החזרה הביתה של 5.5 מיליון פליטים סורים נראית קרובה מתמיד. אתמול (ראשון) אלפי אזרחים סורים, רבים מהם פליטים שברחו מסוריה עם תחילתה של מלחמת האזרחים בשנת 2011, התאספו בערים ברחבי אירופה כדי לחגוג את נפילתו של אסד.

"סוף סוף אנחנו חופשיים!" אמר באסם אל-חמאדה, בן 39, שהיה בין כ-5,000 משתתפים בהפגנת השמחה בברלין, בירת גרמניה לעיתון הצרפתי France 24. גרמניה היא המדינה שמארחת את הקהילה הסורית הגדולה ביותר באירופה. 

בגרמניה חיים יותר ממיליון סורים, המדינה שקלטה את מספר הפליטים הגדול ביותר באירופה, רובם מבקשי מקלט שנמלטו ממלחמת האזרחים. התקיימו גם הפגנות של הקהילה הסורית באתונה, לונדון, וינה וערים נוספות. ובטורקיה המונה כחצי מיליון סורים, מאות חגגו במרכז איסטנבול. 

"אנחנו שמחים. הדיקטטורה נגמרה. אסד הלך", אמר אחמד בן ה-39, תושב ברלין שהעדיף לא למסור את שם משפחתו לעיתון הצרפתי. "כל הסורים מאוחדים עכשיו", אמר טכנאי הרכבת, שנמלט מהעיר הסורית חאלב בשנת 2015.

פליטים סורים חוגגים בטורקיה (צילום: REUTERS)
פליטים סורים חוגגים בטורקיה (צילום: REUTERS)

בין החוגגים בברלין היה גם אחמד אל-חלבי, מכונאי בן 27, גם הוא מחאלב, שנמלט דרך טורקיה ויוון לגרמניה ב-2015, בשיא גל ההגירה לאיחוד האירופי. "לפני עשר שנים הייתי בסוריה וראיתי דברים שאף אחד לא צריך לראות, דברים שאי אפשר למחוק מהזיכרון", אמר. "אסד הוא הטרוריסט הגרוע ביותר שאפשר לדמיין. אני מקווה שיהיה שלום וכל מה שאסד ואנשיו הרסו ייבנה מחדש". 

מאות סורים הפגינו גם מחוץ לפרלמנט במרכז אתונה. "אני שמח אחרי 13 שנים של עקירה, טבח ועשרות אלפי אנשים שנהרגו בבתי הכלא", אמר עאדל בטאל, בן ה-29. "אני ביוון בגלל המשטר הזה", הוסיף. 

אלפי סורים הפגינו גם במרכז וינה, בשטוקהולם וקופנהגן. "איבדתי את המולדת שלי. את הבית שלי, המשפחה והחברים שלי, ונלחמנו 14 שנים - אז כן, היום אני שמחה", אמרה נורה ביטאר לטלוויזיה המקומית הדנית. "כמובן שאנחנו מודאגים לגבי מה יהיה הצעד הבא, איזה סוג של ממשלה תוקם? אבל בינתיים, אנחנו פשוט שמחים", הוסיפה. 

חגיגות בטורקיה  (צילום: REUTERS)
חגיגות בטורקיה (צילום: REUTERS)

במאלמו, בדרום שוודיה, התאספו יותר מ-1,500 סורים, דיווח העיתון המקומי Sydsvenskan, כאשר אחת המפגינות, רנים זובארי מסרה: "תמיד תמכנו במורדים, אבל בלי להאמין שיהיה אפשר להפיל את המשטר", אמרה זובארי.

באיסטנבול, החגיגות החלו מוקדם, רבים הניפו דגלי סוריה, וחלק נכנסו לקונסוליה הסורית והחליפו את הדגל הסורי הרשמי בדגל עם הכיתוב: סוריה חופשית. "אנחנו עכשיו חופשיים, כולם צריכים לחזור למולדת שלהם", אמר מחמוד אסמה לתקשורת הטורקית.