ראש אמ"ן לשעבר, אלוף במיל' עמוס ידלין שוחח היום (שני) בן כספית ואריה אלדד ב-103FM על מנת לנתח את דיוני המשא ומתן בין ארצות הברית ואיראן, ברקע הדיווחים על התקדמות לקראת חזרה להסכם הגרעין. במהלך דבריו הסביר ידלין כי יש בארה"ב מי שרואה את ישראל כאשמה במצב הנוכחי וטען: "בארה"ב יש הרגשה שמי שאשם ביציאה מההסכם זו ישראל. בסוף השיקולים יהיו אמריקאים-איראניים, לנו יהיה משקל מאוד קטן".

לטענתו של ראש אמ"ן לשעבר, היחיד שיודע אם יחתם הסכם בסופו של דבר הוא המנהיג האיראני: "זה לא תלוי בביידן, מקרון, פוטין ולא יאיר לפיד. המנהיג העליון האיראני עוד לא החליט אם יחתום או לא, יש לו צוות שמצליח לחלץ עוד ועוד הישגים. מולם יושב צוות שלהוט לחתום. אני אגיד 51-49 זה ייחתם כי שני הצדדים מאוד רוצים לחתום על ההסכם. האמריקאים רוצים להוריד את העניין האיראני מהשולחן, יש להם בעיות יותר קשות, והאיראנים זקוקים מאוד לכסף שיגיע עם הסרת הסנקציות".

עוד הוא הוסיף כי אינו מאמין שאיראן תפסיק להעשיר את האורניום, אלא את האורניום שכבר הועשר מאז שדונלד טראמפ יצא מההסכם, הם ייצאו לרוסיה. "הבעיה היא לא האם לחזור להסכם או לא, שתי האפשרויות לישראל מאוד בעייתיות. השאלה מה אנחנו עושים כדי לגדר ולהקטין את הסיכונים או של החזרה להסכם או אי החזרה. אף אחד לא בדיוק שואל אותנו. בארה"ב יש הרגשה שמי שאשם ביציאה מההסכם זה אנחנו, האיום באופציה צבאית שהיה מאוד יעיל ב-2012 נחלש, ולכן השיקולים בסוף יהיו אמריקאים־איראניים ולישראל יהיה משקל מאוד קטן", אמר. 

כספית, אלדד וידלין הסכימו כי אופצית הסכם הגרעין אינה טובה, היא עדיין פחות גרועה מהחלופות: "בעיניי מאוד חשוב באיזה תנאים חוזרים או לא להסכם אל מולה אמריקאים. אני מ-2015 מציע שבמקום לצעוק נגד ההסכם שאנחנו לא חלק ממנו, אנחנו צריכים לתאם עם האמריקאים תוכנית אסטרטגית מבצעית מה קורה כדי להצדיק את אותו יעד שארבעה נשיאים אמריקאים תמכו ותומכים בו - כולם אומרים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. בואו נעשה תוכנית מה צריך לעשות אם האיראנים לא חוזרים להסכם, אם הם חוזרים ואין הסכם ארוך ומהודק, מה הקו האדום שבו פועלים, מי פועל, איך דואגים שאיראן לא תשתמש בכספים לטרור אזורי. זה הוחמץ מתוך התנגדות להסכם. אני לא אוהב אותו אבל אני חושב שהיה אפשר ללכת בגישה אחרת לגמרי".

שיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס)

לאחר מכן ראש אמ"ן לשעבר פנה לנתח את הסיטואציה בגבול הצפון, מול ארגון הטרור חזבאללה: "מה שטוב ליהודים זה שיהיו שתי אסדות קידוח, אחת ישראלית ואחת לבנונית. כיוון שיהיו שתיים כולם יבינו שצריך לשמור אותן ולא לפגוע בהן. הם לא ממושמעים, לחיזבאללה יש המון מימדים, מימד לבנוני, שיעי, ערבי, ממדים של עדה הנלחמת על מקומה. כאשר יש שם מאזן הרתעה זה גם יהיה טוב לשני העמים שזקוקים למשאבים האלה". 

"הלבנונים בפשיטת רגל, אצלנו זה עוד מרכיב בעוצמתנו הכלכלית. מה שמדאיג אותי זה שאני רואה אצל נסראללה דברים שלא ראיתי ב-15 השנים האחרונות. האיש מתחיל להתבטא בצורה שיכולה להוביל שהוא יעשה את אותה טעות ב-2006 - לחשוב שהוא יכול לשחק עם ישראל, שהוא יכול לעשות משהו שהוא מוגבל ויכול לגרום לנו להסלים מולו, לפגוע ביכולות שאנחנו מאוד רוצים לפגוע בהן כמו הטילים המדוייקים, וזה ייגמר במלחמה שאף אחד לא רצה אותה. אני רואה אצל נסראללה לחצים גם מהאיראנים לנקום בישראל על המעשים המיוחסים לנו וגם אפקט שיש לו יכולות - יש לו כוח. שני הדברים האלה יכולים להוביל אותו לעשות שגיאה ומזה אנחנו צריכים מאוד להיזהר, ואם הוא עושה את השגיאה לעשות מה שאנחנו צריכים לעשות כדי להשיג אולי עוד 15 שנים של הרתעה שהולכת ונשחקת, כי להרתעה יש תמיד תאריך תפוגה", סיכם.

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו, 103FM