריקאים לא הצהירו באופן מוחלט מי הפציץ את הסכר, אך בממשל ביידן שלחו אצבע מאשימה לכיוונה של רוסיה. דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, אמר כי "ראינו דיווחים לפיהם רוסיה הייתה אחראית לפיצוץ. הרס הסכר, המפריד בין הכוחות של רוסיה לכוחות האוקראינים, יגרום למוות של רבים ולפינוי של אלפי אוקראינים. תהיה לכך גם השפעה הרסנית על ביטחון האנגריה של אוקראינה". לדבריו, "אנחנו עושים כמיטב יכולתנו כדי לאמת את הדיווחים, ואנו עובדים עם האוקראינים כדי לאסוף מידע בעניין". 

הצפות ענק באוקראינה בעקבות פיצוץ הסכר ע"י רוסיה

הרוסים מצדם שלחו אצבע מאשימה לאוקראינה. שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, מסר לסוכנות הידיעות הרוסית "TASS" כי "האחריות להפצצת הסכר מוטלת על השלטונות בקייב, לאחר שלא הצליחו בפעולות ההתקפיות האחרונות שלהן. למתקפה הזו יהיו השלכות סביבתיות חמורות ארוכות טווח". לדבריו, "הכוחות האוקראינים ממוקמים בגדה המערבית של הנהר, והמתקפה שלהם נועדה למנוע פעולות התקפיות של הצבא הרוסי באזור".

מאז תחילת המלחמה, סכר נובה קחובקה סומן כמטרה פוטנציאלית בגלל חשיבותו האסטרטגית. האזור נכבש על ידי רוסיה בסמוך לתחילת המלחמה בפברואר 2022, ומאז מוחזק על ידיה. בחודש אוקטובר האחרון, כשאוקראינה הייתה בעיצומו של קרב לשחרור האזורים הכבושים, הנשיא זלנסקי דחק במערב להזהיר את מוסקבה שלא תפגע בסכר. כמו כן, זלנסקי הזהיר כבר אז כי פיצוץ הסכר, יגרום לשיטפונות עצומים באזור, וכי הצבא הרוסי הטמין חומר נפץ בתוכו.