בעוד שבישראל עדיין מתלבטים כיצד להתמודד עם הסכנות של הרשתות החברתיות, אלבניה מצטרפת לשורה הולכת וגדלה של מדינות האוסרות על טיקטוק. ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, הודיע אתמול (שבת) על חסימה טכנית מוחלטת של טיקטוק בכל רחבי המדינה למשך שנה שלמה, החל מתחילת 2025. משמעות ההחלטה היא שספקיות האינטרנט באלבניה יחסמו כל גישה לשרתי טיקטוק, כך שכל מי שנמצא בגבולות המדינה, אזרח או תייר - לא יוכל להשתמש באפליקציה.
מה שהוביל למהלך הדרמטי הוא אירוע טרגי שזעזע את המדינה: תלמיד בן 14 נרצח בדקירות על ידי חברו לכיתה בעקבות ויכוח שהחל ברשת החברתית. "טיקטוק הוא הבריון של השכונה", כך הגדיר ראמה את הפלטפורמה במסיבת העיתונאים. טיקטוק, מצידה, הגיבה בדרישה דחופה ל"הבהרות מהממשלה האלבנית" בנוגע למקרה הדקירה - תגובה שרק מדגישה את המתח הגובר בין הפלטפורמה לרגולטורים ברחבי העולם.
בזמן שבאלבניה כבר החליטו, בארה"ב גורל האפליקציה תלוי ועומד: בחודש הבא יתקיים דיון גורלי בבית המשפט העליון שעשוי להוביל לאיסור על פעילותה במעצמה האמריקאית. "זהו צעד נגד חופש הביטוי והדמוקרטיה", טוענת אינה ז'ופה מהמפלגה הדמוקרטית האלבנית, אך נראה שהממשלה נחושה בדעתה. במקביל לאיסור, מתכננת הממשלה להשיק תוכניות חינוכיות חדשות שיסייעו להורים לפקח טוב יותר על הפעילות הדיגיטלית של ילדיהם.
אלבניה אינה לבד: הודו, נפאל, איראן, אפגניסטן וסומליה כבר אסרו את השימוש באפליקציה, ואוסטרליה אף אסרה על שימוש ברשתות חברתיות לקטינים מתחת לגיל 16. השאלה המתבקשת היא - האם ישראל תהיה הבאה בתור?