פגיעה מבית: התופעה שממנה חששו באוקראינה מתרחבת

לאחר 18 חודשים שאוקראינה נלחמת בפלישה בקנה מידה מלא של רוסיה, המדינה מתקשה לעמוד בדרישה לחיילים והמתנדבים לא מספיקים. אלפים עזבו את המדינה, ואחרים מוצאים דרכים להתחמק מקציני הגיוס

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלינסקי
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלינסקי | צילום: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

לאחר 18 חודשים שאוקראינה נלחמת בפלישה בקנה מידה מלא של רוסיה, המדינה מתקשה לעמוד בדרישה לחיילים והמתנדבים לא מספיקים. אלפים עזבו את המדינה, ואחרים מוצאים דרכים להתחמק מקציני הגיוס.

הבחירה הזו נעלמה מאז פרוץ המלחמה בשנה שעברה, אבל יהור חושב שהיא עדיין צריכה להיות זמינה. "כל מצב הוא אינדיבידואלי", טוען יהור. "העובדה שכתוב בחוקה שכל האזרחים הגברים חייבים להילחם היא, לדעתי, לא עולה בקנה אחד עם הערכים של היום". לאחרונה הוא נשלח למרכז גיוס לאחר שנעצר על ידי המשטרה בקייב, שהאשימה אותו בהימנעות מהגיוס. בסופו של דבר הוא הורשה ללכת הביתה, לאחר שהתלונן על בעיות גב.

מלחמת רוסיה-אוקראינה: תקיפת מל"טים מתאבדים בקייב (צילום: רויטרס) | צילום:

ישנם פטורים משירות, כולל הורים יחידם. אבל מי שהורשעו בהתחמקות מגיוס צפויים לקנסות, או אפילו עד שלוש שנות מאסר. "צריך לאפשר לכל אחד לתרום למלחמה הזו אם לוקחים בחשבון את מצבו", אומר יהור. "אני מרחם על אנשים שנמצאים בחזית, אבל אין לי אלטרנטיבה פציפיסטית".

הגיוס הוא הסיבה שרוב הגברים מתחת לגיל 60 לא יכולים לעזוב את אוקראינה. אלפים מנסים לעתים קרובות לחמוק מהמדינה. עבור אלה שנשארים, צ'אטים קבוצתיים המוניים עוזרים להם להימנע מגיוס. שרשורי טלגרם נותנים טיפים על היכן מסיירים קציני גיוס. ישנם צ'אטים עבור אזורים וערים שונות ברחבי הארץ.

הקצינים בקבוצות אלו ידועים בשם "זיתים", בגלל צבע המדים שלהם. משרד ההגנה של אוקראינה קרא לאנשים לעדכן את הפרטים שלהם במאגר מידע לאומי. ישנן טענות על קצינים המשתמשים בטקטיקות הפחדה. יש גם דיווחים על מתגייסים שמצאו עצמם בקו החזית עם חודש של הכשרה בלבד.

תגיות:
רוסיה
/
מלחמת רוסיה אוקראינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף