עלה ל-310 מניין ההרוגים במתקפת הטרור שאירעה שלשום בסדרת פיצוצים בכנסיות ובתי מלון ברחבי סרי לנקה. בעוד יותר מ־500 בני אדם עדיין מאושפזים, רבים מהם במצב קשה. בין ההרוגים כ־35 זרים, בהם אזרחי בריטניה, דנמרק, ארה”ב, יפן, הודו, פורטוגל וטורקיה. קרובי משפחה מודאגים המשיכו אתמול לחפש אחר יקיריהם בבתי החולים, לאחר שאיבדו עמם קשר בעקבות הפיגועים. בתוך כך, המשטרה המקומית מסרה הבוקר (שלישי) כי נעצרו עד כה 40 חשודים במעורבות באירועים.



תיעוד אחד המחבלים מהפיגועים בסרי לנקה נכנס לכנסייה. צילום: רשתות חברתיות

הרשויות במדינה הטילו אתמול על ארגון אסלאמי מקומי “שהסתייע ברשת בינלאומית” את האחריות למתקפת הטרור.  הממשלה גם הודתה כי כוחות הביטחון כשלו כאשר לא פעלו, אף שהתקבלה לפני שבועיים התרעה על פיגועים אפשריים.



צילום: רויטרס



לפי דובר הצבא, סומיט אטפאטו, שישה מחבלים מתאבדים השתתפו בפיצוצים שהתרחשו בתוך 20 דקות במהלך תפילות חג הפסחא בשלוש כנסיות - בבירה קולומבו ובערים נגומבו ובטיקלואה - ובשלושה בתי מלון יוקרתיים בקולומבו. שעות אחדות לאחר מכן אירע פיצוץ נוסף במלון בדרום קולומבו. פיצוץ נוסף התרחש בעיר כאשר השוטרים ניהלו מרדף אחרי חשודים.



גם אתמול שרר מתח רב בסרי לנקה, וארה”ב ומדינות נוספות הזהירו את אזרחיהן מפני אפשרות של פיגועים נוספים במדינה. 87 נפצים התגלו בתחנת אוטובוס בבירה קולומבו ובהלה גדולה פרצה לאחר שהתרחש פיצוץ ליד כנסייה בעיר. עדי ראייה סיפרו כי הפיצוץ התרחש בעת שחבלני המשטרה ניסו לנטרל כלי רכב חשוד, אולם לא נמסר על נפגעים. ביום ראשון בלילה התגלה גם מטען צינור גדול בדרך לשדה התעופה הבינלאומי בקולומבו.



ראש הממשלה ונשיא סרי לנקה. צילום: רויטרס



הממשלה הכריזה על מצב חירום כדי לאפשר לכוחות הביטחון לעצור חשודים ולחקור אותם ללא צו מבית המשפט. בד בבד נמשכים העוצר הלילי והפסקת הפעילות של הרשתות החברתיות ואפליקציות המסרונים. היום גם יתקיים יום אבל לאומי וכל בתי הספר יישארו סגורים. שום ארגון לא קיבל עדיין את האחריות על הפיגועים. אולם בממשלת סרי לנקה הצביעו אתמול על הארגון האסלאמי המקומי נשיונל תאווחיד ג’מעאת כמי שעומד מאחורי הפיגועים בסיוע של “רשת בינלאומית נרחבת”.



גורם אמריקאי מסר לרשת CNN כי הממצאים המודיעיניים הראשוניים מצביעים על כך שהמבצעים בסרי לנקה פעלו בהשראת דאעש. עד כה לא ידוע הרבה על הארגון החשוד, מלבד מעורבותו בפגיעה בפסלי בודהה בעיירה מרוונלה בדצמבר האחרון. בתוך כך, הפיגועים חידשו את העימות בצמרת השלטון בסרי לנקה בין הנשיא מייתריפלה סיריסנה, המחזיק בתיק ההגנה ועומד בראש מועצת הביטחון הלאומי, לבין ראש הממשלה רניל וויקרמסינגה. שלשום בלילה קרא וויקרמסינגה לבחון “מדוע לא הייתה התייחסות להתרעות מספיקות” על הכוונה לפגוע בכנסיות ומדוע הוא והשרים לא עודכנו.



שר הבריאות ודובר הממשלה רג’יטה סנרטנה אישר אתמול כי המידע הראשוני הגיע כבר ב־4 באפריל וכי חמישה ימים מאוחר יותר שלח ראש שירות הביון מכתב ובו ציין במפורש את השם של הארגון האסלאמי החשוד. אולם “ראש הממשלה לא עודכן בפרטים האלה”. “אנחנו לא מנסים להתנער מאחריות, אבל אלו העובדות. הופתענו מהדיווחים האלה”, אמר סנרטנה, והוסיף: “זו המדינה היחידה בעולם שבה ראש הממשלה לא מוזמן לישיבות של מועצת הביטחון”.


אתמול התקשר נשיא ארה”ב דונלד טראמפ לראש הממשלה כדי להביע תנחומים על הפיגועים ולהציע את עזרתה של ארה”ב במרדף אחר האחראים למתקפה, בעוד וויקרמסינגה עדכן אותו על החקירה.



מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו שב והדגיש כי ארה”ב תמשיך במאבק נגד הטרור האסלאמי הקיצוני ואמר כי “הרוע הזה עדיין קיים בעולם, למרבה הצער”.